HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bör drickas först om fem-tio år. Nu står den och väntar på dig på Systembolaget.

Åren 2009-2011 kvalificerade sig inte som stora år, enligt Bollinger. Men det gör däremot 2012, som därför släpps på Systembolaget. 2012 representeras av ett uttrycksfullt vin som är fylligt, fräscht och komplext. Visserligen har innehållet i flaskan redan nu en fyllig och aromatisk smakprofil, men Bollinger menar att det gör sig bäst om det får lagras i källaren i ytterligare fem-tio år.

”Vinet är nu uttrycksfullt och strukturerat, med åren kommer djupet av en vällagrad årgångschampagne att träda fram allt mer” förklarar Bollinger.

Bollinger La Grande Année Brut

Bollinger La Grande Année Brut 2014

Doft: Utvecklad ton, mogna, gröna äpplen, smör, brödiga inslag, komplex, aromatisk, mogen citrus i fin balans.

Smak: Fint utvecklade toner, inslag mogen lime, citron, zest, äppelkaraktär med fin syra, smöriga inslag, bröd, nöt med bra längd I mycket välbalanserad stil.
Art.nr: 7579 - Pris: 1599 kr

La Grande Année är uteslutande vinifierat i små gamla ekfat, i genomsnitt 20 år gamla. Totalt har huset tillgång till närmare 3 500 äldre fat som hanteras av Bollingers egna tunnbindare. Efter lagringen på sin jästfällning, som är nästan dubbelt så lång än vad appellationen kräver, utförs så
kallad riddling och disgorgement för hand. Champagne Bollinger har aldrig övergett denna traditionella hantverksmetod, för att det hjälper till att utveckla aromer av stor finess.

Champagnen går i gyllene nyanser – en liten indikation på vinets mognadsgrad. Bubblorna är små och lätta och doften ska vara typisk för Bollingers husstil: toner av aprikos, mandel och hasselnöt. Smaken är intensiv, fyllig och silkeslen. Med mer lagringstid kommer vinet att bli mer komplext och utveckla toner av tryffel och choklad.

De tidigare årgångarna som lanserats hade en högre andel av Pinot Noir än nomalt: 2008 låg till exempel andelen på 71 procent. Men till årgång 2012 ligger Pinot Noir på 65 procent, resterande andel av vinet består som vanligt av Chardonnay.


Du kanske även vill läsa dessa