HEM

Aktuellt

Julöl – det perfekta sällskapet till julmaten

Visste du att det infördes en lag på att brygga julöl under 1200-talet? Jo, så viktigt var det tydligen. Även om ingen idag längre kräver att det bryggs julöl, väljer fortfarande många svenskar att njuta av det mörka ölet i juletid. Utöver själva traditionen gissar vi att julölets popularitet har en hel del att göra med dess unika karaktär – som passar så bra ihop med våra klassiska julbordsrätter.

Att dricka jul

Under flera hundratals år har det bryggts särskilt helgöl här i Sverige. Det mörka och fylliga ölet, generellt med starkare alkoholhalt, höll längre och gjordes oftast på de lite finare råvarorna – det bästa till fest. Ska vi tro på de gamla isländska kungasagorna är julölet faktiskt den äldsta jultraditionen vi känner till. Att ”dricka” jul nämns redan i en dikt från det hedniska 900-talet. 

”Ute skall han jul dricka, för att han ensam ska få råda. Den högtsträvande fursten, och ta upp Frejs lek.”

Det vi idag kallar för julöl är ett kommersiellt fenomen från slutet av 1800-talet. Tiden gick, men någon vidare succé blev det inte. Som ett exempel fanns det bara ett enda julöl i Systembolagets sortiment 1985. Nu har vinden vänt igen. Om du går bland hyllorna idag kommer du upptäcka att det finns en hel uppsjö av olika julöl att välja mellan. Många av producenterna satsar verkligen stenhårt för att varje år lyckas bäst med just sitt julöl.

Mer av en stil än bestämd ölsort

Vad kännetecknar egentligen ett julöl? När det kommer till det mer traditionella svenska julölet handlar det oftast om en något sötare, mörk lager med en aningen eldigare alkoholhalt. Men egentligen är ramarna få och de flesta producenter laborerar friskt när det gäller julölstillverkning. Systembolagets sortiment är brett och består långt ifrån bara av mörk lager. Ale om något är riktigt populärt.

Smaken rimmar väl med julskinkan

Julöl står för cirka 7 procent av försäljningen under december månad. Vi är som sagt tämligen säkra på att det inte bara beror på tradition eller försäljningsknep, eftersom det lite mörkare och tyngre julölet nämligen passar riktigt bra ihop med de klassiska rätterna på julbordet. Fet mat med sälta och kraftig kryddning tillsammans med ölets beska och lite mer rostade toner – mums.

Vilket julöl föredrar du?

Utbudet är stort och det är bara att välja och vraka. Om vi själva måste välja är det särskilt två ale som sticker ut lite extra och därför får bli våra förhandsfavoriter. Trevliga att dricka bara som de är och på samma gång enormt goda till traditionell julmat. 

Våra favoriter från julölssortimentet 2023    

1. Jacobsen, Golden Naked Christmas Ale

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale
Det här är ett riktigt allroundöl. Jacobsens delikata julöl passar lika bra till grönsaker som det gör till både fläsk och nöt. Samtidigt går det att njuta av helt utan tillbehör. Balanserad kryddning och lagom sötma med inslag av bland annat aprikos, sirap, kanel och nygräddat vörtbröd. Stor i sin smak. Fem julstjärnor.
750 ml - 7.5% -
75 kr

2. Mysingen Midvinterbrygd

Mysingen Midvinterbrygd
Mysingen Midvinterbrygd
Värmande klassiker med vaniljstång från Madagaskar. Denna mörkt kryddade och nyanserade ale fullkomligt pulserar av malt samt juliga inslag av kavring, torkad frukt, muskot, kryddnejlika, vanilj och choklad. Även om Mysingens Midvinterbrygd är god som den är kommer den verkligen fram i sin fulla kraft tillsammans med julbordets delikatessmix.
500 ml - 6% -
35.60 kr

Källor: systembolaget.se & vnmuseum.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Visst är allt godare att dricka när det samtidigt svalkar? Följ något av våra bästa tips och förvänta dig inget annat än succé. 3 sätt att kyla dryck snabbt 1. Snabbt – frysta färgglada vattenballon..

Läs mer
Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Vad passar bättre en kall och ruskig höstdag än en mörk och mustig stout? Det skulle väl kanske vara en brasa att lägga upp fötterna framför medan du njuter av din stout. Eftersom det hela tiden kom..

Läs mer
Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Nu stundar sommarens första picknick. Men varför hörs det vare sig kling, klang eller kras inifrån den fullpackade picknickkorgen? Svalkande drycker på burk och pet-flaska är ett klimatsmart alterna..

Läs mer