HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Grand Cru vin från Bordeaux och saffran från Österlen är det en helt unik produkt. Att den dessutom bara säljs i ett enda exemplar den 7 december bidrar till dess exklusivitet!

Exklusivitet i varje led

Tillsammans med glöggtillverkaren Tegnér & Son har Svenska Kocklandslaget nu gett sig på att skapa sin egen glögg. Vinet är ett slottsvin, ett så kallat Grand Cru, från Bordeaux. Det har smaksatts med lagerblad, krossade kakaobönor, citrus och svenskodlad saffran från Österlen. Glöggen tappades på fem stycken handblåsta flaskor från ett konstnärskollektiv i Gustavsberg och har sedan “varsamt förslutits” i varsin handgjord eklåda med inredning i läder från Tärnsjö Garveri. Resultatet är en smakupplevelse olika vanlig glögg, med stor komplexitet och kraftiga apelsintoner.

– Fransmännen gillar inte riktigt att vi kokar ett så exklusivt vin som ett Grand Cru i kastrull här uppe i Sverige, men ambitionen från vår sida har varit att ta glöggens smakupplevelse till sin absoluta spets, säger Kocklandslagets coach Marie Skogström i en kommentar.

Endast en flaska kvar att sälja

Trots att glöggen gjorts i fem flaskor kommer endast en att erbjudas till försäljning via Systembolaget. En har redan använts till provsmakning, en kommer att finnas till försäljning per centiliter på Operakällaren och två kommer att sparas för framtiden meddelar Adrian Berggren på Tegnér & Son.

Den sista flaskan kommer att säljas på Systembolaget för 399 kr, med säljstart den 7:e december. Kommer du som vi att hänga på låset?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

I fjol sålde 9000 flaskor slut på några timmar. Nu släpps 2019 års upplaga av succéglöggen, Gin & Tonic Glöggen från Stockholms Bränneri – men med en ny smaktwist. – Förra årets intresse ..

Läs mer
Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Fira Glöggens dag – med ett glas glögg

Att dricka glögg är en av de äldsta jultraditionerna vi har. Både Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg – och på 1890-talet blev det en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin e..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorte..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Nu har du chansen att tävla om en natt i Blossas Rum 24 på Hotell Haymarket by Scandic i Stockholm. Rummet är julpyntat från golv till tak och du kan njuta av julfilmer och julmusik ihop med glöggen..

Läs mer