HEM

Aktuellt

Drick något värmande under sportlovet

Snart är det dags för sportlov och då åker många familjer till fjällvärlden för att njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter. Efter ett par timmar i backen kan man bli sugen på något värmande, som även piggar upp. För dessa tillfällen passar en klassisk gluhwein perfekt.

Vissa menar att glögg bara är en svensk variant av det tyska gluhwein, men riktigt så enkelt är det inte. Gluhwein görs uteslutande på vin och blandas ibland även med vatten vilket ger en lägre alkoholhalt. Glögg å andra sidan ges ofta en högre alkoholhalt genom att tillsätta starksprit.

Vin och varianter

Det finns massor av recept på gluhwein, men mycket avgörs av vilket vin du använder. Lämpligtvis väljs ett fylligt rödvin såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tempranillo, Sangiovese eller Appassionato. Detta gör att ditt gluhwein balanseras väl med kryddorna och ger en förhöjd smakupplevelse.

Det går givetvis bra att göra gluhwein på vitt vin också. Du bör då välja ett kraftigare vin, exempelvis en Chardonnay. För ett alkoholfritt gluhwein går det bra att använda alkoholfritt vin, svartvinbärssaft, råsaft av mörka bär eller motsvarande. Tänk på att du kan behöva justera kryddning och sockerhalt för att matcha smakerna.

Vill du ha en högre alkoholhalt kan du testa att tillsätta någon smaksatt sprit, exempelvis Amaretto, Rom eller Konjak. Allt efter smak och tycke.

Gör ditt eget gluhwein

Det finns gott om glögg och gluhwein på Systembolaget, med olika alkoholhalter och flera olika smaksättningar. Men om du istället vill göra ditt eget gluhwein har vi ett enkelt recept.

Ingredienser:
1 flaska fylligt rödvin (75 cl)
2 dl vatten
4-5 nejlikor
1 kanelstång
Skalet av en apelsin eller citron (gärna ekologisk)
3 msk socker

Gör såhär:
Blanda vatten, kryddor och socker i en kastrull och koka upp. Rör om tills att allt socker har smält innan du häller ner vinet. Värm upp till ca 80 grader och låt sjuda i ca 4-5 minuter. Smaka av och justera sockerhalt efter tycke och smak. Sila av och häll upp på termos för att ta med ut i backen.

För kraftigare kryddsmak kan du med fördel blanda vin och kryddor redan dagen före och låta dra över natten. Smält sedan sockret i vattnet, häll i vinblandningen och värm till 80 grader.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Maj månad betyder rosa bubbel. Dags att samla familj och vänner framför TV-apparaterna – Eurovision är här! Vi har skapat den perfekta dryckeslistan till folkfesten. Rosa bubbel, färgglad cider och ..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
3 underbara drinkar med nyttiga inslag

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig? Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ..

Läs mer
Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Här är nya trenden som fullkomligt exploderat i Sverige. Hard seltzer tycks vara drycken på allas läppar i sommar. Men vad är det egentligen? Vinguiden reder ut historien bakom den nya uppfriskande ..

Läs mer
Sex romdrinkar för höstfesten

Sex romdrinkar för höstfesten

Här är sex grymma romdrinkar du inte får missa, komponerade av sex prominenta bartenders vid lanseringen av den nya rommen Pacto Navio. Pacto Navio, en unik rom som är lagrad i tre månader på fransk..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer