HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rosévinet som inspirerats av musik

Kan man jämföra vin med musik? Jo, om man är en gammal manager för rockband som blivit vinmakare.
– Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar vinet Band of Roses Rosé en färgstark och blommig melodi, förklarar Charles Smith.

Charles Smith är en färgstark vinpersonlighet som vid flera tillfällen blivit utnämnd till ”Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han är självlärd i den ädla konsten att tillverka vin och har ett brokigt förflutet som bl a vinbutiksägare och manager för en rad danska rockband.
Under en road trip råkar han på en vinmakare i Walla Walla som lyckades övertyga honom om att flytta dit och börja göra sitt eget vin. Sagt och gjort, Charles startade ”Charles Smith wines” med ambitionen att skapa viner av hög kvalitet, som är druvtypiska och sanna sitt ursprung – och som man kan njuta av utan att behöva lagra dem.

Och etiketterna är viktiga: danskan Rikke Korff, tidigare designchef för jeansvarumärket Levi Strauss, står för vindesignen. Vi svenskar känner till storsäljare som Kung Fu Girl Riesling och Boom Boom! Syrah. Nu kan Charles Smiths nya vin bli en ny favorit, den senaste årgången av rosévinet Band of Roses Rosé. ”Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar Band of Roses Rosé en färgstark och blommig melodi” förklarar Charles Smith.

Så om du provsmakar vinet kanske du känner av takten i allt från hip-hop och country till rock ’n’ roll. Band of Roses Rosé är gjort på Pinot Gris, en grön druva med färg i skalen, vilket ger vinet sin karaktäristiska rosa-orangea färg. Druvorna kommer från tre olika vingårdar i Washington State, USA, och odlas enligt hållbara principer.

Med varma dagar och svala nätter, i kombination med bra, väldränerad jord har Washington State en 200-dagars växtsäsong. Här har druvorna perfekta förutsättningar för att mogna långsamt, vilket ger dem intensiva och fylliga smaker. Druvorna pressas sedan försiktigt och skalen urlakas i musten 24-48 timmar innan jäsningen genomförs under cirka 20 dagar i rostfria ståltankar. Vinet lagras under 2 månader i tankarna med jästfällningen.

 Smaken är fruktig med fin balans där man hittar persika, smultron, blommor, nashipäron och en fläkt av färska örter.
750 ml - 12.5% -
145 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa