HEM

Aktuellt

Bålens Dag: Så njuter du med bubbeldrinkar

Tänka sig, den 20 september har bålen fått en egen dag. Då kan vi passa på att njuta lite extra av den klassiska välkomstdrycken, som kan göras i oändliga kombinationer. Här är några tips på läckra bubbelcocktails för dig och dina vänner.

Bål är en klassisk välkomstdryck som passar perfekt när du får många gäster. Det är en praktisk serveringslösning när vänner hälsar på och man snabbt vill göra alla nöjda. Och bålen kan varieras i det oändliga efter säsong, tycke och smak. Att få till en riktigt god bål är faktiskt lite av en konst, så det är
väl rätt att bålen har fått en egen högtidsdag. Visserligen är datumet 20 september – en söndag – och högsäsongen med sommar har passerat, men en högtid ska alltid firas, eller hur?

Många tänker på mousserande vin, stjärnfrukt och kiwi när de hör ordet bål och visst passar bubbeldrinkar och bubbelcocktail för många olika tillfällen – allt från mindre sammankomster till stora fester.

Proseccons frammarsch har gjort spritzerdrycker ännu populärare och i drinkar använder många en bitter eller fläderblomssaft som råvaror. Utöver mousserande vin innehåller spritzers ofta soda- eller mineralvatten. Inför större fester kan man förbereda bubbeldrinkarna genom att på förhand slå väl avkyld saft, likör eller annan råvara i glasen. Det mousserande vinet bör slås i strax före serveringen, annars hinner bubblorna försvinna.

Här är några tips på bål:

Bubblig bål

Bubblig bål med mousserande vin, frysta jordgubbar, fläderblomssaft,
citron och färsk mynta. Perfekt att servera som välkomstdrink.

Ingredienser för sex glas:
1 citron
2 dl konc fläderblomssaft
1 kruka färsk mynta
250 g frysta jordgubbar
75 cl mousserande vin, t ex cava eller prosecco
ev isbitar

Så här gör du:
1. Skiva citronen tunt. Häll fläderkoncentrat i en kanna som rymmer ca
2 1/2 liter. Lägg ner både repade myntablad och hela myntakvistar.
2. Tillsätt frysta jordgubbar, citronskivor och eventuellt is om du
inte tycker att det räcker med de frysta jordgubbarna som ”is”.
3. Vid servering, fyll upp med mousserande vin.

Mimosa

Drinken Mimosa på mousserande vin är en klassiker, som lämpar sig speciellt bra att serveras på brunch. Traditionellt består mimosan av mousserande vin och apelsinjuice, men ingenting hindrar att prova andra juicer i drinken.

Ingredienser:
1 del kallt halvtorrt mousserande vin
1 del apelsinjuice

Så här gör du:
1. Häll apelsinjuice i ett champagneglas och slå mousserande vin ovanpå. Var noga med att bägge dryckerna är väl avkylda. Rör om försiktigt.
2. Dekorera drycken med en apelsin- eller citronskiva eller med bär.

Smash-cocktail på björnbär och hallon

Ingredienser, för cirka 6 glas:
4 dl bär, hallon och björnbär
4 kvistar mynta
1 msk citronsaft
2 tsk flytande honung
1 flaska kallt torrt mousserande vin (eller rosévin).

Så här gör du:
1. Slå bären, myntan, citronsaften och honungen i en kanna. Finfördela
ingredienserna med en potatisstöt eller slev. Större bitar stör inte.
2. Vispa äggvitan i en djup tallrik. Blanda bär- eller nyponpulvret och sockret i en annan tallrik. Doppa glasens kant i äggvitan och därefter i pulver-sockerblandningen.
3. Slå bär- och myntablandningen i glasen. Fyll upp med is och toppa med mousserande vin. Mixa försiktigt och servera omgående.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Den ultimata listan för rosa bubbel och glitter till..

Maj månad betyder rosa bubbel. Dags att samla familj och vänner framför TV-apparaterna – Eurovision är här! Vi har skapat den perfekta dryckeslistan till folkfesten. Rosa bubbel, färgglad cider och ..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern. Tack va..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Värmande & gott – 5 perfekta drycker för ..

Värmande & gott – 5 perfekta drycker för ..

Äntligen – nu går vi mot ljusare tider igen! Då passar det perfekt att fylla termosen med något varmt och härligt och ge sig ut på utflykt. Vi på Vinguiden har tagit fram de perfekta värmande drycke..

Läs mer
Blanda GT som proffsen – så här gör du

Blanda GT som proffsen – så här gör du

Att njuta av en GT till och från är långt ifrån ovanligt, och många har dessutom letat sig fram till en smakkombination som just de gillar. Det kan vara allt från att ha i gurka och svartpeppar till..

Läs mer