HEM

Vad betyder lågalkoholvin?

Lågalkoholvin är ett vin med lägre alkohol än de traditionella vinerna. Det handlar inte om viner där man avbryter jäsningen för att behålla restsötma i vinet.

En av de vanligaste metoderna för att tillverka lågalkoholvin, men även alkoholfritt vin, kallas för Spinning Cone Column, en slags centrifugering.

Spinning Cone Column innebär i korthet att man låter ett vin under vacuum passera flera roterande diskar. Vinet förångas så småningom vilket gör det möjligt att skilja ut alla smaknyanserna, själva essensen i vinet, från alkoholen. Alkoholhalten sänks genom ytterligare centrifugering och när man nått önskad halt, tillsätter man essensen på nytt.

En billig metod att producera alkoholfritt vin är att destillera det. Det sker genom att man hettar upp vinet och därefter separerar alkohol, arom- och smakämnen och vatten för sig. Efter det så blandar man aromämnena och vattnet.

Ytterligare ett sätt att tillverka lågalkoholviner på är att låta vinet med hjälp av yttre tryck rinna igenom ett membranfiler och på det viset filtrera bort alkoholen. Denna metod kallas omvänd osmos.

Många lågalkoholviner smakar mindre än vanliga viner då alkohol generellt fungerar som smakbärare.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa