HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bör drickas först om fem-tio år. Nu står den och väntar på dig på Systembolaget.

Åren 2009-2011 kvalificerade sig inte som stora år, enligt Bollinger. Men det gör däremot 2012, som därför släpps på Systembolaget. 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har innehållet i flaskan redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil, men Bollinger menar att det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare fem-tio år.

”Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer” förklarar Bollinger.

Bollinger La Grande Année Brut
2014
Bollinger La Grande Année Brut
Doft: Utvecklad ton, mogna, gröna äpplen, smör, brödiga inslag, komplex, aromatisk, mogen citrus i fin balans.

Smak: Fint utvecklade toner, inslag mogen lime, citron, zest, äppelkaraktär med fin syra, smöriga inslag, bröd, nöt med bra längd I mycket välbalanserad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
1599 kr

La Grande Année är uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs så
kallad riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, för att det hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Champagnen går i gyllene nyanser – en liten indikation på vinets mognadsgrad. Bubblorna är små och lätta och doften ska vara typisk för Bollingers husstil: toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

De tidigare årgångarna som lanserats hade en högre andel av Pinot Noir än nomalt: 2008 låg till exempel andelen på 71 procent. Men till årgång 2012 ligger Pinot Noir på 65 procent, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer
Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.

Läs mer
Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer