HEM

Aktuellt

Drick något värmande under sportlovet

Snart är det dags för sportlov och då åker många familjer till fjällvärlden för att njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter. Efter ett par timmar i backen kan man bli sugen på något värmande, som även piggar upp. För dessa tillfällen passar en klassisk gluhwein perfekt.

Vissa menar att glögg bara är en svensk variant av det tyska gluhwein, men riktigt så enkelt är det inte. Gluhwein görs uteslutande på vin och blandas ibland även med vatten vilket ger en lägre alkoholhalt. Glögg å andra sidan ges ofta en högre alkoholhalt genom att tillsätta starksprit.

Vin och varianter

Det finns massor av recept på gluhwein, men mycket avgörs av vilket vin du använder. Lämpligtvis väljs ett fylligt rödvin såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Tempranillo, Sangiovese eller Appassionato. Detta gör att ditt gluhwein balanseras väl med kryddorna och ger en förhöjd smakupplevelse.

Det går givetvis bra att göra gluhwein på vitt vin också. Du bör då välja ett kraftigare vin, exempelvis en Chardonnay. För ett alkoholfritt gluhwein går det bra att använda alkoholfritt vin, svartvinbärssaft, råsaft av mörka bär eller motsvarande. Tänk på att du kan behöva justera kryddning och sockerhalt för att matcha smakerna.

Vill du ha en högre alkoholhalt kan du testa att tillsätta någon smaksatt sprit, exempelvis Amaretto, Rom eller Konjak. Allt efter smak och tycke.

Gör ditt eget gluhwein

Det finns gott om glögg och gluhwein på Systembolaget, med olika alkoholhalter och flera olika smaksättningar. Men om du istället vill göra ditt eget gluhwein har vi ett enkelt recept.

Ingredienser:
1 flaska fylligt rödvin (75 cl)
2 dl vatten
4-5 nejlikor
1 kanelstång
Skalet av en apelsin eller citron (gärna ekologisk)
3 msk socker

Gör såhär:
Blanda vatten, kryddor och socker i en kastrull och koka upp. Rör om tills att allt socker har smält innan du häller ner vinet. Värm upp till ca 80 grader och låt sjuda i ca 4-5 minuter. Smaka av och justera sockerhalt efter tycke och smak. Sila av och häll upp på termos för att ta med ut i backen.

För kraftigare kryddsmak kan du med fördel blanda vin och kryddor redan dagen före och låta dra över natten. Smält sedan sockret i vattnet, häll i vinblandningen och värm till 80 grader.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hemmagjorda frukt- och bärdrinkar som du måste prova

Hemmagjorda frukt- och bärdrinkar som du måste prova

Nu är det skördetid och äntligen dags att ta hand om trädgårdens alla delikatesser som du enkelt förvandlar till supergoda drinkar. Vi står fast vid att päron och hösthallon alltid är godare i glase..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Sveriges bästa Gin & tonic är korad

Sveriges bästa Gin & tonic är korad

I början av september genomfördes finalen i tävlingen “Sveriges Bästa Gin & Tonic”. Av de sex finalisterna korades bartendern Anton Petersson till vinnare i bartenderkategorin och läraren Mårten..

Läs mer
3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer
3 underbara drinkar med nyttiga inslag

3 underbara drinkar med nyttiga inslag

Kan man njuta av en drink och samtidigt känna sig nyttig? Jodå, om du minskar lite på alkoholen och öser på med andra ingredienser. Här är tre perfekta drinkar som både är goda – och faktiskt ..

Läs mer
Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Blanda till en blommig Spritz-drink med Grönstedts nya sommarcognac. Drinken är en av de som trendar mest på Google. Grönstedts Le National 2019 släpps i en upplaga om 1200 numrerade flaskor. Nu bö..

Läs mer