HEM

Aktuellt

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket?
De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära.
– Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning, säger Sofia Brännborn på Systembolagets infoavdelning.

Lådvin, boxvin, bag-in-box eller BiB – i år firar förpackningen 25-årsjubileum. Varje år dricker svenskarna över 100 miljoner liter lådvin. Det motsvarar mer än halva den svenska vinkonsumtionen och Sverige är det land i världen där vinboxarna säljer bäst.

Det var den 25 november 1996 som rödvinet Le Cap Merlot från Languedoc-Roussillon, det allra första lådvinet, lanserades. Systembolaget ville först inte ha den nya förpackningen och i medierna debatterades det om den nya förpackningen skulle öka konsumtionen.

25 år senare är succén sedan länge ett faktum, och räknat i volym sker mer än hälften av försäljningen av vin i låda. I dag finns det 179 lådviner i det fasta sortimentet, och räknar vi in ordersortimentet handlar det om över 260 boxar som vinkonsumenterna kan välja mellan.

Den praktiska förpackningen är en viktig orsak till att lådvinerna blivit så populära. Dessutom är det betydligt mer klimatsmart med en pappbox i stället för flera glasflaskor och lådvinet är lättare att transportera.

De senaste åren har fler mindre förpackningar med lådviner gjort entré och blivit allt mer populära. I dag finns det 39 boxviner på storlekar på två liter eller mindre. Och den första mars gör ytterligare två sorter entré i det fasta sortimentet; Mazet de Nizas och Don David Red Blend.

– Vad gäller vin säljer Systembolaget förpackningar med volym från 187 ml. Det finns alltså flertal olika alternativ beroende på vilken volym man önskar. Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning. Andra klimatsmarta förpackningar är PET-flaskor, burk och lättare glasflaskor, säger Sofia Brännborn.

En studie som gjordes 2017 vid Karolinska Institutet på uppdrag av Systembolaget visar att vinkonsumtionen i Sverige är högre som ett resultat av att boxviner började säljas. Det lägre priset på boxviner står för merparten av effekten men även förpackningstypen har bidragit till ökningen.

Vinguiden tipsar om små boxfavoriter:

19 Crimes Red Wine
2021
19 Crimes Red Wine
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbärssylt, eukalyptus, blåbär, kaffe, chokladpraliner och kryddnejlika.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
175 kr

Saint Clair Vicar's Choice Rosé
2022
Saint Clair Vicar's Choice Rosé
Fruktig smak med inslag av persika, jordgubbar, örter, blodapelsin och körsbär.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
175 kr

Don David Red Blend
2020
Don David Red Blend
Fyllig, intensiv smak av björnbär, plommon, choklad och färska örter.
2000 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Mazet de Nizas
2022
Mazet de Nizas
Fruktigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, lagerblad, plommon, svartpeppar, hallon och lakrits.
2000 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Hardys Nottage Hill Chardonnay
2022
Hardys Nottage Hill Chardonnay
Mycket fruktig smak med inslag fat, mango, ananas, citrus och vanilj.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
149 kr

Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
2019
Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
Öppen och inbjudande doft av skogshallon, körsbär, jordgubbar och örter. Eftersmaken är lång och elegant med mjuka och välbalanserade tanniner.
2250 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

El Gran Botánico Alijares
2021
El Gran Botánico Alijares
Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.
1500 ml - 14.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer
Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Efterfrågan på vin i Bag-in-Box har ökat under pandemin, visar en ny undersökning. – Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning. Det förklarar den e..

Läs mer
Lådvin – bästa valet för klimatet

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare h..

Läs mer
Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer
Vinboxen med dubbla  kranar – så funkar det

Vinboxen med dubbla kranar – så funkar det

Svårt att välja lådvin till sommarens läckerheter? Här är boxen för den rådville: Två kranar med olika sorters vin Idén med DuoBox kommer från den franska vinhandlaren Vin & Sprit France. De ko..

Läs mer