HEM

Aktuellt

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud.
– Den friska aromen gör att vinet passar fint att servera precis som det är, till middagen eller på picknicken, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Rosévin och varma sommardagar hänger numera intimt ihop för oss svenskar. Numera kan vi välja mellan cirka 180 olika roséviner i Systembolagets butiker. Inkluderar vi beställningssortimentet är det totalt runt 330 viner och om vi lägger till näthandlarnas roséer är vi uppe i över 400. För 15 år sen var den totala summan under 30, med ett drygt 15-tal i fast sortiment. Då var rosévin simpelt – något en riktig vinälskare aldrig skulle hälla upp. Numera har rosén landat på till och med de mest kräsnas middagsbord. Och från 1 juni kan kommer dessutom ett udda tillskott på burk för oss roséälskare.

Dark Horse Rosé släpps på Systembolaget och kommer att finnas i 370 butiker från och med idag den 1 juni. Priset ligger på 59 kronor exklusive pant (1 kr), för 375 ml burk.

– Vi är glada att kunna presentera ett kvalitetsrosé för svenskarna, som är riktiga finsmakare vad gäller dryck i allmänhet och rosévin i synnerhet. Dark Horse använder en framställningsteknik som är unik för viner i den här prisklassen. Därför lyckas de gång på gång med att överraska sina konsumenter på ett positivt sätt, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits.

Bakom varumärket står vinmakaren Beth Liston som gjorde entré i vinbranschen redan som 21-åring. Hennes vision för varumärket är att leverera viner som överträffar förväntningar kring kvalitet, design och pris. För att lyckas med detta blandar Dark Horse vinmakare traditionella metoder med nya innovativa metoder, vilket vanligtvis är förknippat med framställningen av premiumviner.

Nu är Dark Horse inte först med vin på burk. Sedan tidigare finns tre vita viner på burk på Systembolaget – Barefoot, Te Merio och Underwood. Det finns dessutom två roséviner – Barefoot och Underwood – och ett rött vin från Underwood. Rosévinet från Barefoot har en lite lägre alkoholhalt än de andra och ligger på 8,5 procent jämfört med andra som ligger på omkring 12 procent. Perfekt för heta sommardagar, alltså.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer
Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Nya rosén som bara kan avnjutas på vinhotellet

Svart flaska och rosa innehåll. Här är rosévinet som nu är redo att hällas upp till alla förväntansfulla gäster på The Winery Hotel i Solna. – Det är spännande att se vad som händer om man utmanar f..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer