HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Så himla gott, somrigt och enkelt. Och om du vill hålla tillbaka kalorierna är Spritzer den perfekta drinken för dig. Här får du några varianter på den svalkande drycken med anor.

Spritz betyder ”stänk” eller ”strö” på tyska och drinken fick fäste i framför allt Italien med den österrikiska ockupationsmakten i början av 1800-talet. Drycken bestod ursprungligen av vin med en stänk vatten…och vips så blev det spritz!

Numera toppar vi det vita vinet med mineralvatten eller fruktsoda – och namnet är Spritzer. Och det fina är att vi så lätt kan välja styrkan: mer vatten och garnering betyder plats för mindre alkohol, och då kan Spritzer kvala in som rena hälsodrinken (nästan). Det finns fler fördelar med en Spritzer:

1. På sommaren – när det är varmt – kan det vara tungt med rent vin. Att spä ut vinet ger en friskare drink.
2. Det är enkelt: Man behöver inte en massa krångliga ingredienser och man behöver inte mäta upp så noggrant.
3. En Spritzer ska blandas ut – då är det dumt att använda sig av dyra viner. Det går lika bra med ett billigt alternativ.

I Venedig har drinken utvecklats till en lite starkare version – här blandas en bitter likör (oftast Campari eller Aperol) i vinet som kan vara mousserande.

Aperol Spritz

Aperol Spritz är en klassiker och given favoritdrink (eller aperitivo som det heter i Italien). En härlig drink till sommarfesten – med pärlande bubbel, bitter aperol och friskt sodavatten. För en alkoholfri variant så kan du tillsätta blodapelsinläsk med fruktkött istället för Aperol.

6 dl mousserande vin, torrt, gärna Prosecco
4 dl Aperol
2 dl sodavatten
Iskuber
Skrivade apelsiner

Gör så här:
1. Fyll sex glas med iskuber och fördela mousserande vin, Aperol och sodavatten i glasen.
2. Tillsätt skivad apelsin och servera.

Fläderspritzer med mynta

8 personer

Fläderspritzer på vitt vin och koncentrerad flädersaft med hallon, mynta och citron. Toppa med sodavatten för en fräsch och bubblig fördrink.

75 cl vitt vin
8 dl kolsyrat vatten
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 kruka mynta
3-4 dl hallon
1 citron
is

Gör så här:
1. Fördela den koncentrerade saften i en stor tillbringare. Slå på det kylda vinet, toppa med hallon, citronskivor samt myntablad. Fyll på med rikligt med is.
2. Servera en bägare med vin samt flädersaft och en bägare med minerlavatten så får gästerna själva bestämma styrkan på sin fläderspritzer.

Vattenmelon spritzer

4-6 personer

1 kilovattenmelon, utan kärnor
2 msk lime, pressad
1 flaska prosecco, torr eller spumante (75 cl)

Gör så här:
1. Skär skalet av melonen och mixa fruktköttet med limesaft så att det blir en slät juice. Fördela blandningen i åtta glas. Fyll upp med prosecco.
2. Garnera med vattenmelon och servera genast.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är Mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern. Tack va..

Läs mer
Halloweendrinkar som är läskigt goda

Halloweendrinkar som är läskigt goda

Vad sägs om en djävulskt god drink på halloween? Här har du recepten på dryckerna som passar en söndag i skräckens tecken, en Bloody Devil eller en Devil´s Disguise. Vi svenskar kallar lördagen den ..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer