HEM

Aktuellt

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa Vistamonte från 2019 och den fylliga portugisen Casa Ferreirinha Vinha Grande från vackra Duorodalen.

Fyra gånger om året uppdateras Systembolagets ordinarie sortiment och snart är det dags för det sista släppet den 1 december. De 38 nya vinsorterna domineras av röda viner med totalt 22 släpp.

Bland nyheterna finns det fruktiga unga barberavinet Ricossa Vistamonte. Italien är sedan länge det hetaste vinlandet och Barbera får allt fler anhängare. Ricossa Vistamonte är en typisk representant för en modern barbera med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol i smaken. Passar utmärkt till italiensk plockmat eller till Osso Bucco på kalv eller lamm.

Från den vackra dalgången längs med Duorofloden i Portugal hämtar vi Casa Ferreirinha Vinha Grande av årgång 2018. Det handlar om ett betydligt fylligare vin med smak av varta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter. Duorodalen är berömt för sin portvinstillverkning och det nya vinet är framställt på druvsorterna touriga franca, tinta roriz och touriga nacional.- druvsorter som även används i portvinstillverkning. Vinet gifter sig fint med lite tyngre rätter av lamm, nöt eller en mustig älggryta.

Den roligaste etiketten i det nya släppet kan vara The Dalmatian Dog. Hundvinet kommer från Kroatien och är gjort på den högst lokala druvan babic. Babic sägs ha en högst säregen smak med hög komplexitet. Druvorna är odlade i Sjeverna Dalmacija några mil norr om staden Split längs med den Kroatiska kusten i landets västra delar mot Adriatiska havet. Att vinet pryds med en dalmatiner är inte en slump, den prickiga hundrasen härstammar nämligen härifrån, i Dalmatien.

Vad smakar vinet då? Det är en relativt fyllig historia med stråk av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits. Vi rekommenderar naturligtvis ett kroatiskt lammspett till The Dalmatian Dog.

Ricossa Vistamonte Barbera Organic
2020
Ricossa Vistamonte Barbera Organic
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, färska örter och viol.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
119 kr

Casa Ferreirinha Vinha Grande
2019
Casa Ferreirinha Vinha Grande
Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, kryddor, viol och örter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

The Dalmatian Dog
2021
The Dalmatian Dog
Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, svartpeppar, skogshallon, timjan, blåbär och lakrits.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer