HEM

Aktuellt

Upptäck svenska vingårdar – en helhetsupplevelse

Golfbanor, lyxiga hotell, fantastisk natur och övernattning i tält. Dessutom en Michelinstjärna i mixen. Ja, många av våra svenska vingårdar erbjuder mer än bara vin. Producenterna har stenkoll på vad som behövs för att ge dig som besökare en minst sagt imponerande helhetsupplevelse.

Så, vad passar dig bäst? Välj och vraka.

Fem svenska vingårdar att besöka i sommar

1. Ästad Vingård – uppfriskande spa och kulinariska matupplevelser

Bland Åkullas vackra bokskogar i Halland ligger en av Sveriges största vingårdar. Ästad Vingård – ett upplevelsernas centrum. Här kan du, förutom att slappna av i ett imponerande spa, bo bekvämt i lyxiga hotellrum samt njuta av förstklassiga rätter på gårdens egen Michelinrestaurang.

Vinprofil: Ästad Vingård satsar på ekologiskt mousserande viner på druvan solaris. Men det görs även spännande experiment på både chardonnay och pinot noir.

2. Blacksta Vingård – perfekt för en romantisk weekend

Med utsikt över sjön Långhalsen och omgivet av viltrika skogar, vidsträckta ängar, trädgårdsodlingar och rader med vinrankor finner ni denna lilla pärla till vingård i hjärtat av Sörmland. Blacksta Vingård erbjuder hotell, konferensfaciliteter, restaurang och lanthandel. Maten som serveras kommer från närproducerade råvaror och menyn styrs efter vad säsongen har att erbjuda.

Vinprofil: Blacksta Vingård är en av världens nordligaste vingårdar och fokuserar på äppelvin och isvin. Även egetproducerat öl finns tillgängligt att svalka gommen med. 

3. Arilds Vingård – bo unikt i mysiga glampingtält

De första plantorna sattes 2007. Idag är skånska Arilds Vingård Sveriges största med över 135 000 vinstockar. Förutom klassisk hotell- och restaurangverksamhet, vinprovning och konferenspaket erbjuder Arilds Vingård glamping: camping i lyxförpackning. Bo sida vid sida med vinstockarna i redan resta tält – inredda med allt och lite till. Förresten, både Mölle Golfklubb och S:t Arild Golfklubb väntar precis runt hörnet.

Vinprofil: Att Arilds Vingård gör många av sina viner på PIWI-druvan Solaris är kanske ingen överraskning. Här hittar du allt från de riktigt torra och friska till de lite mer söta vinerna. Men det görs även spännande orangevin som de passande nog serverar i sin restaurang.

4. Skepparps Vingård – vinfestival och mat lagad av Tareq Taylor

Strax norr om Kivik hittar du Skepparps Vingård, äppelodlingen som fick sällskap av druvor. Förutom hantverksmässig cider- och vintillverkning är vingårdens omgivningar ett riktigt ögongodis. Under sommaren arrangerar Kiviks museum guidade vandringar i det minst sagt fascinerande landskapet. Följ med på en långtur på över tre timmar och lär dig allt om platsens stenåldersbosättningar och tegelbrukets historia. För dig som vill prova spännande viner i plural och samtidigt äta riktigt bra, rekommenderar vi dig att delta på vinfestivalen Smaka svenska viner. Kocken är ingen mindre än Tareq Taylor.

Vinprofil: Förutom druvorna Solaris och Merzling gör Skepparps svala röda viner på de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis. Riktigt god cider? Ja, det med.

5. Särtshöga Vingård – mysigare än mysigast

Särtshöga Vingård ligger mitt på Östgötaslätten, med utsikt över vackra Omberg. Inte Sveriges största vingård, men kanske mysigaste. Om du vill ha bevis så rekommenderar vi dig att titta på bilderna från deras högst personliga gårdshotell. Här finns allt från enklare enbäddsrum till rymliga fyror. Hungrig? Särtshögas aromatiska solarisvin avnjuter du bäst tillsammans med en vedugnsbakad pizza i gårdsrestaurangen.

Vinprofil: Här satsar man på bubbel. Och satsar gör de med största möjliga S. Ambitionen är nämligen att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du ..

Läs mer
Svenskproducerat ”häst-vin”

Svenskproducerat ”häst-vin”

Nu dyker ett nytt svenskt mousserande vin upp hos Systembolaget. Pegasus är lagrat sedan 2015 och produceras av Flyinge Vingård. Den fruktiga och friska smaken påminner om Prosecco. Svenskproducerad..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer
Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

På senare år har vinentusiaster och entreprenörer i världens kallare delar fått upp ögonen för vinodling. Såväl i Sverige som i Kanada och de kyligare delarna av USA odlas det nu druvor som tagits f..

Läs mer
Tio trender i vinvärlden

Tio trender i vinvärlden

Vad gäller i vinets värld 2018? Kommer det blå vinet ta över fullständigt? Kommer vi dricka mer prosecco? Eller hamnar vi åter i Bordeauxträsket? Vinguiden trendspanar och ser tio tydliga vintrender..

Läs mer
8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här..

Läs mer