HEM

Aktuellt

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck.
– Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det vanliga. Det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine.

När landets elitkockar ska beskriva svensk smak säger de ofta: lingon. Och vad vore väl blodpudding, korvkaka, stekt strömming och kroppkaka utan detta skogens röda guld? Jämförelsen med guld har sin förklaring. Runt sekelskiftet 1900 plockades årligen och exporterades tonvis av lingon, främst till Tyskland där bären blev till omtyckt saft och sylt. Lingonen omsatte stora summor pengar och det var lönsamt att vara lingonplockare.

Nu håller lingonen på att bli guld för oss vindrickare. I norrländska byn Norsjö – strax utanför Skellefteå – har några entusiaster skapat vin av lingon. Namnet på den nya produkten är Bergskär Torrt vin av lingon, men vi kan även kalla det för en svensk rosé:

– Ja, det är rosaskimrande vacker som en solnedgång vid havet, säger Li Holmberg, vd för Idunn Norsjö Wine. Namnet är en hyllning till just sommaren och den norrländska midnattssolen med många soltimmar. Av de äkta vilda lingonen får vinet livlig smak, fin intensitet och friskhet, samt lång behaglig eftersmak.

Nu kan du själv testa hur guldet smakar i vinform, genom att göra en beställning. Se länken under den här artikeln.

Om vinet även har en hälsoskapande effekt ska vi låta vara osagt, men faktum är att osötade lingon och dess ris länge har använts i folkmedicinen som medel mot urinvägsinfektion. Förr såldes bären på apotek som bl a febernedsättande medel. Bladen som man kan göra te på sades vara bra mot bleksot. Och bären sägs även stimulera aptiten.

Bergskär Torrt vin av lingon produceras småskaligt och omsorgsfullt i landets nordligaste vineri i Norsjö. Vinifiering sker med ekologiska råvaror, 85% Lingon och 15% äpple. Vinet görs i samarbete med kanadensiska vinmakare som har stor erfarenhet av druvor och bär från nordliga breddgrader.

– Trenden är att allt fler gör medvetna val och väljer kvalitet framför kvantitet samt efterfrågar hantverksmässigt framställda och autentiska produkter, säger Li Holmberg.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer
Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggrann..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
Vinet som ändrade färg

Vinet som ändrade färg

Från ljust rosa till mörkt, närmast rött och så åter till ljust rosa. Säga vad man vill om det rosa vinet, men färgen ändras efter behag. Och nu är det alltså – åter – ljust rosa som gäller. För någ..

Läs mer