HEM

Aktuellt

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Rosévin och Prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men efter flera år av rykten om att det ska bli verklighet så uppges Prosecco DOC i Italien ha fattat beslut om att det ska bli verklighet.

– Prosecco är fortfarande den största vintrenden och det snabbast växande vinet, säger Andrea Ruggeri på den brittiska vinimportören Enoitalia till Imbibe.

Det nya vinet är alltså en kombination av de två vinstilarna Prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. I dag är det inte tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir, och slutresultatet måste bli vitt vin.

Rådets omröstning ses som en milstolpe för Prosecco-producenterna, men fortfarande måste förslaget klubbas av regionala myndigheter och av Italiens regering.

– Om allt går enligt planerna så kommer de första Rosé-Proseccona på marknaderna 2020. Vi tror att det kan handla om 15 till 20 miljoner flaskor, säger Stefano Zanette. chef för Prosecco-konsortiet till Imbibe.

Vissa av Proscecco-producenterna säljer redan i dag mousserande rosévinerna, men dessa får inte kallas Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco utsett till världsarv

Prosecco utsett till världsarv

Det italienska Prosecco-vinet skördar ständigt nya framgångar och vinner anhängare. Nu har bubbeldryckens vinkullar blivit utsedda till världsarv. Conegliano- och Valdobbiadene-kullarna där bubblet ..

Läs mer
Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplex..

Läs mer
Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Rosévin produceras traditionellt genom att blå druvor pressas och musten får ta färg av druvskalen, en så kallad maceration. Metoden är internationell och har endast ett större undantag i det fransk..

Läs mer
Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck. – Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det ..

Läs mer