HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter.

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är begränsad tillgång på. Ofta sker lanseringen på fredagar och dryckerna finns i begränsat antal under en begränsad tid. Den här gången – 28 februari – släpper Systembolaget totalt 76 viner. Låt oss tipsa om några flaskor från den så kallade nya vinvärlden, utanför Europa:

Bland annat kommer ett spännande och hyllat vin från Chile, Don Maximiano Founder´s Reserve från 2016. Druvorna består av 69 procent cabernet sauvignon, men även malbec, petit verdot, carmenere och cabernet franc. Vinet har legat till sig i franska ekfat i 18 månader för att få en ”elegant finish” – och ju längre du lagrar det desto godare blir det. Priset är 599 kr.

Från Tasmaniens Coal River Valley – ett sval-klimat-område – kommer en chardonnay som har jäst på franska ekfat samt lagrats på franska ekfat i nio månader med försiktig omrörning av jästfällningen – processen kallas battonage. Namnet är Tolpuddle Vineyard Chardonnay och vinet har vilat på ståltank med sin jästfällning innan buteljering. Pris: 379 kr.

Ett spännande argentinskt semillonvin med en modest prislapp gör ett gästspel på Systembolaget: Mendel Semillon från 2019. Distriktet heter Mendoza där druvorna kommer från drygt 70 år gamla vinrankor. Cirka 15 procent av vinet har jäst och lagrats i sex månader på franska ekfat, resterade vin har vinifierats på ståltankar.

Från Sydafrika kommer fem vita viner från samma producent,The Sadie Family. Två av vinerna har ursprung i distriktet Swartland, Skerpioen från 2018 är tillverkat av Chenin Blanc och Palomino och kostar 379 kr. Palladius har lagrats ett år längre och kostar 679 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa