HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du tips på exakt vilka lukter som ger ökad sexuell energi.

Vi dricker vin för att ha det mysigt och för att ha ett glatt umgänge med vänner. Dessutom visar studier att några glas i veckan kan göra att vi löper mindre risk att drabbas av depression. Men att vin kan ge ökad sexlust? Jodå, det har nu italienska forskare kommit fram till.

Forskarna testade 798 kvinnor mellan 18-50 år som bodde i Toscana: de som drack rött vin måttligt, de som drack annan alkohol och de som inte drack alls. Slutsatsen blev att två glas om dagen ger kvinnor en högre sexlust och hos män verkar det röda vinet öka testosteronet i blodet på grund av ett enzym som finns i vin.

Men även rödvinets mustiga och mättade aromer lockar fram den sexiga känslan. Det har visat sig att vinet väcker lusten hos kvinnor lite mer än hos männen, eftersom kvinnor påverkas av aromer i större utsträckning än vad män gör.

Men en annan slutsats är: drick bara något glas för ökad sexuell lust. Ju fler glas, desto mer försvinner känslan. För mycket alkohol sänker testosteronhalten och minskar sexdriften.

Aromer som påverkar kvinnor:

Många kvinnor förförs av jordnära toner som trä och mysk, rostade fat i turboladdade viner med inslag av kakao, viol, kaffe, choklad, lakrits och moreller.

– Tänk på en fruktdriven Chianti, en kryddig Valpolicella eller en örtig Zinfandel. Andra aromatiska och mustiga druvor skulle kunna vara Nebbiolo, Barbera, Sangiovese och Pinot Noir.

Aromer som påverkar män:

Män fick ökad lust av aromer som till exempel lavendel, karamell, smör, apelsin, lakrits, brödiga kryddor och vanilj.

– Som kan hittas i champagne, Muscat, Sherry, Grenache och Syrah men även i rosévin.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa