HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är whiskyn som kostar 620.000 kr

Bowmore och biltillverkaren Aston Martin ville fira ett jubileum ihop. Så man skapade en specialdesignad flaska med väldigt dyra droppar i. Varje flaska kommer nu att säljas för… håll i dig: 620.000 kronor.

1964 var ett väldigt speciellt år för både skotska whiskyproducenten Bowmore och billtillverkaren Aston Martin. Det var nämligen året då Bowmore totalrenoverade sitt gamla destilleri, och antalet pannor utökades till fyra stycken för att kunna möta den allt större efterfrågan från såväl Storbritannien som utlandet. Men det året skapades en väldigt speciell årgång, en s k Black Bowmore. Endast 6000 flaskor fylldes upp med ett innehåll som beskrivs som ”enormt smakfull och nästan dekadent njutning”.

Några av de värdefulla dropparna har nu hamnat i jubileumsflaskan som designats ihop med biltillverkaren Aston Martin. Aston Martin vill nämligen lyfta fram sin stora händelse för 56 år sedan: då skapades den mest ikoniska James Bond-bilen, Aston Martin DB5, som kördes av skådespelaren Sean Connery i filmen Goldfinger.

– Det här är det perfekta jubiléet ihop med Bowmore. Med den här flaskan har DB5:ans skönhet parats med den kultiverade smaken från en världsberömd single malt-whisky, säger Marek Reichman, vicepresident på Aston Martin.

Endast 25 flaskor säljs och prislappen får de flesta av oss att hoppa till av föreskräckelse: 620.000 kronor per flaska! Varje flaska ligger i en snygg kalvskinnsförpackning och detaljer i mässing och varje glasflaska är tillverkad för hand av Glasstorm, en 50 år gammal skotsk glastillverkare.

Men för 620.000 kr kan du istället köpa:

1. En ny Volvo XC90 R-Design.
2. En 200 kvadratmeter stor villa i Härjedalen.
3. 340 stycken Louis Roederer Cristal champagne.

FAKTA

Snabbfakta Bowmore:


Många traditioner sitter djupt rotade på Bowmore sen 1779. Man eldar fortfarande en maltugn under golvet som kornet ligger på så att torvröken stiger upp genom golvet.

Maltwhiskyn destilleras två gånger i pannor av koppar och sedan späds den med vatten till ungefär 65 procent alkoholhalt. Därpå tappas den på bourbon- eller sherryfat av ek för att få extra färg och smak.
Faten placeras sedan i Bowmores 200-åriga lager som ligger tre meter lägre än havsytan. När det blåser kuling kommer det in vatten genom fönsterspringorna och den salta, fuktiga luften bidrar till Bowmore-whiskyns mognad.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Mackmyras nya whisky – skapad av AI

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget. Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ek..

Läs mer
Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer