HEM

Aktuellt

Viner under 100 kr till grillkvällen

Vad är en sommar utan doften av nygrillat och ett glas vin i handen? Nu har vi svenskar årets mest intensiva grillveckor framför oss och försöker njuta så mycket vi bara kan. Vinguiden hjälper dig att hitta de bästa grill-vinerna under 100 kronor.

De flesta svenskar vill fortfarande ha smaken och doften av träkolsgrill. Att det går fortare att få fart på en gasolgrill är inget argument som biter på puritanerna, som menar att det minsann går fort att få fart på träkolsgrillen med en skorstenständare. När det gäller viner är däremot vi svenskar betydligt mer eniga: rött vin tar vi till det grillade köttet och vitt till fisken, om man nu vågar sig på att grilla havets läckerheter. Många drar sig för att grilla fisk för att man tror att den ska bli torr, fastna på gallret, ramla i bitar och förstöra festen. Men med ett hett, rent och inoljat galler är du på god väg mot sommarens kanske smarrigaste grillmiddag. Ännu lättare blir det om du satsar på fiskfiléer med skinn.

Vågar du testa nya viner till grillkvällarna? Låt oss bidra med lite inspiration och tips på några riktigt bra flaskor som kostar mindre än 100 kronor.

Fisk:

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
2022
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
Ett välsmakande vin från Nya Zeeland som får högsta betyg i Vinguiden med motiveringen ”friskt, fruktigt och inslag av honugsmelon, krusbär, rabarber, citrus, gräs, gröna toner med markerad druvtypiskhet.”
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Ljusare kött, och grönsaksrätter:

Beaujolais Royal
Beaujolais Royal
Trotjänare och tidigare hovleverantör för endast 89 kr – ett bärigt vin med fin friska och blommig doft. Det är gjort på druvan Gamay, vilken efter skörd genomgått en maceracion semícarbonique (kolsyrejäsning).
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Rött kött:

Casteloro Vino Rosso
Casteloro Vino Rosso
En italienare för 59 kr. ”Lätt smak, men ändå ett bedårande vin. Gott både till mat och som sällskapsvin. Värt priset till 100 procent” är ett av omdömena på Vinguiden.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
79 kr

Casalforte Corvina Veronese
2019
Casalforte Corvina Veronese
Ett grillvin som passar bra till såväl nöt, fläsk och kyckling. Ett fylligt djuprött vin med doft av svarta vinbär, viol och lite dovare aromer som mörk choklad, ekfat och söta kryddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
89 kr

Dessert:

Nivole
2022
Nivole
En fruktig italienare för 85 kr med tydligt spritsig karaktär, liten blommig ton med inslag av tropiska frukter, persika, aprikos, ananas. Nästan som en egen efterrätt.
375 ml - 5% - Sockerhalt 10.6 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

Tänk på innan du börjar grilla:


• Grillen ska stå på ett plant och helst obrännbart underlag minst en meter från brännbar vägg, husvagn eller tält. Ett tält övertänds snabbt om det börjar brinna.

• Lämna aldrig grillen utan tillsyn.

• Ha alltid vatten eller en brandsläckare till hands för att kunna släcka en eventuell brand.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viner och höstgrill

Viner och höstgrill

Sommaren och semestern är över för de flesta av oss, och denna sommar kommer inte att gå till historien som något att minnas, i alla fall inte vädermässigt. Men nu är vi svenskar ett tålmodigt folk ..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Grillsäsongen är i full gång. Dags för riktiga grillviner, alltså. Fredagskocken Mattias Larsson är redo för en ny utmaning modell röd.

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer