HEM

Aktuellt

Fler litar på Systembolaget än på polisen

Nya förtroendebarometern visar att Systembolaget är det företag som vi svenskar har mest förtroende för. Undersökningen visar att vi till och med litar mer på Systembolaget än polisen.
– Svenskarna tycker att det är bra att det finns ett monopol, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Att sälja vin, öl och sprit verkar ge högt förtroende hos svenska folke, konstaterar Toivo Sjörén, som är opinionschef på Kantar Sifo. Systembolaget toppar för andra året i rad Förtroendebarometern från Medieakademin. Drygt tre fjärdedelar (76 %) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen.

– Man tycker att det är bra att det finns ett monopol, det vet vi från andra undersökningar. Men jag tror att det är en kombination med att folk tycker att utbudet är bra också, säger Toivo Sjörén.

Förtroendebarometern har genomförts årligen sedan 1997 och Systembolaget har stadigt klättrat uppåt genom åren. I början och mitten av 2000-talet var svenskarnas förtroende betydligt lägre, runt 60 procent. Systembolaget skuggas av polisen, universitet och högskolor (69 %), Ikea (69 %) och Säpo (66 %).

I våras blossade en intensiv debatt upp om Systembolagets vara eller icke-vara, efter att en utredning föreslagit att monopolet skulle skrotas. Förslaget var att ska vin säljas överallt, men med högre skatt för att sänka konsumtionen. Den folkkäre profilen Leif GW Persson förklarade snabbt sitt förtroende för Systembolaget:

– För mig får de gärna ha kvar det som det är, de har ett fantastiskt sortiment.

Och polisprofessorn Leif GW var inte förvånad över att Systembolaget har högre förtroende än polisen:
– Det kan jag tro att de har, de har ett väldigt bra utbud och hög tillgänglighet på varor., konstaterade han.

FAKTA

Här är topp 10-listan över de institutioner/företag som svenskarna har högst förtroende för (procentandel mycket/ganska stort förtroende):

1. Systembolaget: 78 %
2. Polisen: 71 %
3. Universitet/högskolor: 70 %
4. Ikea: 69 %
5. Säpo: 68 %
6. Sveriges Radio: 65 %
7. Skatteverket: 65 %
8. Valsystemet i Sverige: 65 %
9. Domstolarna: 62 %
10. Ica: 62 %
Medieakademins förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997.
Årets mätning har genomförts av Kantar Sifo.
2020 års undersökning omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet. Dansken Peter Sisseck är..

Läs mer
76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter. Varje månad släpper Systembolaget ett stö..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är nå..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Augusti är här och så även vinnyheter på Systembolaget. Denna månad bjuder på bubbel till kräftkalaset, smakrika vita och kantarellvin från Etna. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glö..

Läs mer