HEM

Aktuellt

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter?
– Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. Nu kan vi tillmötesgå deras önskemål – med en 18-litersflaska, säger familjen Schwarz i Österrike.

En magnumflaska rymmer 1,5 liter och kan vara nog så mycket att dela på för oss normala vinälskare. Så vad ska man säga när vinprodenten familjen Schwarz från Österrike har skeppat över en av de största flaskorna som skådats på Systembolaget? 18 liter The Butcher Pinot Noir! På vilken fest eller jubileum kan en sån vinbjässe passa?

The Butcher Pinot Noir har blivit ett av Sveriges mest älskade vin från Österrike sedan det lanserades våren 2018.

– Och under åren har vi som leverantör tillsammans med våra fantastiska partners, krogar och marknadsförare fått många frågor om varför The Butcher inte finns på större flaskor, berättar svenska importören Lively Wines. Att lansera den på magnumflaska var alltså inte tillräckligt.

Så familjen Schwarz i Österrike tog önskemålet på största allvar – och resultatet är alltså den här 18-litersbjässen.

Varför namnet ”The Butcher”? Jo, Hans Schwarz är nämligen slaktaren från Andau som blev övertalad att byta bana och istället fokusera på att producera vin. Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer, men för 26 år sedan upptäcktes Hans Schwarz av Österrikes bäste vinmakare och blev övertalad att producera vin under eget namn.

The Butcher Pinot Noir
2022
The Butcher Pinot Noir
Vinet har en generös pinot-fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, jordgubbar, örter och fat. Smaken brukar beskrivas som fruktig och nyanserad med toner av hallon, körsbär, jordgubbar, nejlika och fat. Syran är frisk och balanserar den generösa frukten, de mjuka tanninerna mynnar ut i ett långt, elegant avslut.

Och som sagt: det är väldigt mycket vin i flaskan…

18000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
7047 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer