HEM

Aktuellt

Regionskola del 6: Piemonte – där Nebbiolo är kung

Barolo och Barbaresco – visst vattnas det i munnen när vi hör dessa viner nämnas. Men Piemonte har ännu mer vin att erbjuda – vitt, bubbligt, rött, sött … Så häng med till en av Italiens största regioner.

Alpernas sluttningar i norr. Liguriska Apenninerna i söder. Det är bergen som givit Piemonte sitt namn, ”vid bergets fot”. Här är nebbiolodruvan kung med sina strama, sträva men härligt parfymerade viner. Men det här är också Nutella-land och skidparadis.

Världens bästa viner?

Många tycker att Piemonte har Italiens – och några av världens – bästa viner. Inte så konstigt då att när landet införde sitt system för ursprungsmärkning av vin var distrikten Barolo och Barbaresco i regionen de första att betecknas DOCG, den högsta klassificeringen. Idag är Piemonte den italienska region som har flest DOCG-viner. Samtidigt finns här småskaliga juveler få har hört talas om.

Från Barolo till Carema

I söder ligger Langhe med staden Alba och byarna Barolo och Barbaresco. Här görs främst röda viner av barbera, nebbiolo eller dolcetto. Mousserande viner av hög kvalitet tillverkas i Alta Langa. Asti är en storstad vars omnejd är känd för rött barberavin, sött moscatobubbel och vermouthproducenter som Cinzano och Martini. Några vitvinsspecialiteter är Roero Arneis, Gavi och det maffiga Derthona Timorasso.

Längre norrut finns små, mindre kända distrikt som Gattinara, Ghemme, Boca och Carema. Där görs rött vin av nebbiolo som vuxit vid alpernas sluttningar, ibland i extrem terräng. Fina vitviner görs av druvsorten erbaluce.

Behöver tid i träfat

Även om barbera är den mest odlade druvsorten i Piemonte är nebbiolo kung. Nästan all nebbiolo som finns i världen växer här. Vinmakarna i regionen har lärt sig hantera dess ljust färgade men sträva, syrarika och underbart parfymerade viner. Lång lagring i stora träfat är en vanlig del av tillverkningen eftersom druvans viner behöver tid för att mogna.

Skidor, nötkräm och risotto-ris

Piemonte är mycket mer än vin. I norr kan du åka skidor i orter som Alagna. Och är du matintresserad kan det vara kul att veta att såväl Alba-tryffel som nötkrämen Nutella och Arborio-ris kommer härifrån. Vill du kombinera den lokala maten med ett gott glas vin rekommenderas ett besök på någon av regionens ”osterias”.

7 viner från Piemonte du inte får missa

Mousserande

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
2019
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
Inbjudande fruktigt mousserande med drag av citrus, äpple och mandel. Gott och lagom syrarikt som passar till stekt fisk såväl som till aperitifens tilltugg.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Vitt

Tibaldi Roero Arneis Tibaldi
2022
Tibaldi Roero Arneis Tibaldi
Superhärligt vitt av druvsorten arneis som ”återupptäcktes” för ett antal decennier sedan. Äpple, nektarin och mineral i en snygg blandning som görs av de två systrarna Monica och Daniela.
750 ml - 13% -
209 kr

Derthona La Colombera
2022
Derthona La Colombera
Smakrikt vitt med ton av grillad citron, melon och lite örtig kryddighet. Generös eftersmak med frisk syra som dricks väl till grillad kyckling med rotfrukter.
750 ml - 14% -
199 kr

Rött

Monterustico Dogliani
2022
Monterustico Dogliani
Dolcettodruvan ger fint balanserade rödviner med körsbär, blåbär och hallon bland aromerna. Det hela blandas med skön kryddighet och matvänlig struktur.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
131 kr

Borgogno Barbera d'Alba Superiore
2022
Borgogno Barbera d'Alba Superiore
Mörka bär, örter och ett uns vanilj samsas med frisk syra och mustig eftersmak. Perfekt allroundvin till allt från pasta till en köttbit.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Barbaresco Prunotto
2020
Barbaresco Prunotto
Elegant, hallonaromatiskt med pomeranstoner och läskande fräschör. Nötiga fattoner och druvtypisk strävhet ger komplexitet och spännande samtal runt bordet.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Sött

Nivole
2023
Nivole
Barnsligt gott bubbel med fläder, päron och limeblad i en balanserat söt smak. Friska toner i eftersmaken som matchar såväl sorbet som en chokladmousse med hallonsås.
375 ml - 5% - Sockerhalt 13.4 g per 100 ml
99 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Några riktiga superstjärnor i vinvärlden har landat i Systembolaget. Eller vad sägs om en Barolo DOCG, en ovanlig fransk druva och ett spanskt vin med 1000-åriga anor? Här får du bekanta dig med höj..

Läs mer
Barolo – skrämmer och förför

Barolo – skrämmer och förför

Få viner skrämmer lika mycket som rött vin från Barolo. Det är stramt, strävt och syrligt. Ett vin att lagra hundra år. Typ. Eller så är man såld, faller fullständigt till föga och lovordar allt som..

Läs mer
Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Med betydligt mer kända grannar som Barolo och Barbresco, hittar vi Langhe. Möjligen en smula diffust, men sett till vinerna är detta ett distrikt som vinner terräng. Och som snart kan mäta sig med ..

Läs mer
Giganternas kamp

Giganternas kamp

Samma druva används, samma klimat och samma tradition. Två av världens främsta vindistrikt ligger bara ett stenkast från varandra, och jobbar under likartade förutsättningar. Men vad innebär det, eg..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer