HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap, vaniljkola och choklad – då ska du definitivt prova någon av de tre nykomlingarna. Dessutom pockar en amerikansk stout med karaktär på din uppmärksamhet. Varsågod – här har du vårens snabbguide till tre riktigt unika öl.

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast
En svensk imperial porter och stout av Henok Fentie och Karl Grandin,
som har ett så kallat fantombryggeri. Det innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Bryggmästaren tar fram ölreceptet och åker därefter till andra bryggerier för att producera ölet i större skala. Det första fantomsamarbetet var också startskottet för Omnipollo då Henok Fentie kontaktade det belgiska bryggeriet De Proefbrouwerij för att ta fram Leon – en belgisk pale ale med champagnejäst. På kort tid har de vunnit flertalet priser bl.a. deras dubbel-IPA, Nebuchadnezzar, som vann pris för Årets bästa öl på Stockholm Beer & Whisky Festival 2012.

Den nya Omnipollo Lorelei beskrivs som maltig, rostad, söt smak med inslag av kakao, lönnsirap, kaffe, nougat, romrussin, kokos, kanel och vanilj.

330 ml - 10.5% -
69.40 kr

Bötet Barley Wine Brandy
Bötet Barley Wine Brandy
En ale som fått namnet ”wine”? Bli inte förvirrad av namnet, det här är en riktigt god svensk öl som bryggdes redan 2018 och som sedan lagrats på ståltank och fått en slutlagring på spanska brandyfat. Barley wine är ett alkoholstarkt öl och för att uppnå den höga alkoholhalten (10 volymprocent) behövs en mycket stark vört, som kokas länge för att uppnå den fyllighet som eftersträvas. Ale tillverkas genom varmjäsning och sker normalt vid rumstemperatur.

Barley Wine beskrivs som nyanserad, maltig, söt smak med inslag av fat, mörk sirap, vörtbröd, farinsocker, knäck, apelsinchoklad, tobak och lakrits. Ett imponerande jobb av Nynäshamns ångbryggeri som ägs och drivs av Christer Johansson, Lars Ericsson, Thomas Hansen och Tony Magnusson.

250 ml - 10% -
45.20 kr

Founders KBS Espresso
Founders KBS Espresso
Founders Brewing Company grundades av Mike Stevens och Dave Engbergs. Bryggeriet ligger i staden Grand Rapids i delstaten Michigan. Stouten har tillverkats genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den mycket ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. Öltyperna porter och stout kommer ursprungligen från de brittiska öarna, och är mörka, varmjästa öl. Russian Imperial Stout, eller bara Imperial Stout, är en kraftigare variant som ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara transporten till det ryska kejsardömet där drycken var mycket populär under 1700- och 1800-talet.

En rejäl amerikansk stout som lagrats på bourbonfat tillsammans med kaffebönor. Därav namnet ”espresso”. Den beskrivs som stor, maltig, komplex – och rostad doft med inslag av fat, espressokaffe, mörk choklad, pumpernickel, sötlakrits, brynt smör
och vaniljkola. Dessutom är alkoholhalten på 12 volymprocent. Den här stouten är både en egen måltid – och efterrätt!

355 ml - 12% -
69.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”En öl som är 100 procent Dregen”

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt. – “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Med ..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Krämiga öler – höstens trend

Krämiga öler – höstens trend

Milkshake- och smoothieöl är nya trenden i höst. Två nya öl med shakekänsla släpps nu på Systemet. ⁣- Uppkom under en helt vanlig milkshake- och lemonadpaus i bryggeriet, säger Nya Carnegiebryggerie..

Läs mer