HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i Spanien, Portugal och Storbritannien – och nu står Sverige på tur.

Ocean Beer är en ekologisk hantverksöl i tre varianter, lager, IPA och alkoholfri. Grunden till verksamheten lades när tre surfare med olika bakgrund möttes i Portugal. Trion blev mer och mer illa berörd av nedskräpningen de såg i havet. För att kunna finansiera en sanering av stränderna trion surfade vid föddes idén att skapa, brygga och sälja bra, god öl .

– Vi jobbar för att öka takten i arbetet med att bevara och återställa haven. All vinst från den expanderande ölförsäljningen går till att skydda och rensa haven från plast och annat skräp. Tack vare den ökade konsumentmakten kan i dag nästan alla göra mer klimatsmarta val för att bidra till ett bättre samhälle. De som väljer Ocean Beer gör ett aktivt val för en bättre och renare havsmiljö, säger Carolina Manhusen Schwab, medgrundare av Ocean Beer och ordförande för Ocean Born Foundation.

Nu firar Ocean Beer att ölen kommer till Sverige, genom en ölprovning som leds av Ocean Beers bryggmästare Fernando Escribano. Precis före provningen anländer de första ölflaskorna till Sverige och Skanör i ett klassiskt segellastskepp med anor från 1700-talet.

– Rent vatten är en avgörande fråga för hela mänskligheten. Nästan varje vecka kommer nya rapporter om allt skräp som förpestar våra hav. Det är en utmaning för alla i Sverige, Europa och hela världen. Genom Ocean Beer gör vi allt vi kan för att rensa upp och stoppa den här utvecklingen, säger Carolina Manhusen Schwab.

Ocean Beers öl görs på ett hållbart sätt med naturliga ingredienser. Redan nu har ölet prisats flera gånger, däribland en guldmedalj vid prestigefulla Concours International i Lyon 2021. Surfer IPA har vunnit två guld vid Meininger’s International Craft Beer Awards 2018 och 2021.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa