HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Start idag: 12 spännande rödviner på Systembolaget

Blaufränkisch, field blend och ripasso-metod. Där har du veckans begrepp i vinvärlden när 12 nya vinflaskor gör tillfälligt besök på Systembolaget. Här får en snabbkoll på några av de spännande nyheterna.

Idag, 18 augusti, släpper Systembolaget 12 nyheter från sex länder i sitt tillfälliga sortiment. Inköparna verkar ha ansträngt sig extra för att hitta originella rödviner, som vi konsumenter inte har haft chansen att upptäcka tidigare.

Här är fyra exempel:

Migrante grundades i början av 2000-talet av Luciana och Lorenzo Migrante. Luciana var uppväxt på en vingård där man sålde alla druvor som odlades. Tillsammans tog paret över gården och började producera vin under egen etikett. Idag buteljerar man cirka 15 000 flaskor per år.

Vinet görs på druvan Cesanese, också kallad cesanese comune, som är en blå druvsort som framförallt odlas i regionen Lazio i centrala Italien.

Consilium Migrante har en nyanserad, utvecklad smak med inslag av körsbär, kanel, svarta oliver, torkade jordgubbar, svart te, peppar och pomerans.

750 ml - 14% -
185 kr

Rödvinet från Kalifornien är ett vin på så kallad field blend – det innebär att olika druvsorter växer tillsammans, skördas och vinifieras ihop. Det märkliga namnet? Jo, en ”monkey jacket” är en sorts rock som vanligtvis bärs av sjömän.

Vinet är gjort på 51 procent Valdiguié, 18 procent blandade blå druvsorter, 13 procent Carignan, 10 procent Syrah samt 8 procent Pinot Noir och St. Laurent. Inte den vanligaste kombinationen precis! Vinet är spontanjäst och cirka 30 procent av druvorna jäser som hela klasar. 40 procent av vinet lagras på betongtankar och resterande 60 procent fördelas på gamla ekfat om 220 och 500 liter. Dessutom har vinet buteljerats ofiltrerat.

Det har gett ett vin som smakar mycket frukt: skogshallon, viol, körsbär, jordgubbar, vitpeppar, nougat och blodapelsin.

750 ml - 12.5% -
249 kr

Från Burgenland i Österrike, nära gränsen till Ungern, kommer ett vin gjort på den blåa druvsorten Blaufränkisch, som vi sällan stött på. Namnet är Heinrich Leithaberg Blaufränkisch och vinets must har spontanjäst på jäskar i trä och därefter har vinet pressats i korgpress. Därefter lagrades vinet cirka två år på gamla ekfat om 500 liter.

Resultatet: En kryddig doft med fatkaraktär och inslag mörka körsbär, lagerblad, skogshallon, kryddpeppar och sötlakrits.

750 ml - 13% -
199 kr

Ett vin gjort enligt ripasso-metoden. Det innebär att vinet genomgått en andra alkoholjäsning tillsammans med pressrester från amarone- eller reciototillverkning. Druvsorterna är corvina, corvinone och rondinella och har plockats i självaste Valpolicella, nära Verona i nordöstra Italien.

Resultatet är ett mörkt vin som smakar mörka körsbär, basilika, skogshallon, vitpeppar och choklad.

Valpolicella är det mytomspunna distriktet mellan Verona och Gardasjön där en rad olika Amaronestilar blivit älskade av oss svenskar. Och syskonvinet Ripasso har redan en stor plats i våra hjärtan.

750 ml - 14% -
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa