HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection.
– Speyside har en otroligt rik whiskyhistoria. Arbetet med kollektionen är en kärleksförklaring till denna plats, säger Johanna Elshult, Senior Brand Manager, Pernod Ricard Sweden.

De har redan gjort succé i taxfree, men nu får även svenska single malt-älskare möjlighet att njuta av den ikoniska Speyside-regionens mest sällsynta och exklusiva malter.

The Secret Speyside Collection släpps på Systembolaget och består av 15 utvalda single malt whiskys. De ädla dropparna kommer från fyra relativt okända men mycket eftertraktade destillerier i Speyside, Skottland. Men det gäller att vara påpasslig om du ska säkra en flaska, vissa av sorterna släpps bara i 12 exemplar.

The Secret Speyside Collection är en noga utvald kollektion om 15 olika single malts bestående av 18- till 30-åriga whiskies. Varje destilleri har en unik historia. Kollektionen består av tre numrerade och sällsynta single malts från Glen Keith, Longmorn och Braes of Glenlivet, tillsammans med tre peated och tre unpeated uttryck från Caperdonich, som destillerade sin sista single malt 2002, innan destilleriet slog igen portarna och nedmonterades sten för sten 2011.

– Speyside har en otroligt rik whiskyhistoria som sträcker sig över århundraden. Arbetet med denna omfattande kollektion är en kärleksförklaring till denna plats och vi är otroligt glada att få lansera dessa handplockade och unika utgåvor i Sverige. Konnässörer kan nu ta del av detta sällsynta och världsunika hantverk, som gestaltar Speysides omfång av smak, historia och unika karaktär, säger Johanna Elshult, Senior Brand Manager, Pernod Ricard Sweden.

The Secret Speyside Collections 15 single malt-whiskys som lanseras på Systembolaget i olika omgångar 2021. Här är några av flaskorna som lanseras nu på torsdag.

Longmorn 25 Years Old
Longmorn 25 Years Old
Säljstart: 4/2 2021 kl 10:00
700 ml - 53% -
5240 kr

Caperdonich 21 Years
Caperdonich 21 Years
Säljstart: 4/2 2021 kl 10:00
700 ml - 48% -
2910 kr

Glen Keith 28 Years
Glen Keith 28 Years
Säljstart: 4/2 2021 kl 10:00
700 ml - 43% -
5820 kr

Braes of Glenlivet 30 Years Old
Braes of Glenlivet 30 Years Old
Säljstart: 4/2 2021 kl 10:00
700 ml - 53% -
6990 kr

FAKTA

Fakta: Single Malt whisky

Single malt innebär att whiskyn framställs vid ett och samma destilleri och att den innehåller enbart mältat korn. När single malt tappas på flaska kan den innehålla whisky från olika årgångar från samma destilleri. Om det står 12 år på flasketiketten så har den yngsta whiskyn mognat på fat i 12 år.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer
5 fakta om whisky

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..

Läs mer