HEM

Aktuellt

Lily Bollinger Award 2023

Den 11 september hölls den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award på At Six i Stockholm. Tävlingen arrangeras av Champagne Bollinger, ihop med importören Arvid Nordquist, och syftar till att uppmuntra kvinnligt tävlingssommellerie. Namnet är en hyllning till den legendariska champagneänkan Lily Bollinger.

Prestigefull tävling

Tävlingen är inte bara prestigefylld utan även anrik, då det nu är hela 20 år sedan den instiftades. Bland vinnarna finns namn som Béatrice Becher, Maya Samuelsson, Emma Ziemann, Tina Johansson och Frida Winters. Efter två årtionden har tävlingen uppnått en högt respekterad status nationellt, och att vinna titeln ”Årets Lily Bollinger” har varit en trampolin för många svenska kvinnliga sommelierer genom tiderna. Årets jury bestod av Mischa Billing, Tina Johansson och Andreas Grube.

Förstapristagaren belönas också med en cykel – en historisk koppling till Lily själv, som ofta cyklade mellan sina vingårdar. Dessutom får vinnaren en utbildningsresa till Champagne och huset Bollinger.

Vägen till finalen föregås av flera deltävlingar där de tävlande sätts på prov både praktiskt och teoretiskt. De tre bästa vaskas fram och ställs mot varandra i finalen.

Årets tävlande

Ida Kilåker, Lenoteket, Lund
Lovisa Johansson, Lenoteket, Lund
Malin Vallin, Hunger & Törst, Umeå

Så går tävlingen till

I finalen ska de tävlande, under tidspress, inför jury och publik genomföra vissa moment samt klara att undvika vissa av tävlingsledningen utlagda minor.

Steg 1:

Första momentet handlade om att på två minuter blint prova tre viner och identifiera dem. 
Det var en del olika svar som kom från de tävlande, något vi i publiken hade all förståelse för eftersom vi vet hur svårt det är att sätta rätt druva och ursprung på en blindprovning. Att dessutom göra det inför en publik fylld med vinjournalister och vinkännare under tidspress måste vara en pärs utan dess like.

Steg 2:

I steg två bars det in tre stenar till de tävlande. Stenarna, som symboliserade olika jordmåner, skulle sedan matchas med de tre viner som nyss provats.

Steg 3:

Steg tre i tävlingen bestod av att rekommendera fyra viner och föreslå fyra passande maträtter därtill. Vinlistan de tävlande skulle utgå från innehöll flera minor – viner som helt enkelt inte existerar. Tanken var att se om de tävlande upptäckte felen och undvek de vinerna. Bland annat hade man listat en Rioja Gran Reserva från 2021, vilket är en omöjlighet eftersom en gran reserva måste lagras minst tre år innan den får säljas. 

Den sista individuella uppgiften var att, från en lista med digestifs, föreslå passande alternativ för två avec-sugna och mycket frågvisa damer.

Efter de individuella momenten avslutades tävlingen med ett gruppmoment där de tävlande skulle fördela innehållet i en flaska Bollinger Rosé jämnt i tio glas med utmaningen att de inte fick backa och hälla på mer i något glas.

Därefter skulle juryn överlägga och publiken fick under tiden avnjuta en magisk lunch, ackompanjerad av Bollinger Special Cuvée. Sedan var det dags att kora vinnaren, som i år blev Ida Kilåker.

Alla tre tävlande var imponerande duktiga och dessa fantastiska sommelierer har säkerligen en mycket lovande framtid framför sig. 

Vi säger ett stort grattis till alla tävlande och avslutar med ett av Lilys mest kända citat om champagne:

«I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.
– Madame Jacques Bollinger (Lily), London Daily Mail, October 17th 1961


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinnarens råd: ”Våga prova nya viner”

Vinnarens råd: ”Våga prova nya viner”

Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021 är Frida Winters. Årets vinnare av den prestigefyllda tävlingen Lily Bollinger Award har en stor passion för vin och segern är knappast en slump. För Vinguide..

Läs mer
Världens största champagneprovning

Världens största champagneprovning

Vinguiden ska lördagen den 28 oktober göra ett försök i att sätta världsrekord i champagneprovning. Platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. – Det är en fantastiskt kul utmaning, säger ..

Läs mer
Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Är det svårt att bestämma vilket vin du ska ge bort i jul? Det finns så mycket att välja på. Söker du rött, vitt eller rosé? Kanske en lyxig champagne? Den här listan har något av allt. Vi har samla..

Läs mer
Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger är kvinnan som aldrig gav upp. När maken dog i början av 1940-talet fortsatte hon på egen hand att driva och utveckla deras älskade vingård. Inte ens den tyska ockupationen av Frankri..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer