HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck.
– Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine.

När landets elitkockar ska beskriva svensk smak säger de ofta: lingon. Och vad vore väl blodpudding, korvkaka, stekt strömming och kroppkaka utan detta skogens röda guld? Jämförelsen med guld har sin förklaring. Runt sekelskiftet 1900 plockades årligen och exporterades tonvis av lingon, främst till Tyskland där bären blev till omtyckt saft och sylt. Lingonen omsatte stora summor pengar och det var lönsamt att vara lingonplockare.

Nu håller lingonen på att bli guld för oss vindrickare. I norrländska byn Norsjö – strax utanför Skellefteå – har några entusiaster skapat vin av lingon. Namnet på den nya produkten är Bergskär Torrt vin av lingon, men vi kan även kalla det för en svensk rosé:

– Ja, det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine. Namnet är en hyllning till just sommaren och den norrländska midnattssolen med många soltimmar. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och friskhet, samt lång behaglig eftersmak.

Nu kan du själv testa hur guldet smakar i vinform, genom att göra en beställning. Se länken under den här artikeln.

Om vinet även har en hälsoskapande effekt ska vi låta vara osagt, men faktum är att osötade lingon och dess ris länge har använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion. Förr såldes bären på apotek som bl a febernedsättande medel. Bladen som man kan göra te på sades vara bra mot bleksot. Och bären sägs även stimulera aptiten.

Bergskär Torrt vin av lingon produceras småskaligt och omsorgsfullt i landets nordligaste vineri i Norsjö. Vinifiering sker med ekologiska råvaror, 85% Lingon och 15% äpple. Vinet görs i samarbete med kanadensiska vinmakare som har stor erfarenhet av druvor och bär från nordliga breddgrader.

– Trenden är att allt fler gör medvetna val och väljer kvalitet framför kvantitet samt efterfrågar hantverksmässigt framställda och autentiska produkter, säger Li Holmberg.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin. Rosévin har blivit en storsäljare och ökar s..

Läs mer
Sommarens nya rosé – på burk

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud. – Den friska aromen gör att vinet passar fint att..

Läs mer
Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Den svenska vintillverkaren Idunn Wine skapades år 2017 av Li Holmberg och Lars Normark. Med hela Sveriges skogar som sin vingård skapar de viner av blåbär och lingon som kan mäta sig mot viner från..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer
Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitts exklusiva roséchampagne – nu i Sver..

Brad Pitt och Angeline Jolie ger sig in i champagnebranschen. Deras exklusiva roséchampagne Fleur de Miraval finns nu på Systembolaget. Bara 20.000 flaskor har framställts – men smakar det så ..

Läs mer