HEM

Aktuellt

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet.

Dansken Peter Sisseck är ett välkänt namn inom vinvärlden och mannen bakom det spanska ikonvinet Pingus som hyllats av de främsta experterna. En flaska ligger på nästan 9.000 kronor i ordersortimentet.

Efter en framgångsrik karriär i Bordeaux kom dansken Peter Sisseck till spanska Ribera del Duero i början av 1990-talet. Han köpte en bedagad vingård som han började förädla. Resten är historia. Hans skapelse Pingus blev en världssensation 1995. Vinet blev än mer mytomspunnet när en båt med 75 lådor som skulle exporteras till USA sjönk.

För den som vill prova lite av Peter Sissecks magi finns det överkomligare vinet PSI, som nu släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är uppkallat efter den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och är Sissecks försök att fånga Ribera del Dueros själ i en flaska.

Fruktdriven generositet och utmärkt struktur kännetecknar senaste årgången av PSI. Årgång 2018 bjöd en närmast perfekt växtsäsong för Bodegas y Viñedos Alnardo. PSI görs på Tinta del Pais till 93 procent och Garnacha till 7 procent, helt enligt biodynamiska principer.

PSI 2018 förenar en djup fruktdriven struktur med energi och mineraldriven fräschör. Doft och smak ger otaliga nyanser genom toner av mogna plommon, vilda örter, svartpeppar och viol. Vinet har en lång och vacker framtid men är samtidigt drickmoget idag.

Psi
2020
Psi
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, björnbär, lavendel, choklad, salvia, hallon och lakrits.
750 ml - 14% -
321 kr

Ett annat spännande släpp i veckans tillfälliga sortiment är Gut Oggau gjort av Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck i Österrike. Vingårdarna ligger i byn Oggau nära Neusiedlersee och odlas enligt biodynamiska principer. Egendomen omfattar 14 hektar planterade med inhemska druvsorter.

Gut Oggau görs på Welschriesling som används för både söta och torra vita viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med Riesling.

Eduard och Stephanie Eselböck-Tscheppe en förfallen vingård 2017 i Oggau nära Neusiedlersee i östra Österrike. Båda hus och vinmarker hade varit överlämnade till sitt eget öde i många år. Men på några få år har paret ryckt upp egendomarna och nu kommer fantastiska viner ut på marknaden.

Gut Oggau Theodora Weiss
2020
Gut Oggau Theodora Weiss
Fruktig, kryddig, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, kanel, vita vinbär, vitpeppar och apelsinskal.
750 ml - 11.5% -
289 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lysande kvalitet i nya småpartier

Lysande kvalitet i nya småpartier

Fredagen den 22 september är det dags för det emotsedda släppet av småpartier på Systembolaget. Denna gång präglas släppet av kvalitet, svalodlade viner och en intressant spännvidd. Precis som det s..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Augusti är här och så även vinnyheter på Systembolaget. Denna månad bjuder på bubbel till kräftkalaset, smakrika vita och kantarellvin från Etna. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glö..

Läs mer
Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
Världens bästa vinsortiment

Världens bästa vinsortiment

Okänt men ändå bara en beställning bort. Systembolagets beställningssortiment är ett av världens bästa vinsortiment med över 10 000 viner. Säga vad man vill om monopolet, men vin, det har de. Nu är ..

Läs mer
Småpartier 17 november

Småpartier 17 november

Högt och lågt, dyrt och hyfsat överkomligt. Senaste släppet från Systembolaget erbjuder faktiskt denna gång något för alla. Det gemensamma? Stora upplevelser, faktiskt oavsett pris då många av viner..

Läs mer