HEM

Aktuellt

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet.

Dansken Peter Sisseck är ett välkänt namn inom vinvärlden och mannen bakom det spanska ikonvinet Pingus som hyllats av de främsta experterna. En flaska ligger på nästan 9.000 kronor i ordersortimentet.

Efter en framgångsrik karriär i Bordeaux kom dansken Peter Sisseck till spanska Ribera del Duero i början av 1990-talet. Han köpte en bedagad vingård som han började förädla. Resten är historia. Hans skapelse Pingus blev en världssensation 1995. Vinet blev än mer mytomspunnet när en båt med 75 lådor som skulle exporteras till USA sjönk.

För den som vill prova lite av Peter Sissecks magi finns det överkomligare vinet PSI, som nu släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är uppkallat efter den 23:e bokstaven i det grekiska alfabetet, och är Sissecks försök att fånga Ribera del Dueros själ i en flaska.

Fruktdriven generositet och utmärkt struktur kännetecknar senaste årgången av PSI. Årgång 2018 bjöd en närmast perfekt växtsäsong för Bodegas y Viñedos Alnardo. PSI görs på Tinta del Pais till 93 procent och Garnacha till 7 procent, helt enligt biodynamiska principer.

PSI 2018 förenar en djup fruktdriven struktur med energi och mineraldriven fräschör. Doft och smak ger otaliga nyanser genom toner av mogna plommon, vilda örter, svartpeppar och viol. Vinet har en lång och vacker framtid men är samtidigt drickmoget idag.

Psi
2020
Psi
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, björnbär, lavendel, choklad, salvia, hallon och lakrits.
750 ml - 14% -
321 kr

Ett annat spännande släpp i veckans tillfälliga sortiment är Gut Oggau gjort av Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck i Österrike. Vingårdarna ligger i byn Oggau nära Neusiedlersee och odlas enligt biodynamiska principer. Egendomen omfattar 14 hektar planterade med inhemska druvsorter.

Gut Oggau görs på Welschriesling som används för både söta och torra vita viner. Druvan är namnet till trots inte släkt med Riesling.

Eduard och Stephanie Eselböck-Tscheppe en förfallen vingård 2017 i Oggau nära Neusiedlersee i östra Österrike. Båda hus och vinmarker hade varit överlämnade till sitt eget öde i många år. Men på några få år har paret ryckt upp egendomarna och nu kommer fantastiska viner ut på marknaden.

Gut Oggau Theodora Weiss
2020
Gut Oggau Theodora Weiss
Fruktig, kryddig, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, kanel, vita vinbär, vitpeppar och apelsinskal.
750 ml - 11.5% -
289 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Småpartier 20 oktober

Småpartier 20 oktober

När Systembolaget nu lanserar småpartier fredagen den 20 oktober är det klassikerna och Gamla världen som står i centrum. Men visst smyger sig ett eller annat vin från Nya världen in. Vinguiden tips..

Läs mer
”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget. – Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sä..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Augusti är här och så även vinnyheter på Systembolaget. Denna månad bjuder på bubbel till kräftkalaset, smakrika vita och kantarellvin från Etna. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glö..

Läs mer
75 läckra nyheter på Systembolaget

75 läckra nyheter på Systembolaget

Varje månad släpper Systembolaget ett större antal drycker i det tillfälliga sortimentet. Det handlar om vin, öl och sprit som har stor efterfrågan på den internationella marknaden och som det är be..

Läs mer
Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är nå..

Läs mer