HEM

Aktuellt

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bör drickas först om fem-tio år. Nu står den och väntar på dig på Systembolaget.

Åren 2009-2011 kvalificerade sig inte som stora år, enligt Bollinger. Men det gör däremot 2012, som därför släpps på Systembolaget. 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har innehållet i flaskan redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil, men Bollinger menar att det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare fem-tio år.

”Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer” förklarar Bollinger.

Bollinger La Grande Année Brut
2014
Bollinger La Grande Année Brut
Doft: Utvecklad ton, mogna, gröna äpplen, smör, brödiga inslag, komplex, aromatisk, mogen citrus i fin balans.

Smak: Fint utvecklade toner, inslag mogen lime, citron, zest, äppelkaraktär med fin syra, smöriga inslag, bröd, nöt med bra längd I mycket välbalanserad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
1899 kr

La Grande Année är uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs så
kallad riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, för att det hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Champagnen går i gyllene nyanser – en liten indikation på vinets mognadsgrad. Bubblorna är små och lätta och doften ska vara typisk för Bollingers husstil: toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

De tidigare årgångarna som lanserats hade en högre andel av Pinot Noir än nomalt: 2008 låg till exempel andelen på 71 procent. Men till årgång 2012 ligger Pinot Noir på 65 procent, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer