HEM

Aktuellt

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du tips på exakt vilka lukter som ger ökad sexuell energi.

Vi dricker vin för att ha det mysigt och för att ha ett glatt umgänge med vänner. Dessutom visar studier att några glas i veckan kan göra att vi löper mindre risk att drabbas av depression. Men att vin kan ge ökad sexlust? Jodå, det har nu italienska forskare kommit fram till.

Forskarna testade 798 kvinnor mellan 18-50 år som bodde i Toscana: de som drack rött vin måttligt, de som drack annan alkohol och de som inte drack alls. Slutsatsen blev att två glas om dagen ger kvinnor en högre sexlust och hos män verkar det röda vinet öka testosteronet i blodet på grund av ett enzym som finns i vin.

Men även rödvinets mustiga och mättade aromer lockar fram den sexiga känslan. Det har visat sig att vinet väcker lusten hos kvinnor lite mer än hos männen, eftersom kvinnor påverkas av aromer i större utsträckning än vad män gör.

Men en annan slutsats är: drick bara något glas för ökad sexuell lust. Ju fler glas, desto mer försvinner känslan. För mycket alkohol sänker testosteronhalten och minskar sexdriften.

Aromer som påverkar kvinnor:

Många kvinnor förförs av jordnära toner som trä och mysk, rostade fat i turboladdade viner med inslag av kakao, viol, kaffe, choklad, lakrits och moreller.

– Tänk på en fruktdriven Chianti, en kryddig Valpolicella eller en örtig Zinfandel. Andra aromatiska och mustiga druvor skulle kunna vara Nebbiolo, Barbera, Sangiovese och Pinot Noir.

Aromer som påverkar män:

Män fick ökad lust av aromer som till exempel lavendel, karamell, smör, apelsin, lakrits, brödiga kryddor och vanilj.

– Som kan hittas i champagne, Muscat, Sherry, Grenache och Syrah men även i rosévin.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Våra 5 hetaste tips på budgetviner

Våra 5 hetaste tips på budgetviner

En semester är bra på många sätt. Däremot ger sällan plånboken ifrån sig några högre hejarop. Så när det (äntligen) är dags att återvända till vardag och arbete är det skönt att veta vilka budgetvin..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer