HEM

Aktuellt

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här! 

1. MYTH Red Blend

Myth Red Blend
Myth Red Blend
Med sin unika flaska är detta ett rödvin som står ut. Men även innehållet i denna italienare är verkligen något i högsta klass. Den fruktiga smaken med inslag av mörka körsbär, plommon, kryddnejlika och lakrits passar utmärkt till både lamm och nötkött, men också till vegetariska rätter. Vinet är dessutom helt veganskt.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
119 kr

2. Epicuro Zinfandel

Epicuro Zinfandel
2021
Epicuro Zinfandel
På andra plats över mest sålda rödvin 2022 finner vi detta italienska boxvin som även finns att få på flaska. Gjord helt på druvan Zinfandel har detta vin en viss fatkaraktär och en fruktig smak med inslag av bland annat mörka körsbär, mintchoklad, blåbär och vanilj. Det är ett bra allroundvin som passar till både vegetariska rätter och kötträtter av lamm och nöt.
3000 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
269 kr

3. Revenge of The Little Pig Pinot Noir

Revenge of The Little Pig Pinot Noir
2022
Revenge of The Little Pig Pinot Noir
Tredjeplatsen tas av den lilla grisen från Tyskland. Detta veganska vin är gjort på druvan Pinot Noir och har en kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, nougat och jordgubbar. Det är ett mycket bra sällskapsvin som passar utmärkt till en buffé med kallskuret.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
95 kr

4. Il Capolavoro Appassimento Rosso

Il Capolavoro Appassimento Rosso
2021
Il Capolavoro Appassimento Rosso
På fjärde plats över de bästa röda vinerna hittar vi ytterligare en italienare, denna gång en Appassimento från Italiens sydklack Puglia. Detta kryddiga och smakrika vin passar bra till kraftigare kötträtter eller lagrade ostar och kan därför värma upp under årets mörkare dagar.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
69 kr

5. Rioja Santiago Gran Reserva

Rioja Santiago Gran Reserva
2013
Rioja Santiago Gran Reserva
Listans första spanska rödvin kommer från Rioja och är ett härligt komplext vin med många lager. Den har en kryddig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, ceder, kokos och kardemumma. Det har en balanserad fyllighet som på ett utmärkt sätt matchar rätter av nöt- och lammkött.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

6. Berså Terra Alta Stig Lindberg

Berså Terra Alta Stig Lindberg
2022
Berså Terra Alta Stig Lindberg
Från Spanien kommer även detta eleganta rödvin inspirerat av formgivaren Stig Lindbergs berömda servis Berså. De ikoniska gröna bladen omsluter flaskan, vars innehåll också är stilrent och elegant. Fruktighet med inslag av blåbär, hallon, körsbär och viol matchar mycket väl till både vegetarisk mat och rätter av ljust kött.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

7. Mágico

Mágico
Mágico
Detta portugisiska rödvin gör verkligen skäl för sitt namn. Med sin välbalanserade fyllighet och fruktsyra skapas en verkligt magisk smakupplevelse. Hallon, viol, körsbär och jordgubbar jonglerar runt i munnen medan toner av mandel och färska örter överraskar. Med sin generösa volym på 1 liter får du dessutom en show som räcker lite extra länge.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
79 kr

8. Gold Dust Signature Red Blend

Gold Dust Signature Red Blend
2022
Gold Dust Signature Red Blend
Denna lyxigt guldiga vinbox från Italien pryder sin plats både på bordet och i glaset. Tack vare sin unika blandning av druvor får vinet toner av såväl björnbär och choklad som plommon och vanilj. Mixen gör att det passar bra till alla typer av kötträtter och gärna grillat.
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
209 kr

9. Karl Fredrik Rioja Crianza

Karl Fredrik Rioja Crianza
2018
Karl Fredrik Rioja Crianza
På niondeplats över bästa rödvinerna ligger detta spanska Riojavin som tagits fram av Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén. Vinet är skapat för att passa svensk matkultur med mustiga grytor och svamp – något de verkligen lyckats med. Med en tydlig fatkaraktär och inslag av torkade körsbär, rostade kaffebönor och lagerblad matchar det perfekt till smakrika höstgrytor och lagrade hårdostar.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
120 kr

10. Grape Stories Pinot Noir

Grape Stories Pinot Noir
2021
Grape Stories Pinot Noir
Sist ut hittar vi ett moldaviskt boxvin gjort helt på Pinot Noir. Detta eleganta vin bjuder på en mild fyllighet och strävhet men desto högre syra. Tillsammans med den kryddiga smaken med inslag av torkade jordgubbar, nougat och pomerans passar det mycket bra till ljust kött eller smakrikare vegetariska rätter.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

 

Listan är framtagen utifrån Vinguidens statistik över mest köpta rödviner på Vingiden.com under 2022.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer