HEM

Aktuellt

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket?
De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära.
– Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning, säger Sofia Brännborn på Systembolagets infoavdelning.

Lådvin, boxvin, bag-in-box eller BiB – i år firar förpackningen 25-årsjubileum. Varje år dricker svenskarna över 100 miljoner liter lådvin. Det motsvarar mer än halva den svenska vinkonsumtionen och Sverige är det land i världen där vinboxarna säljer bäst.

Det var den 25 november 1996 som rödvinet Le Cap Merlot från Languedoc-Roussillon, det allra första lådvinet, lanserades. Systembolaget ville först inte ha den nya förpackningen och i medierna debatterades det om den nya förpackningen skulle öka konsumtionen.

25 år senare är succén sedan länge ett faktum, och räknat i volym sker mer än hälften av försäljningen av vin i låda. I dag finns det 179 lådviner i det fasta sortimentet, och räknar vi in ordersortimentet handlar det om över 260 boxar som vinkonsumenterna kan välja mellan.

Den praktiska förpackningen är en viktig orsak till att lådvinerna blivit så populära. Dessutom är det betydligt mer klimatsmart med en pappbox i stället för flera glasflaskor och lådvinet är lättare att transportera.

De senaste åren har fler mindre förpackningar med lådviner gjort entré och blivit allt mer populära. I dag finns det 39 boxviner på storlekar på två liter eller mindre. Och den första mars gör ytterligare två sorter entré i det fasta sortimentet; Mazet de Nizas och Don David Red Blend.

– Vad gäller vin säljer Systembolaget förpackningar med volym från 187 ml. Det finns alltså flertal olika alternativ beroende på vilken volym man önskar. Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning. Andra klimatsmarta förpackningar är PET-flaskor, burk och lättare glasflaskor, säger Sofia Brännborn.

En studie som gjordes 2017 vid Karolinska Institutet på uppdrag av Systembolaget visar att vinkonsumtionen i Sverige är högre som ett resultat av att boxviner började säljas. Det lägre priset på boxviner står för merparten av effekten men även förpackningstypen har bidragit till ökningen.

Vinguiden tipsar om små boxfavoriter:

19 Crimes Red Wine
2021
19 Crimes Red Wine
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbärssylt, eukalyptus, blåbär, kaffe, chokladpraliner och kryddnejlika.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
169 kr

Saint Clair Vicar's Choice Rosé
2021
Saint Clair Vicar's Choice Rosé
Fruktig smak med inslag av persika, jordgubbar, örter, blodapelsin och körsbär.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
175 kr

Don David Red Blend
2020
Don David Red Blend
Fyllig, intensiv smak av björnbär, plommon, choklad och färska örter.
2000 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Mazet de Nizas
2021
Mazet de Nizas
Fruktigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, lagerblad, plommon, svartpeppar, hallon och lakrits.
2000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
239 kr

Hardys Nottage Hill Chardonnay
2022
Hardys Nottage Hill Chardonnay
Mycket fruktig smak med inslag fat, mango, ananas, citrus och vanilj.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
139 kr

Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
2019
Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
Öppen och inbjudande doft av skogshallon, körsbär, jordgubbar och örter. Eftersmaken är lång och elegant med mjuka och välbalanserade tanniner.
2250 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

El Gran Botánico Alijares
2021
El Gran Botánico Alijares
Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.
1500 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Camilla Läckberg: Förälskad i gott vin och god mat

Camilla Läckberg: Förälskad i gott vin och god mat

Kändisviner har blivit rejält i ropet igen. Nu släpper författaren Camilla Läckberg tre nya boxviner. – Att få ta fram tre fantastiska viner från en vingård i Romagna är en dröm som går i uppfyllels..

Läs mer
Boxnyheter på systemet

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från lande..

Läs mer
Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
5 vanligaste felen vi gör med lådvin

5 vanligaste felen vi gör med lådvin

Lådviner är den verkliga storsäljaren i Sommarsverige. Men många svenskar gör nybörjarmisstag när de ska servera sitt lådvin. Här är 5 tips som gör att det kommer att smaka bättre – och bli tr..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer