HEM

Aktuellt

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här! 

1. MYTH Red Blend

Myth Red Blend
Myth Red Blend
Med sin unika flaska är detta ett rödvin som står ut. Men även innehållet i denna italienare är verkligen något i högsta klass. Den fruktiga smaken med inslag av mörka körsbär, plommon, kryddnejlika och lakrits passar utmärkt till både lamm och nötkött, men också till vegetariska rätter. Vinet är dessutom helt veganskt.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
119 kr

2. Epicuro Zinfandel

Epicuro Zinfandel
2021
Epicuro Zinfandel
På andra plats över mest sålda rödvin 2022 finner vi detta italienska boxvin som även finns att få på flaska. Gjord helt på druvan Zinfandel har detta vin en viss fatkaraktär och en fruktig smak med inslag av bland annat mörka körsbär, mintchoklad, blåbär och vanilj. Det är ett bra allroundvin som passar till både vegetariska rätter och kötträtter av lamm och nöt.
3000 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
269 kr

3. Revenge of The Little Pig Pinot Noir

Revenge of The Little Pig Pinot Noir
2022
Revenge of The Little Pig Pinot Noir
Tredjeplatsen tas av den lilla grisen från Tyskland. Detta veganska vin är gjort på druvan Pinot Noir och har en kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, nougat och jordgubbar. Det är ett mycket bra sällskapsvin som passar utmärkt till en buffé med kallskuret.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

4. Il Capolavoro Appassimento Rosso

Il Capolavoro Appassimento Rosso
2022
Il Capolavoro Appassimento Rosso
På fjärde plats över de bästa röda vinerna hittar vi ytterligare en italienare, denna gång en Appassimento från Italiens sydklack Puglia. Detta kryddiga och smakrika vin passar bra till kraftigare kötträtter eller lagrade ostar och kan därför värma upp under årets mörkare dagar.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
75 kr

5. Rioja Santiago Gran Reserva

Rioja Santiago Gran Reserva
2015
Rioja Santiago Gran Reserva
Listans första spanska rödvin kommer från Rioja och är ett härligt komplext vin med många lager. Den har en kryddig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, ceder, kokos och kardemumma. Det har en balanserad fyllighet som på ett utmärkt sätt matchar rätter av nöt- och lammkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

6. Berså Terra Alta Stig Lindberg

Berså Terra Alta Stig Lindberg
2022
Berså Terra Alta Stig Lindberg
Från Spanien kommer även detta eleganta rödvin inspirerat av formgivaren Stig Lindbergs berömda servis Berså. De ikoniska gröna bladen omsluter flaskan, vars innehåll också är stilrent och elegant. Fruktighet med inslag av blåbär, hallon, körsbär och viol matchar mycket väl till både vegetarisk mat och rätter av ljust kött.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

7. Mágico

Mágico
Mágico
Detta portugisiska rödvin gör verkligen skäl för sitt namn. Med sin välbalanserade fyllighet och fruktsyra skapas en verkligt magisk smakupplevelse. Hallon, viol, körsbär och jordgubbar jonglerar runt i munnen medan toner av mandel och färska örter överraskar. Med sin generösa volym på 1 liter får du dessutom en show som räcker lite extra länge.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
69 kr

8. Gold Dust Signature Red Blend

Gold Dust Signature Red Blend
2023
Gold Dust Signature Red Blend
Denna lyxigt guldiga vinbox från Italien pryder sin plats både på bordet och i glaset. Tack vare sin unika blandning av druvor får vinet toner av såväl björnbär och choklad som plommon och vanilj. Mixen gör att det passar bra till alla typer av kötträtter och gärna grillat.
3000 ml - 13% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
219 kr

9. Karl Fredrik Rioja Crianza

Karl Fredrik Rioja Crianza
2018
Karl Fredrik Rioja Crianza
På niondeplats över bästa rödvinerna ligger detta spanska Riojavin som tagits fram av Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén. Vinet är skapat för att passa svensk matkultur med mustiga grytor och svamp – något de verkligen lyckats med. Med en tydlig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, rostade kaffebönor och lagerblad matchar det perfekt till smakrika höstgrytor och lagrade hårdostar.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
120 kr

10. Grape Stories Pinot Noir

Grape Stories Pinot Noir
2021
Grape Stories Pinot Noir
Sist ut hittar vi ett moldaviskt boxvin gjort helt på Pinot Noir. Detta eleganta vin bjuder på en mild fyllighet och strävhet men desto högre syra. Tillsammans med den kryddiga smaken med inslag av torkade jordgubbar, nougat och pomerans passar det mycket bra till ljust kött eller smakrikare vegetariska rätter.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

 

Listan är framtagen utifrån Vinguidens statistik över mest köpta rödviner på Vingiden.com under 2022.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
De 10 mest populära röda vinerna 2023

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner! 1. La Vecchi..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer