HEM

Aktuellt

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorter att botanisera bland på Systembolaget.

Svenska folket älskar sin glögg. Varje år dricker vi ungefär fem miljoner liter, varav 2,8 miljoner liter säljs på Systembolaget under december. De senaste tre åren har vi dessutom börjat fira Glöggens dag. Varför inte, när andra dagar som kanelbullens och kladdkakans dag blivit så populära. Även om Glöggens dag är ett helt nytt påfund så är glögg en anrik tradition.

Att dricka glögg är en av de äldsta dryckesraditionerna vi har i Sverige. Redan Gustav Vasa och Erik XIV älskade glögg. På 1890-talet blev glöggen en folklig svensk jultradition där varje vinhandlare hade sin egen glöggblandning.

Men det började ännu tidigare än så. Redan de gamla grekerna sötade sitt vin och smaksatte det med kryddor och blommor. Kanske var det för att dölja smaken hos lite tveksamt vin, åtminstone misstänker vi det. Under medeltiden spred sig traditionen till Europa, kryddorna ansågs vara bra för hälsan.

Glöggen, eller klaret som det tidigare kallades, dracks i Sverige redan på 1500-talet. Gustav Vasa var en stark anhängare av vindrycken som kryddades med socker, honung, ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. När den blandades med mjölk kallades den för lutendrank.

Ordet glögg började användas år 1609 och syftar på tillverkningsmetoden där en sockertopp dränks in i cognac och antänds. När sockret rinner ner i vinet får vi glödgat vin – glögg.

I slutet av 1800-talet var glöggen en utbredd svensk jultradition. Alla större vinhandlare hade sin egen blandning av glögg som såldes i buteljer med tomtemotiv på etiketten. Sedan dess har glöggens popularitet bara växt. Och nu har glöggen sin alldeles egna dag. Glöm inte fira med en varm kopp onsdag 1 december!

Vinguiden tipsar om 7 glöggnyheter på Systembolaget:

Winter Negroni
Winter Negroni
Kryddig, bitter smak med sötma, inslag av svarta vinbär, enbär, malört, körsbär och kryddnejlika.
500 ml - 22% - Sockerhalt 24.2 g per 100 ml
199 kr

Österlen Maltglögg
Österlen Maltglögg
Kryddig, mycket söt smak med inslag av kardemumma, apelsinskal, kanel, ljus sirap, kryddnejlika, ingefära och vörtbröd.
750 ml - 11% -
95 kr

Vinfabrikens Glögg Spetsad med Whisky
Vinfabrikens Glögg Spetsad med Whisky
Kryddig, mycket söt smak med inslag av röda äpplen, vanilj, kardemumma, pomerans, mandelmassa, ingefära och kanel. Ton av whisky.
500 ml - 20% - Sockerhalt 21.6 g per 100 ml
121 kr

RÅÅ ölglögg
RÅÅ ölglögg
Kryddig smak med inslag av vörtbröd, kryddnejlika, kardemumma, pomerans och kanel.
330 ml - 6% -
29.90 kr

Lutendrank Starkvinsglögg
Lutendrank Starkvinsglögg
Smak av svenska lingon som är baserad på en vinbas med mindre socker och glöggkryddor.
500 ml - 15% -
157 kr

Vintra Mörk Choklad Trinitario
Vintra Mörk Choklad Trinitario
Fyllig, smakintensiv med inslag av saltlakrits, choklad, mocka, sötaktig svartpeppar, örter med medellång eftersmak.
500 ml - 15% - Sockerhalt 20.8 g per 100 ml
49 kr

Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk
Åre Glögg Rödvinsglögg Ekologisk
Kryddig, söt smak med inslag av mörka bär, kardemumma, kanel, kryddnejlika, pomerans, choklad och ingefära.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 14.8 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Tävla & vinn en natt i juliga Rum 24 på Hotell ..

Nu har du chansen att tävla om en natt i Blossas Rum 24 på Hotell Haymarket by Scandic i Stockholm. Rummet är julpyntat från golv till tak och du kan njuta av julfilmer och julmusik ihop med glöggen..

Läs mer
Julen redan här – med glögg, öl och cider

Julen redan här – med glögg, öl och cider

Nu är det jul igen – redan i november! Julens läckerheter tar nu plats i hyllorna på Systembolaget. 85 olika sorters julöl, glögg och julsnaps intar nu hyllorna under ett par månader framåt. Svenska..

Läs mer
Årets snaps till julbordet

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från d..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer