HEM

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget.

Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ektoner, citrus och päron. En fantasifull och spännande smakkombination. Men det som sticker ut och är världsunikt är hur whiskyn skapats, nämligen genom artificiell intelligens, AI. Mackmyra har tagit hjälp av Microsoft tillsammans med den finska teknikkonsulten och AI-specialisten Fourkind. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg.

Det är en väldig massa rådata där Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag.
– Vi har alltid strävat efter att utmana traditionerna i den väldigt traditionella whiskybranschen, och det här är något vi verkligen gör nu när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI, säger Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio på Cicions hemsida.

– Vi ser AI som en del av den digitala utvecklingen – och det är verkligen spännande att låta ai vara ett komplement till hantverket kring att producera en högkvalitativ whisky. För mig som master blender är det något stort att kunna säga att jag nu även är mentor för den första AI-genererade whiskyn i världen, avslutar Angela D’Orazio.

Tekniken snabbar inte bara på processen. Tack vare algoritmens förmåga att gå igenom data och göra beräkningar kan destilleriet få fram helt nya, innovativa smakkombinationer som aldrig hade upptäckts.

Mackmyra Intelligens:
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor
Lanseras i Systembolagets beställningssortiment: 3 september

Mackmyra Intelligens

Mackmyra Intelligens 0

Art.nr: 84048 - Pris: 599 kr


Du kanske även vill läsa dessa