HEM

Aktuellt

Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och växter

I vår svenska natur finns ett veritabelt smörgåsbord av ätbara blommor, örter och växter. Många av dessa går att använda för att göra unika drycker såsom spännande snapskryddningar och en uppsjö av smakrika viner. Här har vi valt ut tre av våra favoritrecept.

1. Rabarbervin

Rabarber är en av favoritväxterna i många trädgårdar och gör sig utmärkt i både pajer och marmelader. Men du kan även göra ett trevligt vin på denna fantastiska växt.

Ingredienser:

3,5 kg rabarber (bara stjälkarna)
Ca 10 l vatten
3 kg socker
3 g jästnärsalt
Vinenzym
Vinjäst

Gör så här:

1. Skär rabarberstjälkarna i bitar och slå på 7–8 liter kallt vatten. Lägg i jästnärsalt, enzym, jäst och hälften av sockret. Rör om och vänta på att rabarbern flyter till ytan. Det tar ofta ett par dagar upp till en vecka.
2. Rör ner fruktlocket ett par gånger om dagen under 2–3 dygn.
3. Sila bort rabarbern, häll i resten av sockret, fyll upp till 10 liter och rör om. Kontrollera med oechslemätare och låt jäsa till önskad styrka och smak.
4. Häll i jässtopp och rör om. Låt bottensatsen sjunka under ett par dagar innan du tappar upp vinet på flaskor.

2. Flädersnaps

Många är förtjusta i den klassiska snapsen Hallands fläder som ofta pryder midsommarbordet. Men varför inte göra din egen flädersnaps? Det är enkelt att göra, och om du tidigare gjort fläderblomssaft är processen precis densamma.

Ingredienser:

15 fläderblomsklasar
1,5 citron (helst ekologisk)
1 dl strösocker
35 cl okryddat brännvin (t.ex. Brännvin special eller Kronvodka)

Gör så här:

1. Rensa fläderblomsklasarna från insekter och skär citronerna i skivor. Varva fläderblommor, citroner och socker i en glasburk med stor öppning (det blir enklare att få ur allt sedan). Om du vill ha en mindre söt snaps kan du starta med 0,5 deciliter socker och fylla på mer socker i efterhand om det behövs.
2. Fyll på med sprit och skaka försiktigt. Låt stå 2–3 dagar på en sval plats. Skaka dagligen så att sockret löser sig ordentligt.
3. Sila av genom en silduk och låt stå ett dygn så att kvarvarande partiklar sjunker till botten. Sila av igen och njut av din alldeles egna flädersnaps!

Hirkum pirkum-snaps

Hirkum pirkum är det försvenskade namnet på latinets Hypericum, även känd som johannesört. Dessa vackra, gula blommor slår ut under juli och augusti och ger din snaps en härlig röd färg samt en mild och angenäm smak. Plocka blommorna när de precis slagit ut för bästa smak.
Detta recept skapar också en essens som du sedan kan smaksätta annan sprit med.

Ingredienser:

1 dl packade blommor (ca 30–50 st)
70 cl okryddat brännvin (exempelvis Brännvin special eller Kronvodka)

Gör så här:

1. Lägg blommorna i en burk med stor öppning och häll på brännvin tills det täcker blommorna. Sätt på locket och vänd ett par gånger.
2. Ställ varmt och ljust i 3–5 dagar, vänd då och då.
3. Sila av genom ett kaffefilter och blanda med resten av brännvinet, eller använd till att smaksätta annan sprit.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maxima..

Läs mer
Så gör du egen julsnaps och glögg

Så gör du egen julsnaps och glögg

Glögg och julsnaps är för många pricken över i:et på julfirandet. Ännu godare blir det om du gör egen glögg och egen snaps – Vinguiden har recepten som förgyller julen. En uppfriskande snaps gör at..

Läs mer
Spännande viner till midsommarsillen

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till mid..

Läs mer
5 spännande fakta om begreppet terroir

5 spännande fakta om begreppet terroir

Det är långt ifrån bara druvor som påverkar vinets smak. Ett trendigt men samtidigt historiskt begrepp förklarar så mycket mer – terroir. De första att klassificera ett vin utifrån sitt ursprung var..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Få personer har betytt lika mycket för den nya generationens vinälskare som Arianna Occhipinti. Hon visade att det som ung kvinna gick att skapa ett vineri från grunden, utan generationer av vinhist..

Läs mer