HEM

Aktuellt

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatterna på alkohol höjs. I dag är skatten på en flaska vin 23 kronor när momsen räknats in.

I slutet av 2020 klubbade riksdagen igenom en ny förstärkt inriktning för det svenska försvaret. Bland annat byggs nedlagda regementen i vissa svenska städer upp igen. En del av satsningen kommer att betalas med höjda skatter.

Regeringen har sedan tidigare aviserat att skatterna på både alkohol och tobak ska höjas. En första höjning ska komma från 1 januari 2023, och ytterligare en mindre höjning ska träda i kraft från 2024.

Exakt vad det innebär för en flaska vin, lådvin eller burk öl är inte känt, eftersom regeringen inte berättat om detaljerna i förslaget. Men om man lusläser årets höstbudget går det dra slutsatsen att den höjda skatten ska dra in 410 miljoner kronor från 2023. Under 2020 drog staten in drygt 16 miljarder kronor på alkoholskatt. Det skulle i så fall betyda att alkoholskatten höjs med 2,5 procent, men det är obekräftade uppgifter.

Alkoholskatten beräknas på olika sätt och med olika skattesatser beroende på vilken sorts alkoholvara det gäller. Dessa skattesatser har gällt sedan 1 januari 2017:
Den faktiska skatten på en 33 cl burk starköl är 84 öre när momsen på 25 procent räknats in.
En flaska vin har en skatt på 22,90 kronor inklusive moms, medan en treliters bag-in-box med vin har 98 kronor i skatt inklusive moms.
En flaska whisky kostar 180,80 kronor i skatt inklusive moms.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Efter ölsuccén – Systembolaget planerar ”Vinst..

Efter ölsuccén – Systembolaget planerar ”Vinst..

Systembolaget planerar att öppna en Vinstudio i Stockholm. Succén med Ölstudion i Göteborg har gett mersmak. – Om du tittar på hur Ölstudion ser ut, jämfört med en ”vanlig” butik med stort ölsortime..

Läs mer
Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Nu på fredag den 8 september är det dags för lansering av viner under Systembolagets etikett småpartier. Och det är det ena lyxvinet efter det andra som nu finns tillgängligt. Dyrt, visst, men samti..

Läs mer
Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget. – Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sä..

Läs mer