HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet.
– De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Kanske inte så förvånande, men nu är det också belagt med färsk statistik. Många svenskar dricker mer än vanligt under semestern visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ. 13 procent drack så mycket att de har ifrågasatt sina alkoholvanor.

Nu när semestern är slut och jobb och vardag dominerar kan det vara svårt att trappa ner och lägga bort semestervanorna.
– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Alkohol kan också orsaka störande moment och negativ inverkan andra när det är tänkt att semestern ska vara avkopplande och skön. 13 procent av svenskarna påverkades negativt av andras drickande under semestern.
– Det är inte alltid som alkohol bidrar till att göra semestern härligare, något som vår undersökning också visar. Därför är det viktigt att reflektera över sina egna alkoholvanor och hur de påverkar mig själv och personer i min omgivning, säger Karin Hagman.

FAKTA

För den som vill bryta ett negativt mönster med för mycket drickande så finns det effektiv hjälp.

IQ kommer med följande tips och råd:
1. Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion?
2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka.
3. Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir.
4. Utvärdera efter ett par veckor.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa