HEM

Rekordsnabba Roda redan Riojareferens

På rekordkort tid har Roda gått och blivit en klassiker i Rioja. Samtidigt, det är helt välförtjänt för redan från början var ambitionen högt satt. Idag är Roda en av bodegorna som leder utvecklingen i det klassiska distriktet.

Vinhuset Roda ligger insprängt på en av de mest klassiska adresserna i vinvärlden: Barrio de la Estación i Haro, Rioja. Här trängs urgamla bodegor som López de Heredia, Bodegas Alta och Muga. För att nämna några. För 150 år sedan var det av absolut största vikt att ligga i anslutning till järnvägen och några av bodegorna hade till och med järnvägsspår rakt in i bodegan. Allt för att underlätta transporten av vinerna till Bilbao för vidare färd till framför allt den brittiska marknaden.

Samma bodegor ligger kvar, detta är ett läge man inte gör sig av med. Men det fanns en lite snutt strax ovanför López de Heredia som paret Mario Rotllant y Carmen Daurella la beslag på i mitten av 1980-talet och grundade bodegan 1988. Redan från början var ambitionen satt mycket högt. Det skulle inte bara produceras typiska viner från området men med en tvist, det skulle också vara bland toppskiktet.

Redan efter några år blev bodegan en snackis, vinerna talade sitt språk men samtidigt stod bodegan för något nytt, något modernt, trots den möjligen ibland belastade adressen. Men det var ett välkommet tillskott och tajmingen kunde inte vara bättre. Det var vid den här tiden som många producenter i området hade fått kritik för att producera lite väl gammaldags viner. Roda stod för det moderna Rioja men med den samtidigt svåra konsten att ha kvar de så karakteristiska ursprungstonerna i vinet.

– Ursprung är viktigt, hela Rioja bygger på ursprung, på ett unikt uttryck, förklarar Victor Charcán på Roda när vi tar jeepen och åker runt i vingårdarna.

Vi har precis avslutat en vidunderlig provning där vi gått från tidigt 1990-tal till idag. Vinerna har en tydlig ton av frukt, koncentration, komplexitet och så den där lilla, nedtonade ursprungstvisten. Det är en konst inte alla hanterar. Många har försökt. För 20 år sedan skulle var och varannan bodega lansera en Reserva Especial, men många av de vinerna var så koncentrerade med både frukt, tanniner och eldiga toner att ursprunget försvann in i dimman.

Cirsión heter Rodas prestigevin och är att betrakta som just ett mer modernt vin, koncentrerat, strävt, långlivad med elegant frukt och bra fruktsyra. Men just den där konsten att fortfarande låta ursprunget vara närvarande är något teamet på Roda klarar – och som gjort bodegan till en klassiker och en referens, trots sin ungdom.


Vinguiden
tipsar

519.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa