HEM

Aktuellt

Upptäck svenska vingårdar – en helhetsupplevelse

Golfbanor, lyxiga hotell, fantastisk natur och övernattning i tält. Dessutom en Michelinstjärna i mixen. Ja, många av våra svenska vingårdar erbjuder mer än bara vin. Producenterna har stenkoll på vad som behövs för att ge dig som besökare en minst sagt imponerande helhetsupplevelse.

Så, vad passar dig bäst? Välj och vraka.

Fem svenska vingårdar att besöka i sommar

1. Ästad Vingård – uppfriskande spa och kulinariska matupplevelser

Bland Åkullas vackra bokskogar i Halland ligger en av Sveriges största vingårdar. Ästad Vingård – ett upplevelsernas centrum. Här kan du, förutom att slappna av i ett imponerande spa, bo bekvämt i lyxiga hotellrum samt njuta av förstklassiga rätter på gårdens egen Michelinrestaurang.

Vinprofil: Ästad Vingård satsar på ekologiskt mousserande viner på druvan solaris. Men det görs även spännande experiment på både chardonnay och pinot noir.

2. Blacksta Vingård – perfekt för en romantisk weekend

Med utsikt över sjön Långhalsen och omgivet av viltrika skogar, vidsträckta ängar, trädgårdsodlingar och rader med vinrankor finner ni denna lilla pärla till vingård i hjärtat av Sörmland. Blacksta Vingård erbjuder hotell, konferensfaciliteter, restaurang och lanthandel. Maten som serveras kommer från närproducerade råvaror och menyn styrs efter vad säsongen har att erbjuda.

Vinprofil: Blacksta Vingård är en av världens nordligaste vingårdar och fokuserar på äppelvin och isvin. Även egetproducerat öl finns tillgängligt att svalka gommen med. 

3. Arilds Vingård – bo unikt i mysiga glampingtält

De första plantorna sattes 2007. Idag är skånska Arilds Vingård Sveriges största med över 135 000 vinstockar. Förutom klassisk hotell- och restaurangverksamhet, vinprovning och konferenspaket erbjuder Arilds Vingård glamping: camping i lyxförpackning. Bo sida vid sida med vinstockarna i redan resta tält – inredda med allt och lite till. Förresten, både Mölle Golfklubb och S:t Arild Golfklubb väntar precis runt hörnet.

Vinprofil: Att Arilds Vingård gör många av sina viner på PIWI-druvan Solaris är kanske ingen överraskning. Här hittar du allt från de riktigt torra och friska till de lite mer söta vinerna. Men det görs även spännande orangevin som de passande nog serverar i sin restaurang.

4. Skepparps Vingård – vinfestival och mat lagad av Tareq Taylor

Strax norr om Kivik hittar du Skepparps Vingård, äppelodlingen som fick sällskap av druvor. Förutom hantverksmässig cider- och vintillverkning är vingårdens omgivningar ett riktigt ögongodis. Under sommaren arrangerar Kiviks museum guidade vandringar i det minst sagt fascinerande landskapet. Följ med på en långtur på över tre timmar och lär dig allt om platsens stenåldersbosättningar och tegelbrukets historia. För dig som vill prova spännande viner i plural och samtidigt äta riktigt bra, rekommenderar vi dig att delta på vinfestivalen Smaka svenska viner. Kocken är ingen mindre än Tareq Taylor.

Vinprofil: Förutom druvorna Solaris och Merzling gör Skepparps svala röda viner på de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis. Riktigt god cider? Ja, det med.

5. Särtshöga Vingård – mysigare än mysigast

Särtshöga Vingård ligger mitt på Östgötaslätten, med utsikt över vackra Omberg. Inte Sveriges största vingård, men kanske mysigaste. Om du vill ha bevis så rekommenderar vi dig att titta på bilderna från deras högst personliga gårdshotell. Här finns allt från enklare enbäddsrum till rymliga fyror. Hungrig? Särtshögas aromatiska solarisvin avnjuter du bäst tillsammans med en vedugnsbakad pizza i gårdsrestaurangen.

Vinprofil: Här satsar man på bubbel. Och satsar gör de med största möjliga S. Ambitionen är nämligen att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

Upptäck kalla vinregioner och 3 spännande viner

På senare år har vinentusiaster och entreprenörer i världens kallare delar fått upp ögonen för vinodling. Såväl i Sverige som i Kanada och de kyligare delarna av USA odlas det nu druvor som tagits f..

Läs mer
Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Häng med Anders Melldén – 87 svenska viner i unik pr..

Måndag den 3 juni 2024 provades 87 svenska viner i en unik, helt blind provning för att hitta det bästa vårt land kan få fram ur en vinranka. Anders Melldén var en av de utvalda provarna. Men hur br..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer
Dags att planera semester? Välj hotellmys med vin-te..

Dags att planera semester? Välj hotellmys med vin-te..

Vare sig det gäller en snabb övernattning eller längre vistelse finns gott om härliga svenska hotell där vinet står i fokus. Vinguiden har letat, funnit och valt ut några som helt klart är värda en ..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer