HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Rosévin och Prosecco på en och samma gång – det låter nästan för bra för att vara sant. Men efter flera år av rykten om att det ska bli verklighet så uppges Prosecco DOC i Italien ha fattat beslut om att det ska bli verklighet.

– Prosecco är fortfarande den största vintrenden och det snabbast växande vinet, säger Andrea Ruggeri på den brittiska vinimportören Enoitalia till Imbibe.

Det nya vinet är alltså en kombination av de två vinstilarna Prosecco och rosévin och framställs genom att man tillåter mer inblandning av röda druvsorter i Proseccon. I dag är det inte tillåtet att blanda in mer än 15 procent av Pinot Noir, och slutresultatet måste bli vitt vin.

Rådets omröstning ses som en milstolpe för Prosecco-producenterna, men fortfarande måste förslaget klubbas av regionala myndigheter och av Italiens regering.

– Om allt går enligt planerna så kommer de första Rosé-Proseccona på marknaderna 2020. Vi tror att det kan handla om 15 till 20 miljoner flaskor, säger Stefano Zanette. chef för Prosecco-konsortiet till Imbibe.

Vissa av Proscecco-producenterna säljer redan i dag mousserande rosévinerna, men dessa får inte kallas Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer