HEM

Aktuellt

Här är whiskyn som kostar 620.000 kr

Bowmore och biltillverkaren Aston Martin ville fira ett jubileum ihop. Så man skapade en specialdesignad flaska med väldigt dyra droppar i. Varje flaska kommer nu att säljas för… håll i dig: 620.000 kronor.

1964 var ett väldigt speciellt år för både skotska whiskyproducenten Bowmore och billtillverkaren Aston Martin. Det var nämligen året då Bowmore totalrenoverade sitt gamla destilleri, och antalet pannor utökades till fyra stycken för att kunna möta den allt större efterfrågan från såväl Storbritannien som utlandet. Men det året skapades en väldigt speciell årgång, en s k Black Bowmore. Endast 6000 flaskor fylldes upp med ett innehåll som beskrivs som ”enormt smakfull och nästan dekadent njutning”.

Några av de värdefulla dropparna har nu hamnat i jubileumsflaskan som designats ihop med biltillverkaren Aston Martin. Aston Martin vill nämligen lyfta fram sin stora händelse för 56 år sedan: då skapades den mest ikoniska James Bond-bilen, Aston Martin DB5, som kördes av skådespelaren Sean Connery i filmen Goldfinger.

– Det här är det perfekta jubiléet ihop med Bowmore. Med den här flaskan har DB5:ans skönhet parats med den kultiverade smaken från en världsberömd single malt-whisky, säger Marek Reichman, vicepresident på Aston Martin.

Endast 25 flaskor säljs och prislappen får de flesta av oss att hoppa till av föreskräckelse: 620.000 kronor per flaska! Varje flaska ligger i en snygg kalvskinnsförpackning och detaljer i mässing och varje glasflaska är tillverkad för hand av Glasstorm, en 50 år gammal skotsk glastillverkare.

Men för 620.000 kr kan du istället köpa:

1. En ny Volvo XC90 R-Design.
2. En 200 kvadratmeter stor villa i Härjedalen.
3. 340 stycken Louis Roederer Cristal champagne.

FAKTA

Snabbfakta Bowmore:


Många traditioner sitter djupt rotade på Bowmore sen 1779. Man eldar fortfarande en maltugn under golvet som kornet ligger på så att torvröken stiger upp genom golvet.

Maltwhiskyn destilleras två gånger i pannor av koppar och sedan späds den med vatten till ungefär 65 procent alkoholhalt. Därpå tappas den på bourbon- eller sherryfat av ek för att få extra färg och smak.
Faten placeras sedan i Bowmores 200-åriga lager som ligger tre meter lägre än havsytan. När det blåser kuling kommer det in vatten genom fönsterspringorna och den salta, fuktiga luften bidrar till Bowmore-whiskyns mognad.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

6 riktigt fräscha whiskydrinkar – att testa redan ik..

Whiskydrinkar är mer än bara varma Irish Coffee – de funkar lika bra som friska, spännande och kyliga sommardrinkar. Vi tror att de här drinkarna garanterat kommer att väcka din nyfikenhet. Aberfeld..

Läs mer
10 dyraste flaskorna på Systembolaget

10 dyraste flaskorna på Systembolaget

Här är Systembolagets tio dyraste flaskor. En ny whisky sätter rekord och kostar 895 000 kronor. Aldrig tidigare har en så gammal single malt tappats på flaska. En 80 år gammal Glenlivet gör sensati..

Läs mer