HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viner under 100 kr till grillkvällen

Vad är en sommar utan doften av nygrillat och ett glas vin i handen? Nu har vi svenskar årets mest intensiva grillveckor framför oss och försöker njuta så mycket vi bara kan. Vinguiden hjälper dig att hitta de bästa grill-vinerna under 100 kronor.

De flesta svenskar vill fortfarande ha smaken och doften av träkolsgrill. Att det går fortare att få fart på en gasolgrill är inget argument som biter på puritanerna, som menar att det minsann går fort att få fart på träkolsgrillen med en skorstenständare. När det gäller viner är däremot vi svenskar betydligt mer eniga: rött vin tar vi till det grillade köttet och vitt till fisken, om man nu vågar sig på att grilla havets läckerheter. Många drar sig för att grilla fisk för att man tror att den ska bli torr, fastna på gallret, ramla i bitar och förstöra festen. Men med ett hett, rent och inoljat galler är du på god väg mot sommarens kanske smarrigaste grillmiddag. Ännu lättare blir det om du satsar på fiskfiléer med skinn.

Vågar du testa nya viner till grillkvällarna? Låt oss bidra med lite inspiration och tips på några riktigt bra flaskor som kostar mindre än 100 kronor.

Fisk:

Ett välsmakande vin från Nya Zeeland som får högsta betyg i Vinguiden med motiveringen ”friskt, fruktigt och inslag av honugsmelon, krusbär, rabarber, citrus, gräs, gröna toner med markerad druvtypiskhet.”
750 ml - 13% -
99 kr

Ljusare kött, och grönsaksrätter:

Trotjänare och tidigare hovleverantör för endast 89 kr – ett bärigt vin med fin friska och blommig doft. Det är gjort på druvan Gamay, vilken efter skörd genomgått en maceracion semícarbonique (kolsyrejäsning).
750 ml - 13% -
99 kr

Rött kött:

En italienare för 59 kr. ”Lätt smak, men ändå ett bedårande vin. Gott både till mat och som sällskapsvin. Värt priset till 100 procent” är ett av omdömena på Vinguiden.
750 ml - 13% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
59 kr

Ett grillvin som passar bra till såväl nöt, fläsk och kyckling. Ett fylligt djuprött vin med doft av svarta vinbär, viol och lite dovare aromer som mörk choklad, ekfat och söta kryddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
79 kr

Dessert:

En fruktig italienare för 85 kr med tydligt spritsig karaktär, liten blommig ton med inslag av tropiska frukter, persika, aprikos, ananas. Nästan som en egen efterrätt.
375 ml - 5% - Sockerhalt 13.3 g per 100 ml
89 kr

FAKTA

Tänk på innan du börjar grilla:


• Grillen ska stå på ett plant och helst obrännbart underlag minst en meter från brännbar vägg, husvagn eller tält. Ett tält övertänds snabbt om det börjar brinna.

• Lämna aldrig grillen utan tillsyn.

• Ha alltid vatten eller en brandsläckare till hands för att kunna släcka en eventuell brand.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa