HEM

Aktuellt

Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Går du i tankarna att bli sommelier? Har du ett intresse för vin, men känner att du skulle vilja lära dig mer? Eller vill du ge dig in i vinbranschen på riktigt? Då kanske en sommelierutbildning är rätt nästa steg för dig. Här har vi samlat några olika utbildningar som kan vara värda att undersöka.

Vinkurser & sommelierutbildningar, The Wine Hub 

The Wine Hub erbjuder vinutbildningar på Östermalm i Stockholm, på Folk, Mat & Möten i Malmö och på Volare i Visby. Här finns en mängd olika vinkurser för alla som gillar vin oavsett om du är nybörjare eller mer bevandrad inom vinvärlden. Här finns allt från vinföreläsningar, grundkurser inom vin till masterclasses och djupgående sommelierutbildningar.

Sommelier steg 1 & 2, Vinkällan

Familjeföretaget Vinkällan har Nordens största sommelierutbildning med kurser som ges på flera platser i både Sverige och Danmark. Utbildningen sker i två steg, där steg 1 även ges digitalt. I steg 1 läggs grunden och i steg 2 fördjupas kunskapen om vinets och dryckens värld. Efter avslutad examen blir du certifierad sommelier.

Sommelier WSET Level 1-4, Restaurangakademien

Restaurangakademiens sommelierutbildningar sker i tre steg.

  • Det första steget ger dig certifieringen Wine & Spirit Education Trust (WSET) Level 2. Denna utbildning är lämplig för vinentusiaster eller personer som börjar sin karriär inom vin.
  • Andra steget ger dig WSET Level 3 som kvalificerar dig för internationellt arbete.
  • Det tredje steget ger dig expertnivån WSET Level 4, som är avsedd för vinspecialister.

Kursen ges på svenska men kurslitteratur och prov från WSET sker på engelska och förutsätter grundläggande engelskakunskaper.

Distansutbildning Sommelier, Wine Legs

Wine Legs utbildning sker helt på distans och motsvarar WSET Level 1 och 2. Utbildningen läses helt i egen takt och är uppdelad i sju block med examination efter varje steg. Utbildningen avslutas med ett certifieringsprov som, när du blivit godkänd, ger dig ett certifikat och titeln certifierad sommelier.

Sommelier och måltidskreatör, Örebro Universitet

För dig som verkligen vill göra en karriär av ditt mat- och vinintresse passar denna 3-åriga universitetsutbildning perfekt. Under utbildningen får du lära dig att professionellt planera, genomföra och utveckla dryck- och måltidskombinationer. Utbildningen förbereder dig för en karriär som sommelier, restaurangchef, ledare eller inom dryckeshandeln.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer
Småpartier 3 november

Småpartier 3 november

Fyndstämpel efter fyndstämpel när Systembolaget nyligen dukade upp till provning av småpartier. Häng på låset, prova olika viner från olika ursprung. Dyrt är det inte heller denna gång. Nu på fredag..

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer
Vinnarens råd: ”Våga prova nya viner”

Vinnarens råd: ”Våga prova nya viner”

Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021 är Frida Winters. Årets vinnare av den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award har en stor passion för vin och segern är knappast en slump. För Vinguide..

Läs mer