HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vad tänker du dricka på World Whisky Day?

World Whisky Day är dagen då vi firar uisce beatha, livets vatten, eller kort och gott whisky. Den här dagen infaller den tredje lördagen i maj, vilket i år är den 21/5. För att fira sker det massor av event, provningar och föreläsningar. Så varför inte passa på att njuta av en god whisky, kanske tillsammans med några vänner, och uppskatta det månghundraåriga hantverk som ligger bakom.

För dig som vill njuta av en riktigt god whiskydrink på World Whisky Day har vi valt ut tre klockrena recept som du bara måste testa.

1. Whisky sour

Denna drink är en riktig klassiker som dessutom är lätt att göra hemma. Den görs vanligtvis med bourbon, men det bestämmer du själv. Du kan även välja om du vill göra den med eller utan äggvita. Äggvitan har nämligen lagts till i efterhand av rent estetiska skäl och behövs inte för smaken.

6 cl bourbon
3 cl limejuice
1 cl sockerlag
1 äggvita (valfritt)

Häll alla ingredienser i en shaker. Skaka först utan is för att blanda ut äggvitan ordentligt. Lägg därefter till is och skaka ordentligt. Häll upp i ett selterglas eller coupeglas. Garnera med en citronskiva.

2. Godfather

Denna drink sägs ha varit Marlon Brandos favorit. Ni vet, han som spelade Vito Corleone i filmen “Godfather”. Drinken görs helst med Bourbon eller Scotch, men även här är det du som bestämmer hur du vill göra den.

5 cl whisky (bourbon eller scotch)
2 cl Amaretto

Lägg is i ett selterglas och häll på först whisky och sedan Amaretto. Rör runt, servera och njut.

3. Mint Julep

Denna läskande drink är sedan 1938 den officiella drinken för Kentucky Derby. Under eventets två dagar serveras hela 120.000 Mint Juleps. Ett utmärkt val för att svalka sig under varma sommardagar.

6 cl bourbon
4 myntablad
1 tesked socker
1 skvätt bubbelvatten (sockret löser sig bättre)

Muddla myntablad, socker och vatten försiktigt i ett julepglas (eller highballglas). Fyll upp med krossad is och häll på bourbon. Rör om och garnera med en myntakvist.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa