HEM

Aktuellt

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn.

Redan år 1731 grundades vinhuset Bouchard Père et Fils, som idag är Bourgognes största Grand Cru- och Premier Cru-ägare. Vinet Savigny-lès-Beaune Lavières är ett av deras exklusiva Pinot Noir med en intensitet som gör att det passar utmärkt till ett stort antal rätter. Vinets struktur kommer av den kalkrika jorden och har efter 12-14 månaders lagring på franska ekfat fått toner av saftiga röda bär, en strukturerad syra samt silkeslena tanniner.

Doften är intensiv och parfymerad med doft av rosor, skogshallon, mogna jordgubbar, kanel och sandelträ. Det svala klimatet ger vinet ett lättsamt och syrligt intryck med eleganta inslag av röda bär, kryddor och örter. Tonerna av hallon, körsbär, röda vinbär och nypon balanseras väl av dess kryddiga inslag av kanel, kakao och nougat. En tydlig mineralitet tar fräschören till nya höjder och avslutet ligger kvar länge.

Denna komplexa smaksensation lämpar sig mycket väl till exempelvis smörstekt torsk, fågel eller vegetariskt. Det passar även utmärkt till ostbrickan, som gärna fylls med krämiga getostar som brillat-savarin, brie med flera.

Savigny-lès-Beaune Les Lavières 1er Cru Bouchard Père et Fils
2021
Savigny-lès-Beaune Les Lavières 1er Cru Bouchard Père et Fils
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, sandelträ, jordgubbar, vitpeppar, lingon och nougat. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer