HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Drick något värmande under sportlovet

Snart är det dags för sportlov och då åker många familjer till fjällvärlden för att njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter. Efter ett par timmar i backen kan man bli sugen på något värmande, som även piggar upp. För dessa tillfällen passar en klassisk gluhwein perfekt.

Vissa menar att glögg bara är en svensk variant av det tyska gluhwein, men riktigt så enkelt är det inte. Gluhwein görs uteslutande på vin och blandas ibland även med vatten vilket ger en lägre alkoholhalt. Glögg å andra sidan ges ofta en högre alkoholhalt genom att tillsätta starksprit.

Vin och varianter

Det finns massor av recept på gluhwein, men mycket avgörs av vilket vin du använder. Lämpligtvis väljs ett fylligt rödvin såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tempranillo, Sangiovese eller Appassionato. Detta gör att ditt gluhwein balanseras väl med kryddorna och ger en förhöjd smakupplevelse.

Det går givetvis bra att göra gluhwein på vitt vin också. Du bör då välja ett kraftigare vin, exempelvis en Chardonnay. För ett alkoholfritt gluhwein går det bra att använda alkoholfritt vin, svartvinbärssaft, råsaft av mörka bär eller motsvarande. Tänk på att du kan behöva justera kryddning och sockerhalt för att matcha smakerna.

Vill du ha en högre alkoholhalt kan du testa att tillsätta någon smaksatt sprit, exempelvis Amaretto, Rom eller Konjak. Allt efter smak och tycke.

Gör ditt eget gluhwein

Det finns gott om glögg och gluhwein på Systembolaget, med olika alkoholhalter och flera olika smaksättningar. Men om du istället vill göra ditt eget gluhwein har vi ett enkelt recept.

Ingredienser:
1 flaska fylligt rödvin (75 cl)
2 dl vatten
4-5 nejlikor
1 kanelstång
Skalet av en apelsin eller citron (gärna ekologisk)
3 msk socker

Gör såhär:
Blanda vatten, kryddor och socker i en kastrull och koka upp. Rör om tills att allt socker har smält innan du häller ner vinet. Värm upp till ca 80 grader och låt sjuda i ca 4-5 minuter. Smaka av och justera sockerhalt efter tycke och smak. Sila av och häll upp på termos för att ta med ut i backen.

För kraftigare kryddsmak kan du med fördel blanda vin och kryddor redan dagen före och låta dra över natten. Smält sedan sockret i vattnet, häll i vinblandningen och värm till 80 grader.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa