HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet.

Dansken Peter Sisseck är ett välkänt namn inom vinvärlden och mannen bakom det spanska ikonvinet Pingus som hyllats av de främsta experterna. En flaska ligger på nästan 9.000 kronor i ordersortimentet.

Efter en framgångsrik karriär i Bordeaux kom dansken Peter Sisseck till spanska Ribera del Duero i början av 1990-talet. Han köpte en bedagad vingård som han började förädla. Resten är historia. Hans skapelse Pingus blev en världssensation 1995. Vinet blev än mer mytomspunnet när en båt med 75 lådor som skulle exporteras till USA sjönk.

För den som vill prova lite av Peter Sissecks magi finns det överkomligare vinet PSI, som nu släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är uppkallat efter den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och är Sissecks försök att fånga Ribera del Dueros själ i en flaska.

Fruktdriven generositet och utmärkt struktur kännetecknar senaste årgången av PSI. Årgång 2018 bjöd en närmast perfekt växtsäsong för Bodegas y Viñedos Alnardo. PSI görs på Tinta del Pais till 93 procent och Garnacha till 7 procent, helt enligt biodynamiska principer.

PSI 2018 förenar en djup fruktdriven struktur med energi och mineraldriven fräschör. Doft och smak ger otaliga nyanser genom toner av mogna plommon, vilda örter, svartpeppar och viol. Vinet har en lång och vacker framtid men är samtidigt drickmoget idag.

Psi
2019
Psi
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, björnbär, lavendel, choklad, salvia, hallon och lakrits.
750 ml - 14% -
299 kr

Ett annat spännande släpp i veckans tillfälliga sortiment är Gut Oggau gjort av Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck i Österrike. Vingårdarna ligger i byn Oggau nära Neusiedlersee och odlas enligt biodynamiska principer. Egendomen omfattar 14 hektar planterade med inhemska druvsorter.

Gut Oggau görs på Welschriesling som används för både söta och torra vita viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med Riesling.

Eduard och Stephanie Eselböck-Tscheppe en förfallen vingård 2017 i Oggau nära Neusiedlersee i östra Österrike. Båda hus och vinmarker hade varit överlämnade till sitt eget öde i många år. Men på några få år har paret ryckt upp egendomarna och nu kommer fantastiska viner ut på marknaden.

Gut Oggau Theodora Weiss
2020
Gut Oggau Theodora Weiss
Fruktig, kryddig, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, kanel, vita vinbär, vitpeppar och apelsinskal.
750 ml - 11.5% -
289 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer
Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent...

Läs mer
Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Nu kan du blippa vinet och checka ut själv på Systembolaget. Vinguiden har testat höstens stora nyhet – och kunde efter vissa besvär köpa en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. – Mottagan..

Läs mer
Fem spännande viner på tillfälligt besök

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars. Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännand..

Läs mer