HEM

Aktuellt

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Rosévin och Prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men efter flera år av rykten om att det ska bli verklighet så uppges Prosecco DOC i Italien ha fattat beslut om att det ska bli verklighet.

– Prosecco är fortfarande den största vintrenden och det snabbast växande vinet, säger Andrea Ruggeri på den brittiska vinimportören Enoitalia till Imbibe.

Det nya vinet är alltså en kombination av de två vinstilarna Prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. I dag är det inte tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir, och slutresultatet måste bli vitt vin.

Rådets omröstning ses som en milstolpe för Prosecco-producenterna, men fortfarande måste förslaget klubbas av regionala myndigheter och av Italiens regering.

– Om allt går enligt planerna så kommer de första Rosé-Proseccona på marknaderna 2020. Vi tror att det kan handla om 15 till 20 miljoner flaskor, säger Stefano Zanette. chef för Prosecco-konsortiet till Imbibe.

Vissa av Proscecco-producenterna säljer redan i dag mousserande rosévinerna, men dessa får inte kallas Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer
Rosé i världsklass

Rosé i världsklass

Sommaren har varit präglad av lättsinniga, ljust rosa viner. Men nu är det dags att plocka fram den tunga arsenalen, de komplexa rosa vinerna med enastående finess. Sensommaren och hösten kommer med..

Läs mer
Leif GW: Här är mitt nya vin

Leif GW: Här är mitt nya vin

Nu vill Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida. Därför lanserar han ett rosévin lagom till sommaren. – Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare si..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer