HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket?
De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära.
– Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning, säger Sofia Brännborn på Systembolagets infoavdelning.

Lådvin, boxvin, bag-in-box eller BiB – i år firar förpackningen 25-årsjubileum. Varje år dricker svenskarna över 100 miljoner liter lådvin. Det motsvarar mer än halva den svenska vinkonsumtionen och Sverige är det land i världen där vinboxarna säljer bäst.

Det var den 25 november 1996 som rödvinet Le Cap Merlot från Languedoc-Roussillon, det allra första lådvinet, lanserades. Systembolaget ville först inte ha den nya förpackningen och i medierna debatterades det om den nya förpackningen skulle öka konsumtionen.

25 år senare är succén sedan länge ett faktum, och räknat i volym sker mer än hälften av försäljningen av vin i låda. I dag finns det 179 lådviner i det fasta sortimentet, och räknar vi in ordersortimentet handlar det om över 260 boxar som vinkonsumenterna kan välja mellan.

Den praktiska förpackningen är en viktig orsak till att lådvinerna blivit så populära. Dessutom är det betydligt mer klimatsmart med en pappbox i stället för flera glasflaskor och lådvinet är lättare att transportera.

De senaste åren har fler mindre förpackningar med lådviner gjort entré och blivit allt mer populära. I dag finns det 39 boxviner på storlekar på två liter eller mindre. Och den första mars gör ytterligare två sorter entré i det fasta sortimentet; Mazet de Nizas och Don David Red Blend.

– Vad gäller vin säljer Systembolaget förpackningar med volym från 187 ml. Det finns alltså flertal olika alternativ beroende på vilken volym man önskar. Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka 1,5 liter, både vita och röda viner efterfrågas. Papp är en klimatsmart förpackning. Andra klimatsmarta förpackningar är PET-flaskor, burk och lättare glasflaskor, säger Sofia Brännborn.

En studie som gjordes 2017 vid Karolinska Institutet på uppdrag av Systembolaget visar att vinkonsumtionen i Sverige är högre som ett resultat av att boxviner började säljas. Det lägre priset på boxviner står för merparten av effekten men även förpackningstypen har bidragit till ökningen.

Vinguiden tipsar om små boxfavoriter:

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbärssylt, eukalyptus, blåbär, kaffe, chokladpraliner och kryddnejlika.
1500 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
169 kr

Fruktig smak med inslag av persika, jordgubbar, örter, blodapelsin och körsbär.
1500 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
175 kr

Fyllig, intensiv smak av björnbär, plommon, choklad och färska örter.
2000 ml - 14.5% -
199 kr

Fruktigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, lagerblad, plommon, svartpeppar, hallon och lakrits.
2000 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
239 kr

Mycket fruktig smak med inslag fat, mango, ananas, citrus och vanilj.
1500 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
139 kr

Öppen och inbjudande doft av skogshallon, körsbär, jordgubbar och örter. Eftersmaken är lång och elegant med mjuka och välbalanserade tanniner.
2250 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

Smaken är fyllig med mjuka välintegrerade tanniner och toner av skogsbär och mörka körsbär med en touch av mörk choklad.
1500 ml - 14.5% -
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa