HEM

Aktuellt

Tillverkning av mousserande vin

Det finns en mängd olika sätt att tillverka mousserande vin på. Vilka av dessa känner du till?

Traditionell metod – eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet en andra gång på flaska. Den här metoden ger fina små bubblor och anses allmänt vara den finaste metoden. All champagne, cava, italienska franciacorta och fransk crémant är alla tillverkade med en andra jäsning i flaskan.

Tankjäsningsmetoden – En lite enklare metod för framställning av mousserande viner. Här jäser man också vinet en andra gång, men då på ståltank. Det blir ett billigare framställningssätt men vinerna får mindre karaktär. Den fruktiga proseccon tillverkas med denna metod. Metoden kallas även Cuvee Close och Charmatmetoden.

Astimetoden – Här får druvmusten bara jäsa en enda gång, den så kallade alkoholjäsningen. Vid alkoholjäsningen bildas bubblor och alkohol då jästcellerna konsumerar sockret i druvmusten. Då vinet når 6-9 procent alkohol avbryter man jäsningen genom att kyla ner vinet. Vinet kommer då att innehålla kolsyra och ha en del restsötma.

Kolsyremetoden – Här gör man det enkelt för sig! Den här metoden är precis som det låter, man tillsätter helt enkelt kolsyra i det stilla vinet för att addera bubblor. Ibland kallas detta även lite skämtsamt för läskedrycksmetoden. Inga kvalitetsmedvetna producenter använder dock den här metoden!

Palmer Blanc de Noirs
Palmer Blanc de Noirs
Traditionell metod
Doft: Elegant doft med inslag av exotisk frukt, vit persika, citrus, bär.

Smak: Balanserat bärig doft, inslag av frysta jordgubbar, bär, citrus, apelsin och liten brödig, rostad ton med medellång eftersmak i balanserad stil.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
571 kr

Martini Prosecco
Martini Prosecco
Tankjäsningsmetoden
Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.

Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
115 kr

Halo Asti Spumante Dolce
Halo Asti Spumante Dolce
Astimetoden
Doft: Mogna körsbär, svarta vinbär, vaniljsötma, frukt och mörka bär.

Smak: Eldigt, kryddigt med inslag av fat, vaniljsötma, kryddor, svartpeppar, mörka bär, svarta vinbär med medellång eftersmak i örtig, varmfruktig stil.

750 ml - 7.50% -
59.00 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Vinguidens 10 mest populära mousserande viner 2023

Har cavan tagit över tronen? Det verkar så. Låt oss presentera förra årets mest populära mousserande viner på Vinguiden. Förutom blanc de blancs sticker cavan ut samtidigt som proseccon lyser med si..

Läs mer
Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Bästa vinet till påskmat – rött, vitt, rosé och bubb..

Vår svenska påskmat består av en vild variation av rätter. Det kan göra det knepigt att hitta ett vin som matchar. Men oroa dig inte – vi har vintipsen som löser gåtan! Vin till sill, lax och ägg Va..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Bästa fruktbubblet

Bästa fruktbubblet

Sugen på ett glas lättsamt, pärlande vin? Då är sommarens trendvin något för dig: fruktbubbel, lagom lättsinnigt med markerad fruktighet och mjuka bubblor som ger vinet en fin fräschör. Det behöver ..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer