HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotiska frukter från tre rutinerade producenter, som vet hur man ska göra oss vinentusiaster glada.

Navaherreros 2017

En eldig spanjor från odlingar strax utanför Madrid. Smaken har inslag av fat, skogshallon, körsbär, lagerblad, jordgubbar, rökig mineral, kryddnejlika och blodapelsin. Vinet har lagrats cirka 11 månader på cement- och ståltank samt på franska ekfat om 500 liter. Därefter lagras vinet ytterligare ett halvår på inox-tank.

Producenten Bodegas Bernabeleva grundades 1923 och numera omfattar vingårdarna 35 hektar och odlas enligt biodynamiska principer (även om produktionen är inte certifierad).

Garnacha, i Frankrike känd som grenache, är Spaniens näst mest odlade blå druvsort med drygt 82 000 hektar vinodlingar. Druvan tros härstamma från Spaniens östra delar vid Aragon eller Katalonien.

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva
2017
Navaherreros Garnacha de Bernabeleva
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, skogshallon, körsbär, lagerblad, jordgubbar, rökig mineral, kryddnejlika och blodapelsin. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.
750 ml - 14% -
198 kr

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, 2016

Ett australiensiskt rödvin med inslag av många frukter, bland annat plommon, eukalyptus, svarta vinbär, kokos, ceder och vanilj. Dessutom kan man ana smak av chokladpraliner! Druvorna skördades för hand och vinet har lagrats på franska- och amerikanska ekfat, varav 50 procent var nya.

Tahbilk grundades 1860 och ägs sedan 1925 av familjen Purbrick. Idag drivs firman av familjen i femte generation. Vinodlingarna uppgår idag till drygt 200 hektar. Detta vin gjordes första gången 1957. Sedan 2008 försluts alla flaskor med skruvkork.

Att blanda druvsorterna Shiraz och Cabernet Sauvignon är vanligt i bland annat Australien och Sydafrika. Shiraz, eller syrah som druvan också kallas, har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike. Cabernet Sauvignon är historiskt förknippat med Bordeaux i Frankrike men har med framgång även odlats i Kalifornien, Sydafrika, Italien och Australien.

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz
2016
Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz
Utvecklad, fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, chokladpraliner, svarta vinbär, kokos, kaffe, lakrits och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% -
219 kr

Zisola 2017

En fruktig sicilianare som har skördats för hand och som har lite fatkaraktär. Du känner inslag av mörka körsbär, kakao, plommon, salvia, svarta vinbär och kanel. Vilken härlig blandning, va? Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat om 225 liter. 33 procent av faten var nya.

Nero d’avola härstammar från Sicilien, där den är öns mest planterade blå druvsort med 14.000 hektar, vilket motsvarar cirka 13 procent av öns vinodlingar. Druvan återfinns även i mindre utsträckning i Kalabrien på fastlandet. Druvan odlas bara i mindre skala utanför Italien.

Vinproducenten Marchesi Mazzei har varit verksam i 600 år. Företaget drivs av bröderna Filippo och Francesco Mazzei som idag äger tre vinegendomar. Egendomen Zisola på Sicilien omfattar 21 hektar och är planterad med den blå druvsorten nero d’avola, den gröna druvsorten cataratto samt oliver för produktion av olivolja. I vingården använder man inga kemiska bekämningsmedel utan har istället infört insekter som är naturliga fiender till de skadeinsekter som kan ställa till det i vingården. Man återvinner även allt produktionsavfall för att omvandla det till kompost.

Zisola
2017
Zisola
Fruktig, nyanserad, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kakao, plommon, salvia, svarta vinbär och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.
750 ml - 13.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer
Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Sherry brukar vi säga, men tänk hellre vin från Jerez. Det torra är förträffligt till mat.

Läs mer
Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Särling inklämd bland vinjättarna

Särling inklämd bland vinjättarna

Kanske är han en av de mest intressanta vinproducenterna i Riojas nya generation. Han går sin egen väg, och detta mitt i vinregionen som domineras av superbodegorna. Men så är också hans fokus småsk..

Läs mer