HEM

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om exklusiv dörröppnare till ett exklusivt Rioja.

Det går inte att underskatta symbolvärdet i den byggnad som skapades av Frank Gehry, kanadensisk arkitekt. En middag på egendomen slutade med att han serverades några glas av ett vin från samma år han själv är född, 1928. Klart man vill designa en bodega då. Och det gjorde han. Världens idag mest kända.

– Men han var emot projektet från början. Men så fick han smaka husets vin från 1928. Han ändrade sig ganska snabbt efter det.

Det berättar José Luis Muguiro på Marqués de Riscal. Han vet vad han pratar om. För det var han som hämtande flaskan och serverade sin gäst. Resten är vinhistoria, men kräver närmast ett eget kapitel i den spanska vinhistorien. Att den lilla byn Elciego, närmast bortglömd i hjärtat av Rioja, gick från att ha 3000 besökare årligen till 120 000 förra året, säger en del om vilken betydelse bodegan fått för hela området.

Det är ju annars klassisk mark. Bodegan Marqués de Riscal grundades redan 1858 och är en av de äldsta i Rioja och Spanien. Redan tidigt insåg man värdet av att arbeta kvalitetsorienterat och hämtade inspiration från Bordeaux. Fat, buteljering, kvalitet på korkarna, en snygg etikett och så det klassiska nätet på flaskan för att förhindra bedrägerier var några av de innovationer som fick huset att öka i renommé, inte minst internationellt.

Om vi istället tar ett jättekliv fram i historien, över 100 år, vet vi att bodegan slog världen med häpnad. Detta genom att presentera ett nytt vin från Rioja, Barón de Chirel årgång 1986. Det var ett vin som skilde sig markant från de mycket fatlagrade diton som hittills hade landat på vinbutikernas hyllor runt om i världen.

Vad som överraskade mest var att just denna vinegendom, en av de i särklass mest klassiska, gränsöverskred, planterade en ny idé hos vinkonsumenten att Rioja kan vara mycket mer. Och som de fick rätt. Kanske inte i början, många var skeptiska, men föll så småningom till föga.

Sedan skrevs det ännu lite mer historia. I samband med de två toppårgångarna 1994 och 1995 i Rioja började flera vinhus att experimentera med vad de senare skulle kalla för Reserva Especial. Alltså en slags modernare variant av Riojavinet, en uppdatering som skulle möta vinkonsumenten som började tröttna på den klassiska sidan av Rioja.

Marqués de Riscal jobbade oförtrutet vidare, hade till och med Cabernet Sauvignon i sin vingård vilket fick konkurrerande vintillverkare att ropa på hjälp. Hjälp att odla den ikoniska franska druvan, en druva som skulle vara lösningen på allt: bättre viner, tydligare exponeringen på etiketten och högre status. Men så blev det inte. Vinmyndigheterna menade att Graciano, den lokala druvan, var bättre. Och så fick det bli även om Marqués de Riscal har behållit sin lilla andel Cabernet Sauvignon.

Idag skriver vi distriktets moderna historia: det moderna vinet finns, mer som komplement till det traditionella. De två skolorna, modern-traditionellt, hittar emellertid varandra hos några producenter, däribland Marqués de Riscal. Det handlar helt enkelt om ett bättre vin. Borta är den överdrivna dilltonen, den lätt oxiderade karaktären, den överdrivna fatkaraktären. Idag är det sublimt på ett nytt sätt som ändå är typiskt för Rioja, unikt för Rioja.

Riojas moderna historia kan skrivas under Marqués de Riscals mångfacetterade tak i titan. Husets Barón de Chirel är idag en modern klassiker och historien om hur Frank Gehry förfördes att rita mästerverket är också det en klassiker, i storytelling, modern marknadsföring.

Vinegendomen är, med sitt femstjärniga vinhotell, exklusiva Vinspa, sin makalösa restaurang där köket fullkomligt briljerar, sina omslutande vingårdar, och inte minst den historiska källaren där hundraårigt vin ligger buteljerat, en symbol för dagens Vinspanien. För Rioja. Och för vinindustrin i stort: att kunna tänka utanför banan. Att sätta vinet i ett sammanhang, exklusivt eller inte. Men i en kontext. En exklusiv dörröppnare.

Det är det som gör Marqués de Riscal så stort.

– Som vinet, säger José Luis Muguiro.

Det skålar vi på.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Världens mest klassiska bodega

Världens mest klassiska bodega

Många gör anspråk på det, men det finns en vinproducent som slår ut samtliga när det kommer till att vara traditionsbunden: Lopez Heredia i Rioja. Ikonisk? Det är bara förnamnet. Bodegan borde bli k..

Läs mer
Rekordturism i Rioja

Rekordturism i Rioja

Nu åker turister till Rioja inte bara för vinets skull, utan även för arkitekturen. Här hittar vi nämligen några av världens mest spektakulära bodegor. Den har blivit närmast ikonisk. Och kanske den..

Läs mer
Rioja-viner är på väg tillbaka

Rioja-viner är på väg tillbaka

På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Nu är den eldiga Riojan på väg att bli inne igen. – Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder so..

Läs mer
Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens ..

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med ..

Läs mer
Mäklares missnöje bakom ikonviner

Mäklares missnöje bakom ikonviner

Han var både arg och besviken för här hade han sålt värsta vingårdsmarken. Och vinerna som sedan kom levde inte alls upp till hans förväntningar. Dags att sadla om, tänkte Fernando Rémirez de Ganuza..

Läs mer
Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Absolut, och riktigt utvecklat och spännande sådant på druvan Viura.

Läs mer