HEM

Aktuellt

Rioja tar revansch i Sverige

Spanska viner är på uppgång i Sverige. Italien tappade under 2020 medan spanska viner vann i popularitet.
– Vi ser lite av en spansk renässans. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder, säger Systembolagets inköpare Marcus Dahlin.

I dag är italienska viner populärast bland de svenska vinkonsumenter. Men så har det inte alltid sett ut. På 1990-talet var det spanska viner som gällde i Sverige. Spanien och inte minst Rioja var supertrendigt och toppade försäljningslistorna år efter år. Men 2006 petades Spanien ner från förstaplatsen av Italien. Men nu har det hänt något – spanska viner och inte minst Rioja är på väg att bli inne igen.

Under 2020 tappade Italien marknadsandelar på den ökande vinmarknaden. Spanska viner däremot ökade med 13 procent på en marknad som ökade nio procent. Spanien har därmed flyttat fram sina positioner igen, även om Italien fortfarande är dubbelt så stort. Det verkar vara dags för spansk revansch.

Flera tidigare okända distrikt har fått ett uppsving de senaste åren. Det kommer viner från bland annat Teneriffa, Bierzo, Ribeira Sacra och Mallorca.
Men även klassiska regioner ser ett uppsving och exklusiva viner från Rioja och Ribera del Duero börjar bli heta igen.

När svenskarna gick från ett spritdrickande folk till ett vindrickande folk på 1980-talet så bidrog Rioja, Navarra, Penedès och andra spanska viner i hög grad till förvandlingen. Vinerna var mycket prisvärda och lätta att ta till sig för svenskarna. La Gunilla var en riktig pangsuccé på den tiden, men även Torres, Viña Albali och Señorío de los Llanos från Valdepeñas var storsäljare.

Men i början av 2000-talet blev de spanska vinerna allt dyrare, samtidigt som vissa hävdar att kvaliteten började bli tveksam. Det kan också ha varit så enkelt som att svenskarna helt enkelt börjat tröttna och ville prova något nytt. Italien gick om Spanien 2006, och har behållit tätpositionen och ökat sedan dess.

Men nu är Spanien på uppgång igen och nu verkar kvaliteten på vinerna ha ökat rejält igen. Många producenter har också gått över till ekologisk odling, vilket uppskattas i Sverige.

En annan bidragande orsak till den spanska uppgången är att cava blir allt populärare. Vissa hävdar att du numera hittar världens mest prisvärda mousserande viner i Spanien.

När världens största vintidning Wine Spectator korade världens bästa vin var det en Rioja som toppade under 2020. Bodegas Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial fick hela 96 av 100 poäng. Vinet finns tillgängligt i den lite enklare Reservavarianten hos Systembolaget.

Blir du också nyfiken på att återupptäcka spanska viner? Vinguiden har valt ut fem spännande spanjorer att botanisera bland.

El Gran Botánico Alijares
2021
El Gran Botánico Alijares
Frukten till El Gran Botánico Alijares kommer från Josés egna ekologiska vingårdar och selekteringen sker i vingården, bara de bästa druvorna skördas. Gracianon skördades i mitten av oktober och fick skalmacerera i 20 dagar, garnachan skördades två veckor senare och tillbringade också 20 dagar med skalkontakt.
1500 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

Les Sorts Selecció
2021
Les Sorts Selecció
Les Sorts – ett lika elegant som smakrikt rödvin från den häftiga bergsappellationen Montsant utanför Tarragona i Spanien. Vinerna från Montsant påminner mycket om de kraftfulla kusinerna från grannappellationen Priorat.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
2021
Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva
Vinet är gjort på 60% Xarel-lo, 30% Macabeo, 10% Parellada. Vingårdarna ligger på mer än 700 meter över havsytan och druvorna skördas för hand. Vinet är framställt enligt ”elaboración artesanal” vilket rätt och slätt är samma metod som i Champagne.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Vicor Garnacha
2018
Vicor Garnacha
Fruktig doft och smak med inslag av lite rostade toner, mörka bär, plommon och choklad. Ett härligt, lite kryddigt avslut.
750 ml - 14.5% -
99 kr

Alegre Valgañon Rioja
2018
Alegre Valgañon Rioja
Med att endast jobba med små lotter och traditionella tidskrävande metoder producerar paret fantastiska viner som visar det bästa av regionens tusenåriga historia. Tempranillodruvorna som använts i detta vin kommer från vingårdar i byarna Sajazarra och Fonzaleche i Montes Obarenes.
750 ml - 14% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Sherry brukar vi säga, men tänk hellre vin från Jerez. Det torra är förträffligt till mat.

Läs mer
Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om e..

Läs mer
Fem bästa cavor just nu

Fem bästa cavor just nu

Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..

Läs mer
Bästa cavan på Systembolaget

Bästa cavan på Systembolaget

Det spanska bubbelvinet håller på att återhämta sig efter proseccovågen. Nu vill allt fler åter ha torrt bubbel som passar till mat, massor av mat. Och då kommer cavan till sin rätta. Här hittar du ..

Läs mer