HEM

Aktuellt

Experten tipsar – så avnjuter du lagrade viner

Vi har alla hört om hur viner som lagras ofta blir bättre med åren. Men hur identifierar man ett moget vin? Hur vet man när det är dags att öppna flaskan? Och framför allt – hur lär jag mig vad jag gillar och inte?

För att få svar på dessa och många fler frågor har vi pratat med Sören Polonius, Wine Director på Adam/Albin och föreläsare på Restaurangakademien. Han utbildar och tränar även sommelierer inför tävlingar och är director of education committee på ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Han driver dessutom det svenska sommelierlandslaget.

Perfekt mognad är olika från person till person

Att definiera ett moget vin är svårt, eftersom det handlar om smakpalett. Men rent objektivt handlar det om att vinet ska ha fått tid att dämpa fruktiga toner och tanniner samt att man ska låta vinets olika beståndsdelar bilda en mer komplex helhet så att bland annat alkoholen och syran upplevs som mer integrerade i vinet.

Så vet du om vinet är moget

Ett moget vin går att identifiera på flera olika sätt, dels genom färgen, dels genom hur det smakar.

– Vita viner blir generellt sett mörkare med åren, medan röda viner ljusnar. Tyvärr kan färgförändringar även tyda på att vinet blivit oxiderat. Det kan därför vara bra att hålla koll på om du vet att du dricker ett ungt vin, berättar Sören.

När du smakar vinet finns det flera smaker som kännetecknar ett moget vin. Istället för smaker av krispiga gröna äpplen får du toner av bokna äpplen (äppelskrutt), och istället för friska röda bär får du mer toner av torkade frukter och bär.

Alla viner går inte att lagra

Många viner är gjorda för att dricka direkt och lämpar sig inte för att lagras. Även om formatet är tacksamt för att stapla är boxviner tyvärr väldigt sällan lagringsbara. Om du är ute efter viner som du kan lagra bör du i första hand se till vinets ursprung. Det finns nämligen ofta likheter mellan producenter från samma region.

– Muscadetviner från Loire går exempelvis ofta att lagra i 10–15 år, medan många söta Rieslingviner från Tyskland kan lagras i 20–30 år utan problem. Just söta viner går oftast att lagra längre, säger Sören.

Tänk smart när du lagrar viner

När du börjar lagra viner är det vanligt att skaffa en vinkyl för att se till att vinet får ligga svalt och mörkt. Många finner dock att kylen snabbt blir fylld, och det känns oftast inte rimligt att skaffa ytterligare en vinkyl.

– Det gäller att tänka smart kring sin vinkyl. Om du tänker lagra vinet minst 3–4 år hör det hemma i kylen. Men om du kommer dricka det inom ett år kan det gott få ligga i en garderob eller motsvarande, förklarar Sören.

Två tips när du vill lagra champagne

Ska du lagra champagne behöver du heller inte välja dyra årgångschampagner. Sören rekommenderar alla att köpa vanliga champagneflaskor och lagra dem ett par år, du kommer sannolikt att bli rikligt belönad för ditt tålamod.

Ett annat tips är att köpa två flaskor av en vanlig champagne på Systembolaget och lägga den ena svalt och mörkt och den andra ovanför kylen eller spisen där den får ligga varmt. Om ett år köper du sedan en helt ny flaska och testar alla tre för att se vilken du gillar bäst. Det är även ett bra sätt att bli bättre på att identifiera smakerna i vinet, eftersom det är samma vin som bara lagrats olika.

”Inget går upp emot en frisk, fräsch Riesling”

Som analytiskt lagd person gillar Sören att först avnjuta lite av vinet i sin ensamhet. Då får du en möjlighet att hitta de fina nyanserna i vinet innan maten och sällskapet tar fokus från vinet. När du själv smakat på vinet menar han att du absolut bör avnjuta goda, mogna viner tillsammans med andra. Allt handlar om att dela med sig och då även kunna prata om vinet.

Sörens personliga favoritvin är numera en frisk, fräsch Riesling som han älskar att dricka oavsett hur ungt det är.

– Förra året (2021) var ett helt fantastiskt år för Rieslingviner från större delen av Tyskland. Därför hoppas jag att alla köper på sig ett ordentligt lager, så de kan njuta av dem både nu och när de fått mogna i 20–30 år. Kom också ihåg att den egna smakpaletten utvecklas med tiden. Även om du inte gillar ett visst vin idag kan det vara värt att köpa en flaska och testa den om 10 år när du själv utvecklats i ditt vindrickande, avslutar Sören.

FAKTA

Sörens tre bästa tips för lagrade viner:


Köp lagrade viner på auktion
Om du inte orkar vänta 20–30 år innan du kan avnjuta ett moget vin finns det många lagrade viner att hitta både på auktioner och hos vinhandlare i Europa.

Köp lagrade viner direkt från producenten
Besök vingårdar och producenter och bygg en bra relation med dem, då kan du ibland få köpa en flaska vällagrat vin direkt från deras vinkällare.

Vänta inte för länge med att dricka vinet
Låt inte vinet vänta på tillfället, då riskerar du bara att det blir övermoget. Låt istället vinet i sig få vara tillfället.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinkällaren

Bästa vinkällaren

Att lagra vin har blivit allt vanligare. Inte bara för att många gärna vill ha en vinkällare i sin närhet, utan också för att fler och fler vinkonsumenter har insett tjusningen med ett lagrat vin. D..

Läs mer
Vin att lagra

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar k..

Läs mer
3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Så gör du klipp på vinauktion – experten tipsar

Så gör du klipp på vinauktion – experten tipsar

Att köpa vin på vinauktion har blivit allt vanligare då det ofta finns spännande viner att ropa hem, både på svenska och utländska vinauktioner. För att göra riktigt bra klipp behöver du ha kunskap ..

Läs mer