HEM

Aktuellt

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorter att botanisera bland på Systembolaget.

Svenska folket älskar sin glögg. Varje år dricker vi ungefär fem miljoner liter, varav 2,8 miljoner liter säljs på Systembolaget under december. De senaste tre åren har vi dessutom börjat fira Glöggens dag. Varför inte, när andra dagar som kanelbullens och kladdkakans dag blivit så populära. Även om Glöggens dag är ett helt nytt påfund så är glögg en anrik tradition.

Att dricka glögg är en av de äldsta dryckesraditionerna vi har i Sverige. Redan Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg. På 1890-talet blev glöggen en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin egen glöggblandning.

Men det började ännu tidigare än så. Redan de gamla grekerna sötade sitt vin och smaksatte det med kryddor och blommor. Kanske var det för att dölja smaken hos lite tveksamt vin, åtminstone misstänker vi det. Under medeltiden spred sig traditionen till Europa, kryddorna ansågs vara bra för hälsan.

Glöggen, eller klaret som det tidigare kallades, dracks i Sverige redan på 1500-talet. Gustav Vasa var en stark anhängare av vindrycken som kryddades med socker, honung, ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. När den blandades med mjölk kallades den för lutendrank.

Ordet glögg började användas år 1609 och syftar på tillverkningsmetoden där en sockertopp dränks in i cognac och antänds. När sockret rinner ner i vinet får vi glödgat vin – glögg.

I slutet av 1800-talet var glöggen en utbredd svensk jultradition. Alla större vinhandlare hade sin egen blandning av glögg som såldes i buteljer med tomtemotiv på etiketten. Sedan dess har glöggens popularitet bara växt. Och nu har glöggen sin alldeles egna dag. Glöm inte fira med en varm kopp onsdag 1 december!

Vinguiden tipsar om 7 glöggnyheter på Systembolaget:

Winter Negroni
Winter Negroni
Kryddig, bitter smak med sötma, inslag av svarta vinbär, enbär, malört, körsbär och kryddnejlika.
500 ml - 22% - Sockerhalt 21.5 g per 100 ml
200 kr

Österlen Maltglögg
Österlen Maltglögg
Kryddig, mycket söt smak med inslag av kardemumma, apelsinskal, kanel, ljus sirap, kryddnejlika, ingefära och vörtbröd.
750 ml - 11% -
57 kr

Vinfabrikens Glögg Spetsad med Whisky
Vinfabrikens Glögg Spetsad med Whisky
Kryddig, mycket söt smak med inslag av röda äpplen, vanilj, kardemumma, pomerans, mandelmassa, ingefära och kanel. Ton av whisky.
500 ml - 20% - Sockerhalt 21.6 g per 100 ml
122 kr

RÅÅ ölglögg
RÅÅ ölglögg
Kryddig smak med inslag av vörtbröd, kryddnejlika, kardemumma, pomerans och kanel.
330 ml - 6% -
29.90 kr

Lutendrank Starkvinsglögg
Lutendrank Starkvinsglögg
Smak av svenska lingon som är baserad på en vinbas med mindre socker och glöggkryddor.
500 ml - 15% -
159 kr

Vintra Mörk Choklad Trinitario
Vintra Mörk Choklad Trinitario
Fyllig, smakintensiv med inslag av saltlakrits, choklad, mocka, sötaktig svartpeppar, örter med medellång eftersmak.
500 ml - 15% - Sockerhalt 20.8 g per 100 ml
49 kr

Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk
Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk
Kryddig, söt smak med inslag av mörka bär, kardemumma, kanel, kryddnejlika, pomerans, choklad och ingefära.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 14.8 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Finns det någon glögg som jag därute?

Finns det någon glögg som jag därute?

Det kom en flaska för prov till redaktionen och ett brev med en förklaring av innehållet. Sällan har jag blivit MER nyfiken!!! ”Hej Vinguiden Vi tvingades (tyvärr) göra glögg 2021 och jag tänk..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer
Julmat och vin? Jo, det går utmärkt!

Julmat och vin? Jo, det går utmärkt!

Enligt traditionen dricker svenskarna öl, julmust och en snaps till julmaten. Men det är många som tycker att ett glas vin smakar bättre till skinka, Jansson, lax och till och med sillen. Vi på Ving..

Läs mer
Läckra chokladglöggen från Italien gör comeback

Läckra chokladglöggen från Italien gör comeback

Chokladglöggen Lucia Choklad gör comeback på Systembolaget. Gjord på italienska viner och mörk choklad – en smakvinnare på många luciafester. Trött på den vanliga glöggen på din adventsfika el..

Läs mer
Glöggmingel? Överraska med juldrinkar

Glöggmingel? Överraska med juldrinkar

Äntligen dags för juldrinkar! Glöggmingel är för alla. Inte bara glöggälskare. Det är det perfekta tillfället att varva ned och att få umgås med vänner och bekanta i den annars (oftast) galna julstr..

Läs mer
Årets snaps till julbordet

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från d..

Läs mer