HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa Vistamonte från 2019 och den fylliga portugisen Casa Ferreirinha Vinha Grande från vackra Duorodalen.

Fyra gånger om året uppdateras Systembolagets ordinarie sortiment och snart är det dags för det sista släppet den 1 december. De 38 nya vinsorterna domineras av röda viner med totalt 22 släpp.

Bland nyheterna finns det fruktiga unga barberavinet Ricossa Vistamonte. Italien är sedan länge det hetaste vinlandet och Barbera får allt fler anhängare. Ricossa Vistamonte är en typisk representant för en modern barbera med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol i smaken. Passar utmärkt till italiensk plockmat eller till Osso Bucco på kalv eller lamm.

Från den vackra dalgången längs med Duorofloden i Portugal hämtar vi Casa Ferreirinha Vinha Grande av årgång 2018. Det handlar om ett betydligt fylligare vin med smak av varta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter. Duorodalen är berömt för sin portvinstillverkning och det nya vinet är framställt på druvsorterna touriga franca, tinta roriz och touriga nacional.- druvsorter som även används i portvinstillverkning. Vinet gifter sig fint med lite tyngre rätter av lamm, nöt eller en mustig älggryta.

Den roligaste etiketten i det nya släppet kan vara The Dalmatian Dog. Hundvinet kommer från Kroatien och är gjort på den högst lokala druvan babic. Babic sägs ha en högst säregen smak med hög komplexitet. Druvorna är odlade i Sjeverna Dalmacija några mil norr om staden Split längs med den Kroatiska kusten i landets västra delar mot Adriatiska havet. Att vinet pryds med en dalmatiner är inte en slump, den prickiga hundrasen härstammar nämligen härifrån, i Dalmatien.

Vad smakar vinet då? Det är en relativt fyllig historia med stråk av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Vi rekommenderar naturligtvis ett kroatiskt lammspett till The Dalmatian Dog.

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter.
750 ml - 14% -
139 kr

Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits.
750 ml - 14.5% -
120 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa