HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn.

Redan år 1731 grundades vinhuset Bouchard Père et Fils, som idag är Bourgognes största Grand Cru- och Premier Cru-ägare. Vinet Savigny-lès-Beaune Lavières är ett av deras exklusiva Pinot Noir med en intensitet som gör att det passar utmärkt till ett stort antal rätter. Vinets struktur kommer av den kalkrika jorden och har efter 12-14 månaders lagring på franska ekfat fått toner av saftiga röda bär, en strukturerad syra samt silkeslena tanniner.

Doften är intensiv och parfymerad med doft av rosor, skogshallon, mogna jordgubbar, kanel och sandelträ. Det svala klimatet ger vinet ett lättsamt och syrligt intryck med eleganta inslag av röda bär, kryddor och örter. Tonerna av hallon, körsbär, röda vinbär och nypon balanseras väl av dess kryddiga inslag av kanel, kakao och nougat. En tydlig mineralitet tar fräschören till nya höjder och avslutet ligger kvar länge.

Denna komplexa smaksensation lämpar sig mycket väl till exempelvis smörstekt torsk, fågel eller vegetariskt. Det passar även utmärkt till ostbrickan, som gärna fylls med krämiga getostar som brillat-savarin, brie med flera.

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru
2020
Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, sandelträ, jordgubbar, vitpeppar, lingon och nougat. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
379 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer