HEM

Aktuellt

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget.
– Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdomstolen i en dom.
Kravet: stoppa försäljningen eller betala en halv miljon kronor i vite.

Företaget Oenoforos har varit kreativa i sin utformning av lådviner. Några förpackningar ser ut som exklusiva handväskor och ett vin är utformat som en svensk sommarstuga i lådvinsformat. Men för tre år sedan tyckte Konsumentverket och Systembolaget att lådorna skiljer sig för mycket från det normala utbudet. Och i går kom Patent- och marknadsöverdomstolen alltså med sin dom: den här typen av lådviner kan bidra till ökad alkoholkonsumtion.

Om Oenoforos inte stoppar försäljningen hotas företaget nu av en halv miljon kronor i vite. Men företaget har under åren kämpat för att få fortsätta försäljningen och menar att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

”Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design”, argumenterar företaget.

Men domstolen anser att utformningen inte är förenlig med kravet på särskild måttlighet.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer
Boxnyheter på systemet

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från lande..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Småpartier 17 november

Småpartier 17 november

Högt och lågt, dyrt och hyfsat överkomligt. Senaste släppet från Systembolaget erbjuder faktiskt denna gång något för alla. Det gemensamma? Stora upplevelser, faktiskt oavsett pris då många av viner..

Läs mer
Spännande viner i beställningssortimentet

Spännande viner i beställningssortimentet

Vinguiden slår denna vecka åter ett slag för vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Det finns många, men vi har vaskat fram guldkornen: fem vita, fem röda, alla riktigt prisvärda. Och mycke..

Läs mer