HEM

Aktuellt

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dricka

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor experimentlusta. Här får du några intressanta tips.

Syrlig öl – eller suröl – blir allt mer trendigt i Sverige. På Systembolaget hittar du ölstilen från många delar av världen, men det är faktiskt en svensk öl som säljer överlägset bäst: Dugges Tropic Thunder. I fjol köpte vi 146 074 liter av den syrliga ölen – inte illa marscherat av det lilla bryggeriet från Landvetter som släppte ölen för fem år sedan.

– Tanken från början var att skapa en öl som smakade som en isglass, lika svalkande och god som de där glassarna vi åt som barn. Och vi lyckades faktiskt, skriver Dugges på sin hemsida.

Tropic Thunder kom in i fasta sortimentet sent under 2018 och finns i dag i drygt 300 butiker.

– På våra andra syrliga öl märker vi av en stor skillnad med mer försäljning på sommaren, men Tropic Thunder rullar på ganska bra under hela året, säger Halberstad.

Suröl framställs genom så kallad spontanjäsning eller med hjälp av särskilt tillsatta bakterier. Bryggningsprocessen skiljer sig ganska radikalt från både underjäsning, som är den överlägset vanligaste metoden världen över, och överjäsning som används vid framställningen av ale. Men det var först i början av 2000-talet som pionjärer i Kalifornien började experimentera med kryddblandningar, whiskeyfat, olika typer frukter och vildjäsningar. Och vips, så fanns ett enormt utbud av olika suröl.

Den traditionen har nu en rad svenska bryggerier anammat – dessutom har man skapat egna smaktolkningar. De svenska jäskärlen sjuder av stilriktningar och smakkombinationer, och en heltäckande indelning av mer formell art är svår att försöka sig på. Men listan här nedan visar på stor fantasi och leklusta.

This is HOW How to Tear Down This Wall
This is HOW How to Tear Down This Wall
This is HOW Brewery ligger i Piteå och har skapat en spännande Berliner weisse som innehåller kornmalt, vetemalt, laktos och hallon. Berliner weisse är ett av de öl som bryggs med cirka 25 procent vetemalt. Ölet får sin syrlighet genom att ölet jäser en andra gång vid en varmare temperatur, med laktobaciller, efter den inledande överjäsningen.
330 ml - 4.5% -
29.80 kr

Brekeriet Pink Passion Glutenfri
Brekeriet Pink Passion Glutenfri
Rosa passion, jodå! En suröl med fruktig, något blommig doft och inslag av passionsfrukt, hibiskusblommor och mandarin. Och eftersom ölen är glutenfri innehåller den ingen vetemalt. Istället en rad andra spännande ingredienser: Korn- och rågmalt, havre, passionsfrukt, hibiskusblommor, humle, socker och rödbetor!
330 ml - 4.7% -
34.90 kr

Brewski Strawberry Pie Brewski AB
Brewski Strawberry Pie Brewski AB
Jordgubbar till sommar? Då kan du prova en Berliner weisse med tydlig karaktär av jordgubbar och vanilj. Skånebryggeriet Brewski drivs av Marcus Hjalmarsson och Marcus Tydell, två starka viljor som med experimentlusta, nyfikenhet och driv kommit att bli tongivande när det gäller hantverksöl.
330 ml - 4% -
39.90 kr

Beerbliotek A Passion for Gingers
Beerbliotek A Passion for Gingers
En Berliner weisse som innehåller kornmalt, vete, humle, passionsfrukt och ingefära. Beerbliotek drivs av sex vänner från fem olika länder. Bryggeriet ligger i Majorna och sedan starten har kompisarna bryggt 200 olika öl. Namnet anspelar också på viljan att vara en slags öl-samling.
330 ml - 3.8% -
32.90 kr

Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour
Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour
Till sist en suröl från ursprungslandet Belgien. Omnipollo grundades 2010 av Henok Fentie och Karl Grandin. Omnipollo är ett så kallat fantombryggeri, som innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Det här ölet är bryggt på De Proef brouwerij i Lochcristi, Belgien. Ölet beskrivs som nyanserad doft med inslag av hallon, vanilj, svarta vinbär och körsbär.
330 ml - 6% -
49.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Sol, vind och vatten, höga berg och kalla öl… Visst är det väl så den gamla låten av Ted Gärdestad går? Skämt åsido, vad passar bättre en varm sommarkväll än en kall och god öl. För att hjälpa dig p..

Läs mer
Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Svenskarna samlade in en miljon till sina stammiskro..

Vi svenskar bryr oss om våra stammiskrogar. Det visade kampanjen ”Stammisglaset” där en miljon kronor samlades in till totalt 816 restauranger i hela Sverige. – ”Stammisglaset̶..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer