HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud.
– Den friska aromen gör att vinet passar fint att servera precis som det är, till middagen eller på picknicken, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Rosévin och varma sommardagar hänger numera intimt ihop för oss svenskar. Numera kan vi välja mellan cirka 180 olika roséviner i Systembolagets butiker. Inkluderar vi beställningssortimentet är det totalt runt 330 viner och om vi lägger till näthandlarnas roséer är vi uppe i över 400. För 15 år sen var den totala summan under 30, med ett drygt 15-tal i fast sortiment. Då var rosévin simpelt – något en riktig vinälskare aldrig skulle hälla upp. Numera har rosén landat på till och med de mest kräsnas middagsbord. Och från 1 juni kan kommer dessutom ett udda tillskott på burk för oss roséälskare.

Dark Horse Rosé släpps på Systembolaget och kommer att finnas i 370 butiker från och med idag den 1 juni. Priset ligger på 59 kronor exklusive pant (1 kr), för 375 ml burk.

– Vi är glada att kunna presentera ett kvalitetsrosé för svenskarna, som är riktiga finsmakare vad gäller dryck i allmänhet och rosévin i synnerhet. Dark Horse använder en framställningsteknik som är unik för viner i den här prisklassen. Därför lyckas de gång på gång med att överraska sina konsumenter på ett positivt sätt, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Bakom varumärket står vinmakaren Beth Liston som gjorde entré i vinbranschen redan som 21-åring. Hennes vision för varumärket är att leverera viner som överträffar förväntningar kring kvalitet, design och pris. För att lyckas med detta blandar Dark Horse vinmakare traditionella metoder med nya innovativa metoder, vilket vanligtvis är förknippat med framställningen av premiumviner.

Nu är Dark Horse inte först med vin på burk. Sedan tidigare finns tre vita viner på burk på Systembolaget – Barefoot, Te Merio och Underwood. Det finns dessutom två roséviner – Barefoot och Underwood – och ett rött vin från Underwood. Rosévinet från Barefoot har en lite lägre alkoholhalt än de andra och ligger på 8,5 procent jämfört med andra som ligger på omkring 12 procent. Perfekt för heta sommardagar, alltså.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw har haft stora framgångar med sina viner, och nu är det dags igen! Det nya vinet i hans populära MZ-kollektion är ett ljust och torrt rosévin – Hola MZ Rosé. Precis som tidigare komme..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Fem bästa rosévinerna just nu

Fem bästa rosévinerna just nu

I dagarna släpper Systembolaget en rad spännande roséviner. Vinguiden var på plats och provade samtliga nyheter – och rekommenderar bästa köpen just nu. [product]36348|Fruktsöt, inslag av jordgubbar..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin. Rosévin har blivit en storsäljare och ökar s..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer