HEM

Aktuellt

Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv intervju

Måns Zelmerlöw har haft stora framgångar med sina viner, och nu är det dags igen! Det nya vinet i hans populära MZ-kollektion är ett ljust och torrt rosévin – Hola MZ Rosé. Precis som tidigare kommer även det här vinet från soliga Barcelona, i spanska Katalonien. Följ med på en exklusiv intervju med Måns, där han berättar mer om sitt Hola MZ Rosé.

Hola MZ Rosé – ett sydfranskt rosé från Katalonien?

Måns menar att hans nya spanska rosévin mer påminner om ett sydfranskt. Hur går det ihop?
– Ja, det var ingen enkel process. Katalanska viner är ju mörkröda och söta till skillnad från sydfranska roséviner som är ljusa, torra och krispiga. Jag har jobbat länge med en producent i Barcelona och kände att vi hade ett mycket bra samarbete – så jag frågade om de kunde göra ett rosé som var torrt och krispigt istället.

Sydfranska roséviner råkar nämligen vara lite av en favorit. Det erkänner han.
– Efter en hel del experimenterande lyckades de få fram ett vin som verkligen levde upp till mina förväntningar. Det är dessutom en typ av vin som aldrig gjorts i det här området tidigare, därför kan det inte klassas som ett katalanskt rosévin. Därför har jag själv valt att kalla det för en Côtes de Barcelone.

Hola MZ Rosé – riktigt bra till skaldjur

– Vinet har lite sälta i sig, så skaldjur passar fantastiskt bra. Syrligheten gör även att maträtter med glasnudlar matchar mycket väl. Annars skulle jag nog para det med lättare fiskrätter såsom ångkokt torsk.

Börjar det här med kändisviner bli lite uttjatat?

Många kändisar har idag sin egen vinkollektion, men vad handlar det om egentligen? Är de insatta i sina viner eller vill de bara få sitt namn på flaskan? 

– När det startade för 7-8 år sedan var det tydligt att det mest handlade om att sätta ett känt namn på ett vin. Den vågen har nu till största delen dött ut, och jag tyckte det var dags att skapa något eget.

Måns samarbetspartner visade sig redan från början vara noga med hans aktiva deltagande i hela processen.

– Min importör ville att jag skulle fortsätta vara väldigt delaktig och involverad i processen och i vinframtagningen efter den första lanseringen, vilket synkade perfekt med mina ambitioner. De hade inte heller tidigare gjort något kändisvin och var inte ute efter det. Mot den bakgrunden kändes det som rätt läge. Idag tror jag att hälften av de som köper mitt vin inte ens vet att det är jag som står bakom, eftersom det bara står MZ på flaskan och inte hela mitt namn.

Nästa berömda sommelier?

Med tanke på Måns stora vinintresse frågade vi mer om hans framtidsplaner. Är sommelier något som lockar?

– Ja, faktiskt – jag har till och med en kurs som väntar. Förhoppningsvis hinner jag ta tag i det snart. Det vore bra för min fortsatta utveckling inom vinvärlden.

Ronan Keating och Måns Zelmerlöw = sant?

Vi frågade Måns vem han mest av allt skulle vilja göra ett vin tillsammans med. Han behöver inte fundera på sånt; det är han som får förfrågningarna.

– Jag fick faktiskt ett meddelande från Ronan Keating igår. Han frågade var jag tillverkar mina viner och om vi skulle göra ett vin tillsammans. Det vore så klart oerhört roligt att få göra ett vin tillsammans med honom. I den bästa av världar skulle vi även göra en duett ihop, men det är nog svårare att få till.

En hejare på matlagning

Måns har en passion för matlagning och lägger därför mycket tid i köket. Favoriten stavas spagetti bolognese.

– Det är kanske lite tråkigt, men jag gör klassikern med en twist. Jag steker bacon, fräser vitlök och tillsätter stora mängder selleri och färsk basilika.

Delar gärna vin med tennislegender

Vem tror ni Måns mest av allt vill dela ett glas vin med? Förutom sin fru, naturligtvis.

– Helt klart tennislegendaren Roger Federer. Jag är ett stort tennisfan och har alltid känt att jag och Roger skulle kunna bli bästa vänner, om vi bara delade en flaska vin med varandra.

Snart kanske vi även får ett sydafrikanskt Måns-vin

Måns gillar verkligen Italien, men vet att både parmaskinkans land och Frankrike redan är väldigt populära vinländer bland svenskar. Med en tanke om att göra något nytt riktar han nu blicken ännu mer söderut.

– Det vore riktigt roligt att introducera fler sydafrikanska viner åt det svenska folket.

Hola MZ Rosé – en “Côtes de Barcelone”

Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw
2023
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw
I Måns nya rosévin blandas aromatiska dofter med smaker av röd frukt, grön citrus, persika och härlig blodgrape. Han har verkligen lyckats blanda in den sydfranska touchen i den här rosén.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Dags att kolla in vad april bjuder på för vinnyheter på Systembolaget. Prisvärd champagne, supersnygg riesling, barolo och rött till vårfesten finns med bland favoriterna. Nu håller vi tummarna för ..

Läs mer
Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Mattias Larsson på jakt efter menyn till rosa vin i alla väder.

Läs mer
Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Nya rosén – en hyllning till havet och kärleke..

Här är ett nytt italienskt rosévin som hyllar havet och kärleken. Aqua di Venus ska få oss att njuta extra mycket av sommaren, är det tänkt. – Eftersmaken stannar kvar länge i munnen för att påminna..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Rosévinet som inspirerats av musik

Rosévinet som inspirerats av musik

Kan man jämföra vin med musik? Jo, om man är en gammal manager för rockband som blivit vinmakare. – Inspirerat av hur musik kan förändra vår sinnesstämning, spelar vinet Band of Roses Rosé en färgst..

Läs mer