HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter.

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är begränsad tillgång på. Ofta sker lanseringen på fredagar och dryckerna finns i begränsat antal under en begränsad tid. Den här gången – 28 februari – släpper Systembolaget totalt 76 viner. Låt oss tipsa om några flaskor från den så kallade nya vinvärlden, utanför Europa:

Bland annat kommer ett spännande och hyllat vin från Chile, Don Maximiano Founder´s Reserve från 2016. Druvorna består av 69 procent cabernet sauvignon, men även malbec, petit verdot, carmenere och cabernet franc. Vinet har legat till sig i franska ekfat i 18 månader för att få en ”elegant finish” – och ju längre du lagrar det desto godare blir det. Priset är 599 kr.

Från Tasmaniens Coal River Valley – ett sval-klimat-område – kommer en chardonnay som har jäst på franska ekfat samt lagrats på franska ekfat i nio månader med försiktig omrörning av jästfällningen – processen kallas battonage. Namnet är Tolpuddle Vineyard Chardonnay och vinet har vilat på ståltank med sin jästfällning innan buteljering. Pris: 379 kr.

Ett spännande argentinskt semillonvin med en modest prislapp gör ett gästspel på Systembolaget: Mendel Semillon från 2019. Distriktet heter Mendoza där druvorna kommer från drygt 70 år gamla vinrankor. Cirka 15 procent av vinet har jäst och lagrats i sex månader på franska ekfat, resterade vin har vinifierats på ståltankar.

Från Sydafrika kommer fem vita viner från samma producent,The Sadie Family. Två av vinerna har ursprung i distriktet Swartland, Skerpioen från 2018 är tillverkat av Chenin Blanc och Palomino och kostar 379 kr. Palladius har lagrats ett år längre och kostar 679 kr.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Anders Melldén tipsar: Nyheter i april

Doft av sommar, vitt från Piemonte och spanska godsaker. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under april månad!             Vit..

Läs mer
Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är nå..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent...

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer