HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens.

Studien kartlade konsumtionsvanorna bland 350 000 britter i åldrarna 38-73 år. Alla som deltog fick svara på hur mycket de drack dagligen. Forskarna delade sedan in svaren i fyra kategorier:

● Vin (rödvin, vitt vin och mousserande vin)
● Inte vin (öl, sprit, cider, likör och annat alkoholhaltig dryck)
● Te
● Kaffe

För de alkoholhaltiga dryckerna beräknades 10 g alkohol per glas (förutom öl som beräknades till 20 g alkohol per pint). Både kaffe och te mättes i antal koppar per dag.

Vin skyddar män bättre än kvinnor

Vindrickare som konsumerar 2-3 glas dagligen hade hela 19 procent lägre risk att drabbas av demens än de som drack andra alkoholhaltiga drycker.

När forskarna jämförde effekten på män och kvinnor fanns det skillnader. Män hade en 17 procent lägre risk när de drack ca 2,5 glas per dag. För kvinnorna gick det däremot inte att säga om det var någon skillnad om de drack vin eller någon annan alkohol.

Män och kvinnor ska dricka olika mängder te

Även för tedrickande fanns tydliga, skyddande effekter. Enligt studien bör kvinnor dricka 3-4 koppar te per dag, medan män ska dricka 6-7 koppar om dagen för att få bästa skydd. Som mest minskade tedrickandet risken för demens med hela 31 procent.

För kaffe fann forskarna dock varken ökad eller minskad risk för demens. En förklaring som de lyfter fram är att de positiva och negativa effekterna av kaffe och koffein tar ut varandra. Tidigare studier har dock visat att på lång sikt kan även kaffe minska risken för demens, speciellt bland kvinnor.

Vad i te och vin är det som är bra?

Forskarna är inte helt säkra på vad det är i vinet som gör att risken för demens minskar. Det kan ha att göra med så kallade flavonoider, polyfenoliska substanser, som finns i flera olika växter. För vin finns dessa ämnen i druvornas skal.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa