HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget.
– Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdomstolen i en dom.
Kravet: stoppa försäljningen eller betala en halv miljon kronor i vite.

Företaget Oenoforos har varit kreativa i sin utformning av lådviner. Några förpackningar ser ut som exklusiva handväskor och ett vin är utformat som en svensk sommarstuga i lådvinsformat. Men för tre år sedan tyckte Konsumentverket och Systembolaget att lådorna skiljer sig för mycket från det normala utbudet. Och i går kom Patent- och marknadsöverdomstolen alltså med sin dom: den här typen av lådviner kan bidra till ökad alkoholkonsumtion.

Om Oenoforos inte stoppar försäljningen hotas företaget nu av en halv miljon kronor i vite. Men företaget har under åren kämpat för att få fortsätta försäljningen och menar att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

”Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design”, argumenterar företaget.

Men domstolen anser att utformningen inte är förenlig med kravet på särskild måttlighet.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Lådvin – bästa valet för klimatet

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare h..

Läs mer
Leif GW: Jag har gärna  kvar Systembolaget

Leif GW: Jag har gärna kvar Systembolaget

Enligt en utredning som presenterades i våras ska Systembolaget läggas ner – och vin säljas överallt till högre pris. Trots att Systemet har högre förtroende än polisen hos svenska folket. – F..

Läs mer
Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Rena lyxen när Systembolaget släpper småpartier

Nu på fredag den 8 september är det dags för lansering av viner under Systembolagets etikett småpartier. Och det är det ena lyxvinet efter det andra som nu finns tillgängligt. Dyrt, visst, men samti..

Läs mer
Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Sorterna som funnits sen Systemet öppnade 1955

Nästa år fyller Systembolaget 65 år! Men svenskarna vill inte pensionera bolaget – förtroendet är rekordhögt. Men visste du att det finns vin, öl och sprit som sålts ändå sedan premiären 1955?..

Läs mer
Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Nu kan du blippa vinet och checka ut själv på Systembolaget. Vinguiden har testat höstens stora nyhet – och kunde efter vissa besvär köpa en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. – Mottagan..

Läs mer
Lysande kvalitet i nya småpartier

Lysande kvalitet i nya småpartier

Fredagen den 22 september är det dags för det emotsedda släppet av småpartier på Systembolaget. Denna gång präglas släppet av kvalitet, svalodlade viner och en intressant spännvidd. Precis som det s..

Läs mer