HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tillverkning av mousserande vin

Det finns en mängd olika sätt att tillverka mousserande vin på. Vilka av dessa känner du till?

Traditionell metod – eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet en andra gång på flaska. Den här metoden ger fina små bubblor och anses allmänt vara den finaste metoden. All champagne, cava, italienska franciacorta och fransk crémant är alla tillverkade med en andra jäsning i flaskan.

Tankjäsningsmetoden – En lite enklare metod för framställning av mousserande viner. Här jäser man också vinet en andra gång, men då på ståltank. Det blir ett billigare framställningssätt men vinerna får mindre karaktär. Den fruktiga proseccon tillverkas med denna metod. Metoden kallas även Cuvee Close och Charmatmetoden.

Astimetoden – Här får druvmusten bara jäsa en enda gång, den så kallade alkoholjäsningen. Vid alkoholjäsningen bildas bubblor och alkohol då jästcellerna konsumerar sockret i druvmusten. Då vinet når 6-9 procent alkohol avbryter man jäsningen genom att kyla ner vinet. Vinet kommer då att innehålla kolsyra och ha en del restsötma.

Kolsyremetoden – Här gör man det enkelt för sig! Den här metoden är precis som det låter, man tillsätter helt enkelt kolsyra i det stilla vinet för att addera bubblor. Ibland kallas detta även lite skämtsamt för läskedrycksmetoden. Inga kvalitetsmedvetna producenter använder dock den här metoden!

Palmer Blanc de Noirs
Palmer Blanc de Noirs
Traditionell metod
Doft: Elegant doft med inslag av exotisk frukt, vit persika, citrus, bär.

Smak: Balanserat bärig doft, inslag av frysta jordgubbar, bär, citrus, apelsin och liten brödig, rostad ton med medellång eftersmak i balanserad stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
399 kr

Martini Prosecco
Martini Prosecco
Tankjäsningsmetoden
Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.

Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
99 kr

Halo Asti Spumante Dolce
Halo Asti Spumante Dolce
Astimetoden
Doft: Mogna körsbär, svarta vinbär, vaniljsötma, frukt och mörka bär.

Smak: Eldigt, kryddigt med inslag av fat, vaniljsötma, kryddor, svartpeppar, mörka bär, svarta vinbär med medellång eftersmak i örtig, varmfruktig stil.

750 ml - 7.50% -
59.00 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Plockmat och bubbel till sommarens fester

Plockmat och bubbel till sommarens fester

Ska du bjuda på lite småplock och bubbel, men har tröttnat på att ställa fram en skål chips? Frukta inte, för här har vi parat tre härliga bubbel med plockmat som både är festlig och enkel att göra...

Läs mer
Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
5 bubblare till sommaren

5 bubblare till sommaren

Aldrig är det väl godare med friska bubblor än på en varm sommardag! Här kommer alla Vinguidens favoriter för stunden. Hur många av dessa har du hunnit testa? Vi svenskar har lärt oss älska bubbland..

Läs mer
Här får du dricka bubbel – hela dagen

Här får du dricka bubbel – hela dagen

Tänk dig en hel mässa en hel dag med bara bubbel. Det blir verklighet den 5 oktober i Göteborg. Provsmaka underbar champagne, cava, crémant och prosecco. Har du bråttom finns det speedtasting. Intre..

Läs mer