HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

World Whisky Day är dagen då vi firar uisce beatha, livets vatten, eller kort och gott whisky. Den här dagen infaller den tredje lördagen i maj, vilket i år är den 21/5. För att fira sker det massor av event, provningar och föreläsningar. Så varför inte passa på att njuta av en god whisky, kanske tillsammans med några vänner, och uppskatta det månghundraåriga hantverk som ligger bakom.

För dig som vill njuta av en riktigt god whiskydrink på World Whisky Day har vi valt ut tre klockrena recept som du bara måste testa.

1. Whisky sour

Denna drink är en riktig klassiker som dessutom är lätt att göra hemma. Den görs vanligtvis med bourbon, men det bestämmer du själv. Du kan även välja om du vill göra den med eller utan äggvita. Äggvitan har nämligen lagts till i efterhand av rent estetiska skäl och behövs inte för smaken.

6 cl bourbon
3 cl limejuice
1 cl sockerlag
1 äggvita (valfritt)

Häll alla ingredienser i en shaker. Skaka först utan is för att blanda ut äggvitan ordentligt. Lägg därefter till is och skaka ordentligt. Häll upp i ett selterglas eller coupeglas. Garnera med en citronskiva.

2. Godfather

Denna drink sägs ha varit Marlon Brandos favorit. Ni vet, han som spelade Vito Corleone i filmen “Godfather”. Drinken görs helst med Bourbon eller Scotch, men även här är det du som bestämmer hur du vill göra den.

5 cl whisky (bourbon eller scotch)
2 cl Amaretto

Lägg is i ett selterglas och häll på först whisky och sedan Amaretto. Rör runt, servera och njut.

3. Mint Julep

Denna läskande drink är sedan 1938 den officiella drinken för Kentucky Derby. Under eventets två dagar serveras hela 120.000 Mint Juleps. Ett utmärkt val för att svalka sig under varma sommardagar.

6 cl bourbon
4 myntablad
1 tesked socker
1 skvätt bubbelvatten (sockret löser sig bättre)

Muddla myntablad, socker och vatten försiktigt i ett julepglas (eller highballglas). Fyll upp med krossad is och häll på bourbon. Rör om och garnera med en myntakvist.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Vårens och sommarens hetaste drinktrender

Med sol och värme kommer ofrånkomligen suget efter att sitta i en solstol och sippa goda drinkar. Men det går ständigt nya trender i drinkvärlden och det är inte alltid lätt att hänga med. I den här..

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer
5 smarta dryckes-knep

5 smarta dryckes-knep

Vet du hur man snabbast kyler vinet, hur man får ut maximalt med saft från citrusfrukter eller att du kan skiva jordgubbar med en äggskärare? Vinguiden tipsar om fem smarta life hacks som underlätta..

Läs mer
Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
5 kaffedrinkar som piggar upp

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter..

Läs mer
Nu finns Irish Coffee på bag-in-box

Nu finns Irish Coffee på bag-in-box

Nu kan du få Irish coffee på bag-in-box. Kaffedrinken kommer färdigblandad i en 1,5-liters låda.  Om du tillhör de som gillar Irish Coffee extra mycket är det här säkert en välkommen nyhet. Vin- och..

Läs mer