HEM

Aktuellt

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bör drickas först om fem-tio år. Nu står den och väntar på dig på Systembolaget.

Åren 2009-2011 kvalificerade sig inte som stora år, enligt Bollinger. Men det gör däremot 2012, som därför släpps på Systembolaget. 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har innehållet i flaskan redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil, men Bollinger menar att det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare fem-tio år.

”Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer” förklarar Bollinger.

Bollinger La Grande Année Brut
2014
Bollinger La Grande Année Brut
Doft: Utvecklad ton, mogna, gröna äpplen, smör, brödiga inslag, komplex, aromatisk, mogen citrus i fin balans.

Smak: Fint utvecklade toner, inslag mogen lime, citron, zest, äppelkaraktär med fin syra, smöriga inslag, bröd, nöt med bra längd I mycket välbalanserad stil.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
1901 kr

La Grande Année är uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs så
kallad riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, för att det hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Champagnen går i gyllene nyanser – en liten indikation på vinets mognadsgrad. Bubblorna är små och lätta och doften ska vara typisk för Bollingers husstil: toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

De tidigare årgångarna som lanserats hade en högre andel av Pinot Noir än nomalt: 2008 låg till exempel andelen på 71 procent. Men till årgång 2012 ligger Pinot Noir på 65 procent, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer
Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel under 2022 – vilka var de egentligen? Det är ingen tvekan om saken. De mest populära mousserande vinerna 2022 kan egentligen sammanfattas med tre ord – cava, Måns och prisvänlig..

Läs mer
Kännarbubbel

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet. Få varu..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer