HEM

Aktuellt

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget.

Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ektoner, citrus och päron. En fantasifull och spännande smakkombination. Men det som sticker ut och är världsunikt är hur whiskyn skapats, nämligen genom artificiell intelligens, AI. Mackmyra har tagit hjälp av Microsoft tillsammans med den finska teknikkonsulten och AI-specialisten Fourkind. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg.

Det är en väldig massa rådata där Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag.
– Vi har alltid strävat efter att utmana traditionerna i den väldigt traditionella whiskybranschen, och det här är något vi verkligen gör nu när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI, säger Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio på Cicions hemsida.

– Vi ser AI som en del av den digitala utvecklingen – och det är verkligen spännande att låta ai vara ett komplement till hantverket kring att producera en högkvalitativ whisky. För mig som master blender är det något stort att kunna säga att jag nu även är mentor för den första AI-genererade whiskyn i världen, avslutar Angela D’Orazio.

Tekniken snabbar inte bara på processen. Tack vare algoritmens förmåga att gå igenom data och göra beräkningar kan destilleriet få fram helt nya, innovativa smakkombinationer som aldrig hade upptäckts.

Mackmyra Intelligens:
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor
Lanseras i Systembolagets beställningssortiment: 3 september

Mackmyra Intelligens
Mackmyra Intelligens
700 ml - 46.1% -
599 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den..

Läs mer
Whisky – vad är det egentligen?

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världen..

Läs mer
Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Ny exklusiv lansering från Mackmyra

Mackmyra Muddus är den första lanseringen i destilleriets nya Small Batch-koncept. Whiskyn som endast finns i 3 017 flaskor har en karaktär typisk för Mackmyra, men är unik i sitt slag. Söta vildhal..

Läs mer