HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens.

Studien kartlade konsumtionsvanorna bland 350 000 britter i åldrarna 38-73 år. Alla som deltog fick svara på hur mycket de drack dagligen. Forskarna delade sedan in svaren i fyra kategorier:

● Vin (rödvin, vitt vin och mousserande vin)
● Inte vin (öl, sprit, cider, likör och annat alkoholhaltig dryck)
● Te
● Kaffe

För de alkoholhaltiga dryckerna beräknades 10 g alkohol per glas (förutom öl som beräknades till 20 g alkohol per pint). Både kaffe och te mättes i antal koppar per dag.

Vin skyddar män bättre än kvinnor

Vindrickare som konsumerar 2-3 glas dagligen hade hela 19 procent lägre risk att drabbas av demens än de som drack andra alkoholhaltiga drycker.

När forskarna jämförde effekten på män och kvinnor fanns det skillnader. Män hade en 17 procent lägre risk när de drack ca 2,5 glas per dag. För kvinnorna gick det däremot inte att säga om det var någon skillnad om de drack vin eller någon annan alkohol.

Män och kvinnor ska dricka olika mängder te

Även för tedrickande fanns tydliga, skyddande effekter. Enligt studien bör kvinnor dricka 3-4 koppar te per dag, medan män ska dricka 6-7 koppar om dagen för att få bästa skydd. Som mest minskade tedrickandet risken för demens med hela 31 procent.

För kaffe fann forskarna dock varken ökad eller minskad risk för demens. En förklaring som de lyfter fram är att de positiva och negativa effekterna av kaffe och koffein tar ut varandra. Tidigare studier har dock visat att på lång sikt kan även kaffe minska risken för demens, speciellt bland kvinnor.

Vad i te och vin är det som är bra?

Forskarna är inte helt säkra på vad det är i vinet som gör att risken för demens minskar. Det kan ha att göra med så kallade flavonoider, polyfenoliska substanser, som finns i flera olika växter. För vin finns dessa ämnen i druvornas skal.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer