HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rekordsnabba Roda redan Riojareferens

På rekordkort tid har Roda gått och blivit en klassiker i Rioja. Samtidigt, det är helt välförtjänt för redan från början var ambitionen högt satt. Idag är Roda en av bodegorna som leder utvecklingen i det klassiska distriktet.

Vinhuset Roda ligger insprängt på en av de mest klassiska adresserna i vinvärlden: Barrio de la Estación i Haro, Rioja. Här trängs urgamla bodegor som López de Heredia, Bodegas Alta och Muga. För att nämna några. För 150 år sedan var det av absolut största vikt att ligga i anslutning till järnvägen och några av bodegorna hade till och med järnvägsspår rakt in i bodegan. Allt för att underlätta transporten av vinerna till Bilbao för vidare färd till framför allt den brittiska marknaden.

Samma bodegor ligger kvar, detta är ett läge man inte gör sig av med. Men det fanns en lite snutt strax ovanför López de Heredia som paret Mario Rotllant y Carmen Daurella la beslag på i mitten av 1980-talet och grundade bodegan 1988. Redan från början var ambitionen satt mycket högt. Det skulle inte bara produceras typiska viner från området men med en tvist, det skulle också vara bland toppskiktet.

Redan efter några år blev bodegan en snackis, vinerna talade sitt språk men samtidigt stod bodegan för något nytt, något modernt, trots den möjligen ibland belastade adressen. Men det var ett välkommet tillskott och tajmingen kunde inte vara bättre. Det var vid den här tiden som många producenter i området hade fått kritik för att producera lite väl gammaldags viner. Roda stod för det moderna Rioja men med den samtidigt svåra konsten att ha kvar de så karakteristiska ursprungstonerna i vinet.

– Ursprung är viktigt, hela Rioja bygger på ursprung, på ett unikt uttryck, förklarar Victor Charcán på Roda när vi tar jeepen och åker runt i vingårdarna.

Vi har precis avslutat en vidunderlig provning där vi gått från tidigt 1990-tal till idag. Vinerna har en tydlig ton av frukt, koncentration, komplexitet och så den där lilla, nedtonade ursprungstvisten. Det är en konst inte alla hanterar. Många har försökt. För 20 år sedan skulle var och varannan bodega lansera en Reserva Especial, men många av de vinerna var så koncentrerade med både frukt, tanniner och eldiga toner att ursprunget försvann in i dimman.

Cirsión heter Rodas prestigevin och är att betrakta som just ett mer modernt vin, koncentrerat, strävt, långlivad med elegant frukt och bra fruktsyra. Men just den där konsten att fortfarande låta ursprunget vara närvarande är något teamet på Roda klarar – och som gjort bodegan till en klassiker och en referens, trots sin ungdom.


Vinguiden
tipsar

519.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om e..

Läs mer
Världens mest klassiska bodega

Världens mest klassiska bodega

Många gör anspråk på det, men det finns en vinproducent som slår ut samtliga när det kommer till att vara traditionsbunden: Lopez Heredia i Rioja. Ikonisk? Det är bara förnamnet. Bodegan borde bli k..

Läs mer
Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med ..

Läs mer
Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Det spanska distriktet har länge dalat i popularitet men är nu tillbaka med en helt andra viner.

Läs mer
Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson i vår webb-TV.

Läs mer
Mäklares missnöje bakom ikonviner

Mäklares missnöje bakom ikonviner

Han var både arg och besviken för här hade han sålt värsta vingårdsmarken. Och vinerna som sedan kom levde inte alls upp till hans förväntningar. Dags att sadla om, tänkte Fernando Rémirez de Ganuza..

Läs mer