HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotiska frukter från tre rutinerade producenter, som vet hur man ska göra oss vinentusiaster glada.

Navaherreros 2017

En eldig spanjor från odlingar strax utanför Madrid. Smaken har inslag av fat, skogshallon, körsbär, lagerblad, jordgubbar, rökig mineral, kryddnejlika och blodapelsin. Vinet har lagrats cirka 11 månader på cement- och ståltank samt på franska ekfat om 500 liter. Därefter lagras vinet ytterligare ett halvår på inox-tank.

Producenten Bodegas Bernabeleva grundades 1923 och numera omfattar vingårdarna 35 hektar och odlas enligt biodynamiska principer (även om produktionen är inte certifierad).

Garnacha, i Frankrike känd som grenache, är Spaniens näst mest odlade blå druvsort med drygt 82 000 hektar vinodlingar. Druvan tros härstamma från Spaniens östra delar vid Aragon eller Katalonien.

Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, skogshallon, körsbär, lagerblad, jordgubbar, rökig mineral, kryddnejlika och blodapelsin. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.
750 ml - 14% -
198 kr

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz, 2016

Ett australiensiskt rödvin med inslag av många frukter, bland annat plommon, eukalyptus, svarta vinbär, kokos, ceder och vanilj. Dessutom kan man ana smak av chokladpraliner! Druvorna skördades för hand och vinet har lagrats på franska- och amerikanska ekfat, varav 50 procent var nya.

Tahbilk grundades 1860 och ägs sedan 1925 av familjen Purbrick. Idag drivs firman av familjen i femte generation. Vinodlingarna uppgår idag till drygt 200 hektar. Detta vin gjordes första gången 1957. Sedan 2008 försluts alla flaskor med skruvkork.

Att blanda druvsorterna Shiraz och Cabernet Sauvignon är vanligt i bland annat Australien och Sydafrika. Shiraz, eller syrah som druvan också kallas, har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike. Cabernet Sauvignon är historiskt förknippat med Bordeaux i Frankrike men har med framgång även odlats i Kalifornien, Sydafrika, Italien och Australien.

Utvecklad, fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, chokladpraliner, svarta vinbär, kokos, kaffe, lakrits och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% -
219 kr

Zisola 2017

En fruktig sicilianare som har skördats för hand och som har lite fatkaraktär. Du känner inslag av mörka körsbär, kakao, plommon, salvia, svarta vinbär och kanel. Vilken härlig blandning, va? Vinet har lagrats tio månader på franska ekfat om 225 liter. 33 procent av faten var nya.

Nero d’avola härstammar från Sicilien, där den är öns mest planterade blå druvsort med 14.000 hektar, vilket motsvarar cirka 13 procent av öns vinodlingar. Druvan återfinns även i mindre utsträckning i Kalabrien på fastlandet. Druvan odlas bara i mindre skala utanför Italien.

Vinproducenten Marchesi Mazzei har varit verksam i 600 år. Företaget drivs av bröderna Filippo och Francesco Mazzei som idag äger tre vinegendomar. Egendomen Zisola på Sicilien omfattar 21 hektar och är planterad med den blå druvsorten nero d’avola, den gröna druvsorten cataratto samt oliver för produktion av olivolja. I vingården använder man inga kemiska bekämningsmedel utan har istället infört insekter som är naturliga fiender till de skadeinsekter som kan ställa till det i vingården. Man återvinner även allt produktionsavfall för att omvandla det till kompost.

Fruktig, nyanserad, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kakao, plommon, salvia, svarta vinbär och kanel. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- och nötkött.
750 ml - 13.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa