HEM

Aktuellt

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter.

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är begränsad tillgång på. Ofta sker lanseringen på fredagar och dryckerna finns i begränsat antal under en begränsad tid. Den här gången – 28 februari – släpper Systembolaget totalt 76 viner. Låt oss tipsa om några flaskor från den så kallade nya vinvärlden, utanför Europa:

Bland annat kommer ett spännande och hyllat vin från Chile, Don Maximiano Founder´s Reserve från 2016. Druvorna består av 69 procent cabernet sauvignon, men även malbec, petit verdot, carmenere och cabernet franc. Vinet har legat till sig i franska ekfat i 18 månader för att få en ”elegant finish” – och ju längre du lagrar det desto godare blir det. Priset är 599 kr.

Från Tasmaniens Coal River Valley – ett sval-klimat-område – kommer en chardonnay som har jäst på franska ekfat samt lagrats på franska ekfat i nio månader med försiktig omrörning av jästfällningen – processen kallas battonage. Namnet är Tolpuddle Vineyard Chardonnay och vinet har vilat på ståltank med sin jästfällning innan buteljering. Pris: 379 kr.

Ett spännande argentinskt semillonvin med en modest prislapp gör ett gästspel på Systembolaget: Mendel Semillon från 2019. Distriktet heter Mendoza där druvorna kommer från drygt 70 år gamla vinrankor. Cirka 15 procent av vinet har jäst och lagrats i sex månader på franska ekfat, resterade vin har vinifierats på ståltankar.

Från Sydafrika kommer fem vita viner från samma producent,The Sadie Family. Två av vinerna har ursprung i distriktet Swartland, Skerpioen från 2018 är tillverkat av Chenin Blanc och Palomino och kostar 379 kr. Palladius har lagrats ett år längre och kostar 679 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Doft av sommar, vitt från Piemonte och spanska godsaker. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under april månad!             Vit..

Läs mer
Spännande viner i beställningssortimentet

Spännande viner i beställningssortimentet

Vinguiden slår denna vecka åter ett slag för vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Det finns många, men vi har vaskat fram guldkornen: fem vita, fem röda, alla riktigt prisvärda. Och mycke..

Läs mer
Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Smakrikt bubbel från Frankrikes trendregion Jura, burkvin från Chabli och charmig nordspanjor. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment under juni månad. Här är några av pärlorna! ..

Läs mer
Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Sommaren står i full blom och det har blivit dags att titta på vilka nya viner som släpps på Systembolaget i juli. Denna varma sommarmånad bjuder på charmigt bubbel, sardinska grillviner och elegant..

Läs mer
Hemkört överallt via Systembolaget

Hemkört överallt via Systembolaget

Snart kan du få ditt vin hemkört av Systembolaget. Ja, hem till dörren alltså. För nu får hela landet tillgång till Systemets leveransservice. Men för att fortsätta vara relevanta måste också System..

Läs mer