HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket?
De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära.
– Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning, säger Sofia Brännborn på Systembolagets infoavdelning.

Lådvin, boxvin, bag-in-box eller BiB – i år firar förpackningen 25-årsjubileum. Varje år dricker svenskarna över 100 miljoner liter lådvin. Det motsvarar mer än halva den svenska vinkonsumtionen och Sverige är det land i världen där vinboxarna säljer bäst.

Det var den 25 november 1996 som rödvinet Le Cap Merlot från Languedoc-Roussillon, det allra första lådvinet, lanserades. Systembolaget ville först inte ha den nya förpackningen och i medierna debatterades det om den nya förpackningen skulle öka konsumtionen.

25 år senare är succén sedan länge ett faktum, och räknat i volym sker mer än hälften av försäljningen av vin i låda. I dag finns det 179 lådviner i det fasta sortimentet, och räknar vi in ordersortimentet handlar det om över 260 boxar som vinkonsumenterna kan välja mellan.

Den praktiska förpackningen är en viktig orsak till att lådvinerna blivit så populära. Dessutom är det betydligt mer klimatsmart med en pappbox i stället för flera glasflaskor och lådvinet är lättare att transportera.

De senaste åren har fler mindre förpackningar med lådviner gjort entré och blivit allt mer populära. I dag finns det 39 boxviner på storlekar på två liter eller mindre. Och den första mars gör ytterligare två sorter entré i det fasta sortimentet; Mazet de Nizas och Don David Red Blend.

– Vad gäller vin säljer Systembolaget förpackningar med volym från 187 ml. Det finns alltså flertal olika alternativ beroende på vilken volym man önskar. Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning. Andra klimatsmarta förpackningar är PET-flaskor, burk och lättare glasflaskor, säger Sofia Brännborn.

En studie som gjordes 2017 vid Karolinska Institutet på uppdrag av Systembolaget visar att vinkonsumtionen i Sverige är högre som ett resultat av att boxviner började säljas. Det lägre priset på boxviner står för merparten av effekten men även förpackningstypen har bidragit till ökningen.

Vinguiden tipsar om små boxfavoriter:

19 Crimes Red Wine
2020
19 Crimes Red Wine
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbärssylt, eukalyptus, blåbär, kaffe, chokladpraliner och kryddnejlika.
1500 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
169 kr

Saint Clair Vicar's Choice Rosé
2021
Saint Clair Vicar's Choice Rosé
Fruktig smak med inslag av persika, jordgubbar, örter, blodapelsin och körsbär.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
175 kr

Don David Red Blend
2020
Don David Red Blend
Fyllig, intensiv smak av björnbär, plommon, choklad och färska örter.
2000 ml - 14.5% -
199 kr

Mazet de Nizas
2021
Mazet de Nizas
Fruktigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, lagerblad, plommon, svartpeppar, hallon och lakrits.
2000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
239 kr

Hardys Nottage Hill Chardonnay
2021
Hardys Nottage Hill Chardonnay
Mycket fruktig smak med inslag fat, mango, ananas, citrus och vanilj.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
139 kr

Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
2019
Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
Öppen och inbjudande doft av skogshallon, körsbär, jordgubbar och örter. Eftersmaken är lång och elegant med mjuka och välbalanserade tanniner.
2250 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

El Gran Botánico Alijares
2019
El Gran Botánico Alijares
Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.
1500 ml - 14.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Vinboxen med dubbla  kranar – så funkar det

Vinboxen med dubbla kranar – så funkar det

Svårt att välja lådvin till sommarens läckerheter? Här är boxen för den rådville: Två kranar med olika sorters vin Idén med DuoBox kommer från den franska vinhandlaren Vin & Sprit France. De ko..

Läs mer
3 boxar i sommartid

3 boxar i sommartid

Sommaren har äntligen kommit och med den kom suget efter grillad mat och såklart riktigt bra viner därtill! Här kommer några förslag som vi hoppas skall falla på läppen! Tre tips på viner som räcker..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer