HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatterna på alkohol höjs. I dag är skatten på en flaska vin 23 kronor när momsen räknats in.

I slutet av 2020 klubbade riksdagen igenom en ny förstärkt inriktning för det svenska försvaret. Bland annat byggs nedlagda regementen i vissa svenska städer upp igen. En del av satsningen kommer att betalas med höjda skatter.

Regeringen har sedan tidigare aviserat att skatterna på både alkohol och tobak ska höjas. En första höjning ska komma från 1 januari 2023, och ytterligare en mindre höjning ska träda i kraft från 2024.

Exakt vad det innebär för en flaska vin, lådvin eller burk öl är inte känt, eftersom regeringen inte berättat om detaljerna i förslaget. Men om man lusläser årets höstbudget går det dra slutsatsen att den höjda skatten ska dra in 410 miljoner kronor från 2023. Under 2020 drog staten in drygt 16 miljarder kronor på alkoholskatt. Det skulle i så fall betyda att alkoholskatten höjs med 2,5 procent, men det är obekräftade uppgifter.

Alkoholskatten beräknas på olika sätt och med olika skattesatser beroende på vilken sorts alkoholvara det gäller. Dessa skattesatser har gällt sedan 1 januari 2017:
Den faktiska skatten på en 33 cl burk starköl är 84 öre när momsen på 25 procent räknats in.
En flaska vin har en skatt på 22,90 kronor inklusive moms, medan en treliters bag-in-box med vin har 98 kronor i skatt inklusive moms.
En flaska whisky kostar 180,80 kronor i skatt inklusive moms.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vad händer med gårdsförsäljningen?

Vad händer med gårdsförsäljningen?

Den 9:e december kom den tredje utredningen i frågan om gårdsförsäljning och denna gång verkar det bli av. Men det höjs flera röster både för och emot förslaget. Nedan kan du läsa en sammanfattning ..

Läs mer
Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Riktiga toppviner dyker upp i Systembolagets första tillfälliga nyhetssläpp efter semestern. Clos Mogador från Priorat är ett kraftfullt vin som lyfter lamm och nötkött till nya höjder. Från Bourgog..

Läs mer
Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Nu på fredag den 8 september är det dags för lansering av viner under Systembolagets etikett småpartier. Och det är det ena lyxvinet efter det andra som nu finns tillgängligt. Dyrt, visst, men samti..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Kanonstart för 2022 med över 150 nya viner

Kanonstart för 2022 med över 150 nya viner

Om du börjat tröttna på Systembolagets utbud och längtar efter något nytt kommer du nu att bli positivt överraskad. För bara under januari månad lanseras nämligen inte mindre än 155 nya viner, varav..

Läs mer
Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Stor guide: Juninyheter på Systembolaget

Smakrikt bubbel från Frankrikes trendregion Jura, burkvin från Chabli och charmig nordspanjor. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment under juni månad. Här är några av pärlorna! ..

Läs mer