HEM

Aktuellt

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet.
– De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Kanske inte så förvånande, men nu är det också belagt med färsk statistik. Många svenskar dricker mer än vanligt under semestern visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ. 13 procent drack så mycket att de har ifrågasatt sina alkoholvanor.

Nu när semestern är slut och jobb och vardag dominerar kan det vara svårt att trappa ner och lägga bort semestervanorna.
– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Alkohol kan också orsaka störande moment och negativ inverkan andra när det är tänkt att semestern ska vara avkopplande och skön. 13 procent av svenskarna påverkades negativt av andras drickande under semestern.
– Det är inte alltid som alkohol bidrar till att göra semestern härligare, något som vår undersökning också visar. Därför är det viktigt att reflektera över sina egna alkoholvanor och hur de påverkar mig själv och personer i min omgivning, säger Karin Hagman.

FAKTA

För den som vill bryta ett negativt mönster med för mycket drickande så finns det effektiv hjälp.

IQ kommer med följande tips och råd:
1. Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion?
2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka.
3. Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir.
4. Utvärdera efter ett par veckor.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Edward Bloms 5 bästa sommartips

Gastronomen och mathistorikern Edward Bloms egna viner har hittat sina fans som köper dem – år efter år. Och på ett Systembolag i Sverige finns de att köpa direkt från hyllan. Här bjuder Edwar..

Läs mer
Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Nu är det nära till studentens lyckliga dagar. Den ljusnande framtid är vår – när coronakrisen börjar lätta kan det faktiskt bli en mindre studentmottagning. Tv-kocken och catering-proffset Alexandr..

Läs mer
Sveriges bästa uteserveringar

Sveriges bästa uteserveringar

Äntligen dags för uteserveringar! Fort går det och snart knackar sommaren på och säger hej. Passande nog har vi därför listat ett gäng härliga uteserveringar som vi varmt kan rekommendera inför den ..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer