HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet.

Dansken Peter Sisseck är ett välkänt namn inom vinvärlden och mannen bakom det spanska ikonvinet Pingus som hyllats av de främsta experterna. En flaska ligger på nästan 9.000 kronor i ordersortimentet.

Efter en framgångsrik karriär i Bordeaux kom dansken Peter Sisseck till spanska Ribera del Duero i början av 1990-talet. Han köpte en bedagad vingård som han började förädla. Resten är historia. Hans skapelse Pingus blev en världssensation 1995. Vinet blev än mer mytomspunnet när en båt med 75 lådor som skulle exporteras till USA sjönk.

För den som vill prova lite av Peter Sissecks magi finns det överkomligare vinet PSI, som nu släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är uppkallat efter den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och är Sissecks försök att fånga Ribera del Dueros själ i en flaska.

Fruktdriven generositet och utmärkt struktur kännetecknar senaste årgången av PSI. Årgång 2018 bjöd en närmast perfekt växtsäsong för Bodegas y Viñedos Alnardo. PSI görs på Tinta del Pais till 93 procent och Garnacha till 7 procent, helt enligt biodynamiska principer.

PSI 2018 förenar en djup fruktdriven struktur med energi och mineraldriven fräschör. Doft och smak ger otaliga nyanser genom toner av mogna plommon, vilda örter, svartpeppar och viol. Vinet har en lång och vacker framtid men är samtidigt drickmoget idag.

Psi
2019
Psi
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, björnbär, lavendel, choklad, salvia, hallon och lakrits.
750 ml - 14% -
297 kr

Ett annat spännande släpp i veckans tillfälliga sortiment är Gut Oggau gjort av Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck i Österrike. Vingårdarna ligger i byn Oggau nära Neusiedlersee och odlas enligt biodynamiska principer. Egendomen omfattar 14 hektar planterade med inhemska druvsorter.

Gut Oggau görs på Welschriesling som används för både söta och torra vita viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med Riesling.

Eduard och Stephanie Eselböck-Tscheppe en förfallen vingård 2017 i Oggau nära Neusiedlersee i östra Österrike. Båda hus och vinmarker hade varit överlämnade till sitt eget öde i många år. Men på några få år har paret ryckt upp egendomarna och nu kommer fantastiska viner ut på marknaden.

Gut Oggau Theodora Weiss
2020
Gut Oggau Theodora Weiss
Fruktig, kryddig, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, kanel, vita vinbär, vitpeppar och apelsinskal.
750 ml - 11.5% -
289 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer
Lysande kvalitet i nya småpartier

Lysande kvalitet i nya småpartier

Fredagen den 22 september är det dags för det emotsedda släppet av småpartier på Systembolaget. Denna gång präglas släppet av kvalitet, svalodlade viner och en intressant spännvidd. Precis som det s..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer