HEM

Aktuellt

Vinnarens råd: ”Våga prova nya viner”

Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021 är Frida Winters. Årets vinnare av den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award har en stor passion för vin och segern är knappast en slump. För Vinguiden ger Frida, som arbetar på trestjärniga Frantzén, sina bästa råd till hemmakockar.
– Våga ta någonting du inte provat förut, utmana dig själv att upptäckta vinets värld.

Finalen i den prestigefyllda sommeliertävlingen Lily Bollinger Award 2021 gick av stapeln den 19-20 september. Vinnare blev Frida Winters, Uppsala,  som nu kan titulera sig Sveriges bästa kvinnliga sommelier och årets ”Lily Bollinger”. Hon slog finalisterna Anette Andersson från Umeå och Cathrine Almqvist från Stockholm.

– Det var absolut nervöst. Vi tävlade över söndag-måndag med teoriprov, blindprov och servicemoment på scen under dag två. Jag insåg när chocken hade lagt sig att jag verkligen älskar service. Det här betyder otroligt mycket för mig, allt hårt jobb har lönat sig, säger vinnaren Frida Winters till Vinguiden.

Förutom äran vinner Frida en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, samt en Stålhästen-cykel. Cykeln hyllar Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul.

– Jag har jobbat inom restaurang sedan efter gymnasiet vilket har varit otroligt kul. Folk idag är så kunniga på vin, så därför har jag utbildat mig vidare för att kunna ge mer hjälp. Jag läste Diploma level fyra på Restaurangakademin och har även jobbat på vingårdar i Sydafrika, Chablis och senast i Skåne under pandemin.

Sedan en tid tillbaka arbetar Frida Winter som sommelier på Frantzén i Stockholm, den enda restaurang i Sverige som har tre stjärnor i Guide Michelin.

Vad utmärker en bra sommelier?
– Jag skulle säga lyhördhet för individuella behov. Alla vet kanske inte själv alltid vad man vill ha, det gäller att förstå vad kunden vill ha just för tillfället. Det gäller att vara påläst för att kunna ge den bästa servicen.

Vilka är dina bästa råd när en hemmakock ska välja vin till maten?
– Dels har vi ett väldigt bra Systembolag som kan ge bra service: våga be om hjälp och råd. Dels är det bra att vara påläst och läsa artiklar eller hänga med i nyheterna.

Vilket är de vanligaste missarna folk gör när de väljer vin?
– Att man dricker samma viner hela tiden. Våga prova någonting du inte har provat förut. Utmana dig själv och våga upptäcka vinets värld – det finns så väldigt mycket mer! Det får man inte missa.

Har du själv några favoritviner?
– Jag själv dricker gärna mousserande, och bjuder även gärna vänner på det. En välgjord champagne kan gå till många rätter – nu går vi in i svampsäsongen och då dricker jag gärna en mogen champagne till god svamp.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobje..

Läs mer
Vem blir Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021?

Vem blir Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021?

Snart är det dags att utse Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021. En namnkunnig jury med Mischa Billing i spetsen kommer att kora vinnaren i finalen. – Det finns otroligt många duktiga kvinnor i r..

Läs mer
Sommelierens roll

Sommelierens roll

Sommelieren har kommit att bli allt viktigare i en krogs uppbyggnad. Nu handlar det inte bara om att hälla upp vin på korrekt sätt, utan också att stå för vin- och matkombinationer, ha koll på inköp..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer