HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Rosévin och Prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men efter flera år av rykten om att det ska bli verklighet så uppges Prosecco DOC i Italien ha fattat beslut om att det ska bli verklighet.

– Prosecco är fortfarande den största vintrenden och det snabbast växande vinet, säger Andrea Ruggeri på den brittiska vinimportören Enoitalia till Imbibe.

Det nya vinet är alltså en kombination av de två vinstilarna Prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. I dag är det inte tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir, och slutresultatet måste bli vitt vin.

Rådets omröstning ses som en milstolpe för Prosecco-producenterna, men fortfarande måste förslaget klubbas av regionala myndigheter och av Italiens regering.

– Om allt går enligt planerna så kommer de första Rosé-Proseccona på marknaderna 2020. Vi tror att det kan handla om 15 till 20 miljoner flaskor, säger Stefano Zanette. chef för Prosecco-konsortiet till Imbibe.

Vissa av Proscecco-producenterna säljer redan i dag mousserande rosévinerna, men dessa får inte kallas Prosecco.


Du kanske även vill läsa dessa