HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Varför ska jag lufta mitt vin?

Vin kan ibland kännas knutet, ungefär som en blommas doft innan den slagit ut. Man vet att den borde dofta mer. Och så är det med vinet, det kan dofta och smaka lite instängt.

Att då lufta vinet innebär att man häller över det i en karaff, allt från en saftkaraff från Ikea till en tjusigare variant i kristall, och låter det stå så en stund. Då kommer vinet nämligen i kontakt med luft och då sätts en mognadsprocess igång. Redan efter kanske en kvart känns vinet bättre.

Hur länge ska man då lufta ett vin? Det beror på hur knutet det upplevs. Men normalt räcker en halvtimme. Riktigt strama viner ska luftas längre. Man kan också smaka av vinet efter en stund. Är det gott, är det dags för servering.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Småpartier 3 november

Småpartier 3 november

Fyndstämpel efter fyndstämpel när Systembolaget nyligen dukade upp till provning av småpartier. Häng på låset, prova olika viner från olika ursprung. Dyrt är det inte heller denna gång. Nu på fredag..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Doft & smak – terminologi

Doft & smak – terminologi

Som vinprovare gäller att inte slinta med tungan, för språkets skull. Det är delvis en egen konstruktion men bygger samtidigt på förnimmelser av doft och smak. Många begrepp är av naturliga skäl met..

Läs mer
”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

Nu drar Vinguiden i gång exklusiva digitala liveprovningar av vin tillsammans med kända sommelieren Maya Samuelsson. Onlineprovningar av vin har blivit en jättesuccé – och nu har du chansen at..

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Fem grundsmaker som styr upplevelsen

Vi kan känna tusentals dofter, men endast fem smaker. När vi pratar om att det smakar jordgubbar, är det alltså doften vi talar om. De grundsmaker vi talar om är sälta, beska, sötma, syra och umami...

Läs mer