HEM

Aktuellt

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor.

Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, och endast 232 flaskor släpptes globalt. En av dessa kom till Sverige och såldes alltså inom loppet av några timmar på Systembolagets webb.Totalt 52 år av lagring och mognad på den väderbitna Islaykusten har satt sin karaktär på dropparna, och 1965 var året när Bowmore ändrade sina metoder i destilleriet. Bowmores whisky från 60-talet är smått legendariskt och flera årgångar har fått några av de högsta poängen någonsin av stora sajter som till exempel Whisky Advocate. Och smakar det så kostar det, närmare bestämt 240.000 kronor. Nu gissar vi dock att köparen inte kommer att dricka de dyra dropparna utan ställa dyrgripen på en hylla.

De senaste åren har intresset för att samla på whisky vuxit och det är fortfarande skotsk malt- och blended whisky som attraherar samlare på de inhemska auktionerna. Whiskey har dessutom blivit ett högintressant alternativ som investeringsform, ofta bättre än att satsa pengar på aktier.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Ny svensk whisky – från asiatiska fat

Svensk whisky växer! I veckan är det premiär för High Coast Quercus IV Mongolica från Ångermanland. Whiskyn har lagrats på unika asiatiska ekfat. Quercus IV Mongolica har lagrats på fat gjorda av de..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Hallå, vinälskare – nu har du chansen att skaffa några av världens mest omtalade och mytomspunna flaskor. Systembolagets dryckesauktion har startat och bjuder på några riktiga höjdare. Eller v..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra testar whiskyprovning – online

Mackmyra whisky provar något nyskapande i coronatider: online-provningar. – Folk behöver whiskyupplevelser trots att de är i karantän i sina hem, säger Magnus Dandanell på Macmyra. Vi har på två vec..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer