HEM

Aktuellt

Rioja tar revansch i Sverige

Spanska viner är på uppgång i Sverige. Italien tappade under 2020 medan spanska viner vann i popularitet.
– Vi ser lite av en spansk renässans. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder, säger Systembolagets inköpare Marcus Dahlin.

I dag är italienska viner populärast bland de svenska vinkonsumenter. Men så har det inte alltid sett ut. På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Spanien och inte minst Rioja var supertrendigt och toppade försäljningslistorna år efter år. Men 2006 petades Spanien ner från förstaplatsen av Italien. Men nu har det hänt något – spanska viner och inte minst Rioja är på väg att bli inne igen.

Under 2020 tappade Italien marknadsandelar på den ökande vinmarknaden. Spanska viner däremot ökade med 13 procent på en marknad som ökade nio procent. Spanien har därmed flyttat fram sina positioner igen, även om Italien fortfarande är dubbelt så stort. Det verkar vara dags för spansk revansch.

Flera tidigare okända distrikt har fått ett uppsving de senaste åren. Det kommer viner från bland annat Teneriffa, Bierzo, Ribeira Sacra och Mallorca.
Men även klassiska regioner ser ett uppsving och exklusiva viner från Rioja och Ribera del Duero börjar bli heta igen.

När svenskarna gick från ett spritdrickande folk till ett vindrickande folk på 1980-talet så bidrog Rioja, Navarra, Penedès och andra spanska viner i hög grad till förvandlingen. Vinerna var mycket prisvärda och lätta att ta till sig för svenskarna. La Gunilla var en riktig pangsuccé på den tiden, men även Torres, Viña Albali och Señorío de los Llanos från Valdepeñas var storsäljare.

Men i början av 2000-talet blev de spanska vinerna allt dyrare, samtidigt som vissa hävdar att kvaliteten började bli tveksam. Det kan också ha varit så enkelt som att svenskarna helt enkelt börjat tröttna och ville prova något nytt. Italien gick om Spanien 2006, och har behållit tätpositionen och ökat sedan dess.

Men nu är Spanien på uppgång igen och nu verkar kvaliteten på vinerna ha ökat rejält igen. Många producenter har också gått över till ekologisk odling, vilket uppskattas i Sverige.

En annan bidragande orsak till den spanska uppgången är att cava blir allt populärare. Vissa hävdar att du numera hittar världens mest prisvärda mousserande viner i Spanien.

När världens största vintidning Wine Spectator korade världens bästa vin var det en Rioja som toppade under 2020. Bodegas Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial fick hela 96 av 100 poäng. Vinet finns tillgängligt i den lite enklare Reservavarianten hos Systembolaget.

Blir du också nyfiken på att återupptäcka spanska viner? Vinguiden har valt ut fem spännande spanjorer att botanisera bland.

El Gran Botánico Alijares
2021
El Gran Botánico Alijares
Frukten till El Gran Botánico Alijares kommer från Josés egna ekologiska vingårdar och selekteringen sker i vingården, bara de bästa druvorna skördas. Gracianon skördades i mitten av oktober och fick skalmacerera i 20 dagar, garnachan skördades två veckor senare och tillbringade också 20 dagar med skalkontakt.
1500 ml - 14.5% -
149 kr

Les Sorts Selecció
2021
Les Sorts Selecció
Les Sorts – ett lika elegant som smakrikt rödvin från den häftiga bergsappellationen Montsant utanför Tarragona i Spanien. Vinerna från Montsant påminner mycket om de kraftfulla kusinerna från grannappellationen Priorat.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
125 kr

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
2021
Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
Vinet är gjort på 60% Xarel-lo, 30% Macabeo, 10% Parellada. Vingårdarna ligger på mer än 700 meter över havsytan och druvorna skördas för hand. Vinet är framställt enligt ”elaboración artesanal” vilket rätt och slätt är samma metod som i Champagne.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Vicor Garnacha
2018
Vicor Garnacha
Fruktig doft och smak med inslag av lite rostade toner, mörka bär, plommon och choklad. Ett härligt, lite kryddigt avslut.
750 ml - 14.5% -
99 kr

Alegre Valgañon Rioja
2018
Alegre Valgañon Rioja
Med att endast jobba med små lotter och traditionella tidskrävande metoder producerar paret fantastiska viner som visar det bästa av regionens tusenåriga historia. Tempranillodruvorna som använts i detta vin kommer från vingårdar i byarna Sajazarra och Fonzaleche i Montes Obarenes.
750 ml - 14% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Konkurrensen är stenhård, mousserande viner kommer nu från hela världen. Och gott är det. Så vad göra för att positionera sig? Jo, i cavaland satsar man på kvalitet. Hög kvalitet. Något var tvunget ..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer
Rioja

Rioja

Spaniens ledande vindistrikt har idag fått större konkurrens än någonsin tidigare. Men är det något som känns ouppnåeligt för andra vindistrikt är det just Riojas klassiska sida, de lagringsbara vin..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner frå..

Läs mer