HEM

Aktuellt

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här! 

1. MYTH Red Blend

Myth Red Blend
Myth Red Blend
Med sin unika flaska är detta ett rödvin som står ut. Men även innehållet i denna italienare är verkligen något i högsta klass. Den fruktiga smaken med inslag av mörka körsbär, plommon, kryddnejlika och lakrits passar utmärkt till både lamm och nötkött, men också till vegetariska rätter. Vinet är dessutom helt veganskt.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
119 kr

2. Epicuro Zinfandel

Epicuro Zinfandel
2021
Epicuro Zinfandel
På andra plats över mest sålda rödvin 2022 finner vi detta italienska boxvin som även finns att få på flaska. Gjord helt på druvan Zinfandel har detta vin en viss fatkaraktär och en fruktig smak med inslag av bland annat mörka körsbär, mintchoklad, blåbär och vanilj. Det är ett bra allroundvin som passar till både vegetariska rätter och kötträtter av lamm och nöt.
3000 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
269 kr

3. Revenge of The Little Pig Pinot Noir

Revenge of The Little Pig Pinot Noir
2022
Revenge of The Little Pig Pinot Noir
Tredjeplatsen tas av den lilla grisen från Tyskland. Detta veganska vin är gjort på druvan Pinot Noir och har en kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, nougat och jordgubbar. Det är ett mycket bra sällskapsvin som passar utmärkt till en buffé med kallskuret.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

4. Il Capolavoro Appassimento Rosso

Il Capolavoro Appassimento Rosso
2022
Il Capolavoro Appassimento Rosso
På fjärde plats över de bästa röda vinerna hittar vi ytterligare en italienare, denna gång en Appassimento från Italiens sydklack Puglia. Detta kryddiga och smakrika vin passar bra till kraftigare kötträtter eller lagrade ostar och kan därför värma upp under årets mörkare dagar.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
75 kr

5. Rioja Santiago Gran Reserva

Rioja Santiago Gran Reserva
2015
Rioja Santiago Gran Reserva
Listans första spanska rödvin kommer från Rioja och är ett härligt komplext vin med många lager. Den har en kryddig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, ceder, kokos och kardemumma. Det har en balanserad fyllighet som på ett utmärkt sätt matchar rätter av nöt- och lammkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

6. Berså Terra Alta Stig Lindberg

Berså Terra Alta Stig Lindberg
2022
Berså Terra Alta Stig Lindberg
Från Spanien kommer även detta eleganta rödvin inspirerat av formgivaren Stig Lindbergs berömda servis Berså. De ikoniska gröna bladen omsluter flaskan, vars innehåll också är stilrent och elegant. Fruktighet med inslag av blåbär, hallon, körsbär och viol matchar mycket väl till både vegetarisk mat och rätter av ljust kött.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

7. Mágico

Mágico
Mágico
Detta portugisiska rödvin gör verkligen skäl för sitt namn. Med sin välbalanserade fyllighet och fruktsyra skapas en verkligt magisk smakupplevelse. Hallon, viol, körsbär och jordgubbar jonglerar runt i munnen medan toner av mandel och färska örter överraskar. Med sin generösa volym på 1 liter får du dessutom en show som räcker lite extra länge.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
69 kr

8. Gold Dust Signature Red Blend

Gold Dust Signature Red Blend
2023
Gold Dust Signature Red Blend
Denna lyxigt guldiga vinbox från Italien pryder sin plats både på bordet och i glaset. Tack vare sin unika blandning av druvor får vinet toner av såväl björnbär och choklad som plommon och vanilj. Mixen gör att det passar bra till alla typer av kötträtter och gärna grillat.
3000 ml - 13% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
219 kr

9. Karl Fredrik Rioja Crianza

Karl Fredrik Rioja Crianza
2018
Karl Fredrik Rioja Crianza
På niondeplats över bästa rödvinerna ligger detta spanska Riojavin som tagits fram av Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén. Vinet är skapat för att passa svensk matkultur med mustiga grytor och svamp – något de verkligen lyckats med. Med en tydlig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, rostade kaffebönor och lagerblad matchar det perfekt till smakrika höstgrytor och lagrade hårdostar.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
120 kr

10. Grape Stories Pinot Noir

Grape Stories Pinot Noir
2021
Grape Stories Pinot Noir
Sist ut hittar vi ett moldaviskt boxvin gjort helt på Pinot Noir. Detta eleganta vin bjuder på en mild fyllighet och strävhet men desto högre syra. Tillsammans med den kryddiga smaken med inslag av torkade jordgubbar, nougat och pomerans passar det mycket bra till ljust kött eller smakrikare vegetariska rätter.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

 

Listan är framtagen utifrån Vinguidens statistik över mest köpta rödviner på Vingiden.com under 2022.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel 2022 – topplistan är här!

Mest populära bubbel under 2022 – vilka var de egentligen? Det är ingen tvekan om saken. De mest populära mousserande vinerna 2022 kan egentligen sammanfattas med tre ord – cava, Måns och prisvänlig..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer