HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter?
– Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. Nu kan vi tillmötesgå deras önskemål – med en 18-litersflaska, säger familjen Schwarz i Österrike.

En magnumflaska rymmer 1,5 liter och kan vara nog så mycket att dela på för oss normala vinälskare. Så vad ska man säga när vinprodenten familjen Schwarz från Österrike har skeppat över en av de största flaskorna som skådats på Systembolaget? 18 liter The Butcher Pinot Noir! På vilken fest eller jubileum kan en sån vinbjässe passa?

The Butcher Pinot Noir har blivit ett av Sveriges mest älskade vin från Österrike sedan det lanserades våren 2018.

– Och under åren har vi som leverantör tillsammans med våra fantastiska partners, krogar och marknadsförare fått många frågor om varför The Butcher inte finns på större flaskor, berättar svenska importören Lively Wines. Att lansera den på magnumflaska var alltså inte tillräckligt.

Så familjen Schwarz i Österrike tog önskemålet på största allvar – och resultatet är alltså den här 18-litersbjässen.

Varför namnet ”The Butcher”? Jo, Hans Schwarz är nämligen slaktaren från Andau som blev övertalad att byta bana och istället fokusera på att producera vin. Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer, men för 26 år sedan upptäcktes Hans Schwarz av Österrikes bäste vinmakare och blev övertalad att producera vin under eget namn.

Vinet har en generös pinot-fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, jordgubbar, örter och fat. Smaken brukar beskrivas som fruktig och nyanserad med toner av hallon, körsbär, jordgubbar, nejlika och fat. Syran är frisk och balanserar den generösa frukten, de mjuka tanninerna mynnar ut i ett långt, elegant avslut.

Och som sagt: det är väldigt mycket vin i flaskan…

18000 ml - 13% -
5499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa