HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud.
– Den friska aromen gör att vinet passar fint att servera precis som det är, till middagen eller på picknicken, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Rosévin och varma sommardagar hänger numera intimt ihop för oss svenskar. Numera kan vi välja mellan cirka 180 olika roséviner i Systembolagets butiker. Inkluderar vi beställningssortimentet är det totalt runt 330 viner och om vi lägger till näthandlarnas roséer är vi uppe i över 400. För 15 år sen var den totala summan under 30, med ett drygt 15-tal i fast sortiment. Då var rosévin simpelt – något en riktig vinälskare aldrig skulle hälla upp. Numera har rosén landat på till och med de mest kräsnas middagsbord. Och från 1 juni kan kommer dessutom ett udda tillskott på burk för oss roséälskare.

Dark Horse Rosé släpps på Systembolaget och kommer att finnas i 370 butiker från och med idag den 1 juni. Priset ligger på 59 kronor exklusive pant (1 kr), för 375 ml burk.

– Vi är glada att kunna presentera ett kvalitetsrosé för svenskarna, som är riktiga finsmakare vad gäller dryck i allmänhet och rosévin i synnerhet. Dark Horse använder en framställningsteknik som är unik för viner i den här prisklassen. Därför lyckas de gång på gång med att överraska sina konsumenter på ett positivt sätt, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Bakom varumärket står vinmakaren Beth Liston som gjorde entré i vinbranschen redan som 21-åring. Hennes vision för varumärket är att leverera viner som överträffar förväntningar kring kvalitet, design och pris. För att lyckas med detta blandar Dark Horse vinmakare traditionella metoder med nya innovativa metoder, vilket vanligtvis är förknippat med framställningen av premiumviner.

Nu är Dark Horse inte först med vin på burk. Sedan tidigare finns tre vita viner på burk på Systembolaget – Barefoot, Te Merio och Underwood. Det finns dessutom två roséviner – Barefoot och Underwood – och ett rött vin från Underwood. Rosévinet från Barefoot har en lite lägre alkoholhalt än de andra och ligger på 8,5 procent jämfört med andra som ligger på omkring 12 procent. Perfekt för heta sommardagar, alltså.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa