HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare håller fast vid flaskor.
– Många kunder vill ha glas och vi kan inte förbjuda det, säger Maria Hagström, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Svenska konsumenter blir allt mer medvetna om sin klimatpåverkan och många försöker göra klimatsmarta val. Även när det gäller öl, vin och starksprit är det allt fler som går över till papp, returglas och plåt som är de mest klimatsmarta förpackningarna. Men utvecklingen går relativt långsamt och många håller fast vid engångsförpackningar av glas.

En traditionell glasflaska utan returpant är den förpackning som har störst negativ påverkan på klimatet. Det går åt 675 gram CO2-ekvivalenter för en liter vin på flaska, vilket motsvarar fem-sex kilometers bilkörning. Bär du hem vinet i pappersförpackning är koldioxidutsläppet mindre än för en kilometers körning.

– Det som är påverkar är energiåtgången vid produktionen av förpackningen. Det går åt mycket energi när man smälter glaset när man gör flaskan. Om vinet ska lagras, eller om det är flaska champagne där slutjäsningen sker på flaska, är det nödvändigt att ha en glasflaska. Men ska du dricka vinet inom en snar framtid är papp eller plåt ett bättre alternativ, säger Maria Hagström.

De flesta kunder väljer ändå traditionella glasflaskor. 
– Kunderna vill ha glas och vi kan inte förbjuda det, vi ska ha det sortiment kunderna vill ha. Men vi försöker bredda utbudet och visa på fördelarna, säger Maria Hagström.

Systembolaget vill inte jämföra flaskvin med lådvin, eftersom boxar i regel innehåller tre liter och flaskan bara 0,75 liter. Men enligt en miljöstudie av Gaia Consulting är lådvin är det allra mest klimatsmarta, räknat per liter. Förpackningen släpper endast ut 70 gram CO2-ekvivalenter per liter vin, en tiondel jämfört med traditionella glasflaskor. Det innebär att hela treliterslådan släpper ut hälften mot vad en enda glasflaska på 0,75 liter gör. Men det är viktigt att lådan och påsen i lådan källsorteras på rätt sätt: pappen i kartongåtervinningen och påsen i plaståtervinningen.

Nu lanseras en ny förpackning i Systembolagets ordinarie sortiment som är nästan lika klimatsmart: påsvinet. Allra först ut är det vita vinet Sauvignon Blanc Verdejo 2020 från Spanien som släpps i en tvåliters vinpåse. Trots att det egentligen är ett lådvin men utan kartong är det inte riktigt lika klimatsmart som traditionellt lådvin. Enligt klimatstudien är utsläppet 96 gram CO2 per liter vin.

Vill du också vara lite klimatsmartare kommer här fem tips från oss på Vinguiden:

Susurro Sauvignon Blanc Verdejo
2021
Susurro Sauvignon Blanc Verdejo
Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av gröna äpplen, svartvinbärsblad, päron och lime.
2000 ml - 11.5% -
179 kr

La Petite Maison Cuvée Blanc d’Or
2021
La Petite Maison Cuvée Blanc d’Or
Druvig, ungdomlig, något blommig smak med inslag av päron, örter, honung, fläder och lime.
3000 ml - 12.5% -
269 kr

Catch & Release Sauvignon Blanc Organic
2020
Catch & Release Sauvignon Blanc Organic
Mycket fruktig, ungdomlig, något aromatisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, ananas, persika och lime.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

La Genereuse Francine
2021
La Genereuse Francine
Bärig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av smultron, örter, vattenmelon, hallon och röda vinbär.
3000 ml - 13.5% -
219 kr

Spinsanti Malbec
2020
Spinsanti Malbec
Mycket fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, blåbär, viol, peppar och färska örter.
750 ml - 14.5% -
70 kr

FAKTA

Vinförpackningars utsläpp, per liter:

Vinlåda - 70 g CO2e/l
Kartongtetra - 85 g CO2e/l
Vinpåse - 96 g CO2e/l
Aluminiumburk - 190 g CO2e/l
PET-plastflaska - 245 g CO2e/l
Lätt glasflaska (under 420 gram) - 525 g CO2e/l
Konventionell glasflaska (ca 540 gram) - 675 g CO2e/l


Källa: Alko.fi / Gaia Consulting
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Här är GW:s nya vin: ”Okomplicerat och vänligt..

Leif GW Persson trappar upp sin satsning på vin. Nu kan du köpa GW:S LÅDA, som är ett portugisiskt vin gjort på traditionella druvor. – Jag har själv valt det för att jag gillar det och jag sätter g..

Läs mer
Små boxviner allt mer populära

Små boxviner allt mer populära

Vill du köpa praktiskt och klimatsmart lådvin – men tycker att tre liter är lite mycket? De nya mindre vinboxarna blir allt mer populära. – Vi ser en ökad efterfrågan på mindre boxar på cirka ..

Läs mer
3 boxar i sommartid

3 boxar i sommartid

Sommaren har äntligen kommit och med den kom suget efter grillad mat och såklart riktigt bra viner därtill! Här kommer några förslag som vi hoppas skall falla på läppen! Tre tips på viner som räcker..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Vinboxen med dubbla  kranar – så funkar det

Vinboxen med dubbla kranar – så funkar det

Svårt att välja lådvin till sommarens läckerheter? Här är boxen för den rådville: Två kranar med olika sorters vin Idén med DuoBox kommer från den franska vinhandlaren Vin & Sprit France. De ko..

Läs mer