HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dricka

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor experimentlusta. Här får du några intressanta tips.

Syrlig öl – eller suröl – blir allt mer trendigt i Sverige. På Systembolaget hittar du ölstilen från många delar av världen, men det är faktiskt en svensk öl som säljer överlägset bäst: Dugges Tropic Thunder. I fjol köpte vi 146 074 liter av den syrliga ölen – inte illa marscherat av det lilla bryggeriet från Landvetter som släppte ölen för fem år sedan.

– Tanken från början var att skapa en öl som smakade som en isglass, lika svalkande och god som de där glassarna vi åt som barn. Och vi lyckades faktiskt, skriver Dugges på sin hemsida.

Tropic Thunder kom in i fasta sortimentet sent under 2018 och finns i dag i drygt 300 butiker.

– På våra andra syrliga öl märker vi av en stor skillnad med mer försäljning på sommaren, men Tropic Thunder rullar på ganska bra under hela året, säger Halberstad.

Suröl framställs genom så kallad spontanjäsning eller med hjälp av särskilt tillsatta bakterier. Bryggningsprocessen skiljer sig ganska radikalt från både underjäsning, som är den överlägset vanligaste metoden världen över, och överjäsning som används vid framställningen av ale. Men det var först i början av 2000-talet som pionjärer i Kalifornien började experimentera med kryddblandningar, whiskeyfat, olika typer frukter och vildjäsningar. Och vips, så fanns ett enormt utbud av olika suröl.

Den traditionen har nu en rad svenska bryggerier anammat – dessutom har man skapat egna smaktolkningar. De svenska jäskärlen sjuder av stilriktningar och smakkombinationer, och en heltäckande indelning av mer formell art är svår att försöka sig på. Men listan här nedan visar på stor fantasi och leklusta.

How to Tear Down This Wall Raspberry
How to Tear Down This Wall Raspberry
This is HOW Brewery ligger i Piteå och har skapat en spännande Berliner weisse som innehåller kornmalt, vetemalt, laktos och hallon. Berliner weisse är ett av de öl som bryggs med cirka 25 procent vetemalt. Ölet får sin syrlighet genom att ölet jäser en andra gång vid en varmare temperatur, med laktobaciller, efter den inledande överjäsningen.
330 ml - 4.5% -
29.90 kr

Brekeriet Pink Passion Glutenfri
Brekeriet Pink Passion Glutenfri
Rosa passion, jodå! En suröl med fruktig, något blommig doft och inslag av passionsfrukt, hibiskusblommor och mandarin. Och eftersom ölen är glutenfri innehåller den ingen vetemalt. Istället en rad andra spännande ingredienser: Korn- och rågmalt, havre, passionsfrukt, hibiskusblommor, humle, socker och rödbetor!
330 ml - 4.7% -
34.90 kr

Brewski Strawberry Pie Brewski AB
Brewski Strawberry Pie Brewski AB
Jordgubbar till sommar? Då kan du prova en Berliner weisse med tydlig karaktär av jordgubbar och vanilj. Skånebryggeriet Brewski drivs av Marcus Hjalmarsson och Marcus Tydell, två starka viljor som med experimentlusta, nyfikenhet och driv kommit att bli tongivande när det gäller hantverksöl.
330 ml - 4% -
40.90 kr

Beerbliotek A Passion for Gingers
Beerbliotek A Passion for Gingers
En Berliner weisse som innehåller kornmalt, vete, humle, passionsfrukt och ingefära. Beerbliotek drivs av sex vänner från fem olika länder. Bryggeriet ligger i Majorna och sedan starten har kompisarna bryggt 200 olika öl. Namnet anspelar också på viljan att vara en slags öl-samling.
330 ml - 3.8% -
33.90 kr

Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour
Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour
Till sist en suröl från ursprungslandet Belgien. Omnipollo grundades 2010 av Henok Fentie och Karl Grandin. Omnipollo är ett så kallat fantombryggeri, som innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Det här ölet är bryggt på De Proef brouwerij i Lochcristi, Belgien. Ölet beskrivs som nyanserad doft med inslag av hallon, vanilj, svarta vinbär och körsbär.
330 ml - 6% -
49.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i S..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer