HEM

Aktuellt

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget.
– Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdomstolen i en dom.
Kravet: stoppa försäljningen eller betala en halv miljon kronor i vite.

Företaget Oenoforos har varit kreativa i sin utformning av lådviner. Några förpackningar ser ut som exklusiva handväskor och ett vin är utformat som en svensk sommarstuga i lådvinsformat. Men för tre år sedan tyckte Konsumentverket och Systembolaget att lådorna skiljer sig för mycket från det normala utbudet. Och i går kom Patent- och marknadsöverdomstolen alltså med sin dom: den här typen av lådviner kan bidra till ökad alkoholkonsumtion.

Om Oenoforos inte stoppar försäljningen hotas företaget nu av en halv miljon kronor i vite. Men företaget har under åren kämpat för att få fortsätta försäljningen och menar att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

”Dessutom säljs många produkter på Systembolaget i förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design”, argumenterar företaget.

Men domstolen anser att utformningen inte är förenlig med kravet på särskild måttlighet.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Hemkört överallt via Systembolaget

Hemkört överallt via Systembolaget

Snart kan du få ditt vin hemkört av Systembolaget. Ja, hem till dörren alltså. För nu får hela landet tillgång till Systemets leveransservice. Men för att fortsätta vara relevanta måste också System..

Läs mer
Fem spännande viner på tillfälligt besök

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars. Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännand..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Om du vill dricka alkohol vid julbordet bör du planera julen lite extra. Här ger vi dig snabbt koll på Systembolagets öppettider. På fredag den 20 december är det öppet på Systemet till ”minst..

Läs mer
Småpartier 20 oktober

Småpartier 20 oktober

När Systembolaget nu lanserar småpartier fredagen den 20 oktober är det klassikerna och Gamla världen som står i centrum. Men visst smyger sig ett eller annat vin från Nya världen in. Vinguiden tips..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer