HEM

Aktuellt

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens.

Studien kartlade konsumtionsvanorna bland 350 000 britter i åldrarna 38-73 år. Alla som deltog fick svara på hur mycket de drack dagligen. Forskarna delade sedan in svaren i fyra kategorier:

● Vin (rödvin, vitt vin och mousserande vin)
● Inte vin (öl, sprit, cider, likör och annat alkoholhaltig dryck)
● Te
● Kaffe

För de alkoholhaltiga dryckerna beräknades 10 g alkohol per glas (förutom öl som beräknades till 20 g alkohol per pint). Både kaffe och te mättes i antal koppar per dag.

Vin skyddar män bättre än kvinnor

Vindrickare som konsumerar 2-3 glas dagligen hade hela 19 procent lägre risk att drabbas av demens än de som drack andra alkoholhaltiga drycker.

När forskarna jämförde effekten på män och kvinnor fanns det skillnader. Män hade en 17 procent lägre risk när de drack ca 2,5 glas per dag. För kvinnorna gick det däremot inte att säga om det var någon skillnad om de drack vin eller någon annan alkohol.

Män och kvinnor ska dricka olika mängder te

Även för tedrickande fanns tydliga, skyddande effekter. Enligt studien bör kvinnor dricka 3-4 koppar te per dag, medan män ska dricka 6-7 koppar om dagen för att få bästa skydd. Som mest minskade tedrickandet risken för demens med hela 31 procent.

För kaffe fann forskarna dock varken ökad eller minskad risk för demens. En förklaring som de lyfter fram är att de positiva och negativa effekterna av kaffe och koffein tar ut varandra. Tidigare studier har dock visat att på lång sikt kan även kaffe minska risken för demens, speciellt bland kvinnor.

Vad i te och vin är det som är bra?

Forskarna är inte helt säkra på vad det är i vinet som gör att risken för demens minskar. Det kan ha att göra med så kallade flavonoider, polyfenoliska substanser, som finns i flera olika växter. För vin finns dessa ämnen i druvornas skal.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer