HEM

Aktuellt

Tillverkning av mousserande vin

Det finns en mängd olika sätt att tillverka mousserande vin på. Vilka av dessa känner du till?

Traditionell metod – eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet en andra gång på flaska. Den här metoden ger fina små bubblor och anses allmänt vara den finaste metoden. All champagne, cava, italienska franciacorta och fransk crémant är alla tillverkade med en andra jäsning i flaskan.

Tankjäsningsmetoden – En lite enklare metod för framställning av mousserande viner. Här jäser man också vinet en andra gång, men då på ståltank. Det blir ett billigare framställningssätt men vinerna får mindre karaktär. Den fruktiga proseccon tillverkas med denna metod. Metoden kallas även Cuvee Close och Charmatmetoden.

Astimetoden – Här får druvmusten bara jäsa en enda gång, den så kallade alkoholjäsningen. Vid alkoholjäsningen bildas bubblor och alkohol då jästcellerna konsumerar sockret i druvmusten. Då vinet når 6-9 procent alkohol avbryter man jäsningen genom att kyla ner vinet. Vinet kommer då att innehålla kolsyra och ha en del restsötma.

Kolsyremetoden – Här gör man det enkelt för sig! Den här metoden är precis som det låter, man tillsätter helt enkelt kolsyra i det stilla vinet för att addera bubblor. Ibland kallas detta även lite skämtsamt för läskedrycksmetoden. Inga kvalitetsmedvetna producenter använder dock den här metoden!

Palmer Blanc de Noirs
Palmer Blanc de Noirs
Traditionell metod
Doft: Elegant doft med inslag av exotisk frukt, vit persika, citrus, bär.

Smak: Balanserat bärig doft, inslag av frysta jordgubbar, bär, citrus, apelsin och liten brödig, rostad ton med medellång eftersmak i balanserad stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
569 kr

Martini Prosecco
Martini Prosecco
Tankjäsningsmetoden
Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.

Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
115 kr

Halo Asti Spumante Dolce
Halo Asti Spumante Dolce
Astimetoden
Doft: Mogna körsbär, svarta vinbär, vaniljsötma, frukt och mörka bär.

Smak: Eldigt, kryddigt med inslag av fat, vaniljsötma, kryddor, svartpeppar, mörka bär, svarta vinbär med medellång eftersmak i örtig, varmfruktig stil.

750 ml - 7.50% -
59.00 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bubbellycka från Österrike

Bubbellycka från Österrike

Även om det röda vinet tagit plats på Österrikes inhemska vinmarknad, är landet otvivelaktigt en vitvinsnation. Men det finns annat spännande som överraskar. Vad sägs om rosa bubbel på en nästan blå..

Läs mer
Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
5 bubblare till sommaren

5 bubblare till sommaren

Aldrig är det väl godare med friska bubblor än på en varm sommardag! Här kommer alla Vinguidens favoriter för stunden. Hur många av dessa har du hunnit testa? Vi svenskar har lärt oss älska bubbland..

Läs mer