HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap, vaniljkola och choklad – då ska du definitivt prova någon av de tre nykomlingarna. Dessutom pockar en amerikansk stout med karaktär på din uppmärksamhet. Varsågod – här har du vårens snabbguide till tre riktigt unika öl.

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
En svensk imperial porter och stout av Henok Fentie och Karl Grandin,
som har ett så kallat fantombryggeri. Det innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Bryggmästaren tar fram ölreceptet och åker därefter till andra bryggerier för att producera ölet i större skala. Det första fantomsamarbetet var också startskottet för Omnipollo då Henok Fentie kontaktade det belgiska bryggeriet De Proefbrouwerij för att ta fram Leon – en belgisk pale ale med champagnejäst. På kort tid har de vunnit flertalet priser bl.a. deras dubbel-IPA, Nebuchadnezzar, som vann pris för Årets bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012.

Den nya Omnipollo Lorelei beskrivs som maltig, rostad, söt smak med inslag av kakao, lönnsirap, kaffe, nougat, romrussin, kokos, kanel och vanilj.

330 ml - 10.5% -
69.40 kr

Bötet Barley Wine Brandy
Bötet Barley Wine Brandy
En ale som fått namnet ”wine”? Bli inte förvirrad av namnet, det här är en riktigt god svensk öl som bryggdes redan 2018 och som sedan lagrats på ståltank och fått en slutlagring på spanska brandyfat. Barley wine är ett alkoholstarkt öl och för att uppnå den höga alkoholhalten (10 volymprocent) behövs en mycket stark vört, som kokas länge för att uppnå den fyllighet som eftersträvas. Ale tillverkas genom varmjäsning och sker normalt vid rumstemperatur.

Barley Wine beskrivs som nyanserad, maltig, söt smak med inslag av fat, mörk sirap, vörtbröd, farinsocker, knäck, apelsinchoklad, tobak och lakrits. Ett imponerande jobb av Nynäshamns ångbryggeri som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson.

250 ml - 10% -
45.20 kr

Founders KBS Espresso
Founders KBS Espresso
Founders Brewing Company grundades av Mike Stevens och Dave Engbergs. Bryggeriet ligger i staden Grand Rapids i delstaten Michigan. Stouten har tillverkats genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den mycket ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. Öltyperna porter och stout kommer ursprungligen från de brittiska öarna, och är mörka, varmjästa öl. Russian Imperial Stout, eller bara Imperial Stout, är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet.

En rejäl amerikansk stout som lagrats på bourbonfat tillsammans med kaffebönor. Därav namnet ”espresso”. Den beskrivs som stor, maltig, komplex – och rostad doft med inslag av fat, espressokaffe, mörk choklad, pumpernickel, sötlakrits, brynt smör
och vaniljkola. Dessutom är alkoholhalten på 12 volymprocent. Den här stouten är både en egen måltid – och efterrätt!

355 ml - 12% -
69.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Ölet som kostar 12 000 kr per flaska

Fyra män gick uppför Storbritanniens högsta berg och bryggde öl. Nu säljer de 33 cl-flaskorna för 12 000 kronor – styck! Ett mikrobryggeri i Leeds vid namn Northern Monk har skapat rubriker över vär..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Hipp hurra för Ölets dag!

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre go..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer