HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget.

Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ektoner, citrus och päron. En fantasifull och spännande smakkombination. Men det som sticker ut och är världsunikt är hur whiskyn skapats, nämligen genom artificiell intelligens, AI. Mackmyra har tagit hjälp av Microsoft tillsammans med den finska teknikkonsulten och AI-specialisten Fourkind. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg.

Det är en väldig massa rådata där Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag.
– Vi har alltid strävat efter att utmana traditionerna i den väldigt traditionella whiskybranschen, och det här är något vi verkligen gör nu när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI, säger Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio på Cicions hemsida.

– Vi ser AI som en del av den digitala utvecklingen – och det är verkligen spännande att låta ai vara ett komplement till hantverket kring att producera en högkvalitativ whisky. För mig som master blender är det något stort att kunna säga att jag nu även är mentor för den första AI-genererade whiskyn i världen, avslutar Angela D’Orazio.

Tekniken snabbar inte bara på processen. Tack vare algoritmens förmåga att gå igenom data och göra beräkningar kan destilleriet få fram helt nya, innovativa smakkombinationer som aldrig hade upptäckts.

Mackmyra Intelligens:
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor
Lanseras i Systembolagets beställningssortiment: 3 september

Mackmyra Intelligens
Mackmyra Intelligens
700 ml - 46.1% -
599 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Whisky – vad är det egentligen?

Whisky – vad är det egentligen?

För några år sedan såldes en flaska Macallan 1926 för cirka 18 miljoner kronor. Den skotska singelmalten slog i och med det sitt eget tidigare rekord och kan stolt fortsätta titulera sig som världen..

Läs mer
Testa sake och whisky på Japans nationaldag

Testa sake och whisky på Japans nationaldag

Idag den 11/2 är det dags för Japans nationaldag och vad passar då inte bättre än att testa lite sake eller japansk whisky. Båda är drycker som sedan länge cementerat sin plats på den internationell..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer